Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πού βρίσκονται αραγμένα τα σούπερ-γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών

Πού βρίσκονται αραγμένα τα σούπερ-γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών
Δύσκολο να αποδειχθεί η ιδιοκτησία τους λένε οι ειδικοί
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, απευθύνθηκε με πολύ αυστηρό τόνο προς τη ρωσική ελίτ σε πρόσφατη ομιλία του: «Προς τους Ρώσους ολιγάρχες και τους διεφθαρμένους ηγέτες που άρπαξαν δισεκατομμύρια δολάρια χάρις σε αυτό το βίαιο καθεστώς λέμε «όχι άλλο». Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους συμμάχους για να βρούμε και να καταλάβουμε τα γιοτ τους, τα πολυτελή διαμερίσματά τους, τα ιδιωτικά τους τζετ. Ερχόμαστε για τα παράνομα κέρδη σας."

Στόχος τα γιοτ

Τα γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών μπορεί να έχουν το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου ή και ακόμη περισσότερο, είναι εξοπλισμένα με ελικοδρόμια και πισίνες και μοιάζουν με «γίγαντες» δίπλα στα αλιευτικά σκάφη όταν προσεγγίζουν τα λιμάνια ανά τον κόσμο. Είναι το δείγμα πώς η ελίτ της Ρωσίας επωφελήθηκε υπό την διακυβέρνηση του Vladimir Putin.
Τώρα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία στην Ουκρανία, τα γιοτ αναδεικνύονται ως βασικοί στόχοι των συμμάχων ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι οποίοι στοχεύουν να αρπάξουν τις περιουσίες που ανήκουν στους «κοντινούς» του Putin.
Ωστόσο, υπάρχουν και «παρανοήσεις»: Γάλλοι αξιωματούχοι κατέλαβαν ένα γιοτ το βράδυ της Τετάρτης 2/3/2022, για το οποίο είπαν ότι συνδεόταν με τον Igor Sechin, στέλεχος της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου και στενό συνεργάτη του Πούτιν, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από ένα λιμάνι.
Όμως, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο αρνήθηκε ότι ο Sechin ήταν ιδιοκτήτης.
Αντίστοιχα, και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι Γερμανοί αξιωματούχοι κατέλαβαν το γιοτ ενός άλλου ολιγάρχη στο Αμβούργο, ωστόσο οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν ότι είχαν κατασχεθεί πλοία.
Το αμερικανικό CNN, πάντως, έκανε μία μελέτη των δεδομένων θαλάσσιας τοποθεσίας από μέσω του ιστότοπου MarineTraffic και διαπίστωσε ότι περισσότερα από δώδεκα γιοτ που έχουν αναφερθεί ότι ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες είναι «απλωμένα» σε όλο τον κόσμο: από τα κρυστάλλινα νερά της Αντίγκουα μέχρι τα λιμάνια της Βαρκελώνης, και από το Αμβούργο έως τις Μαλδίβες και τις Σεϋχέλλες.

Ποιοί εμφανίζονται ιδιοκτήτες

Η ιδιοκτησία σκαφών, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί καθώς τα πλοία είναι συχνά νηολογημένα σε εταιρείες διαχείρισης ή εταιρίες «κέλυφη» σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της ιδιοκτησίας, λένε οι ειδικοί.
Ο Amber Vitale, πρώην αξιωματούχος του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, είπε ότι οι κυρώσεις εμποδίζουν μόνο Αμερικανούς και αμερικανικές εταιρείες να αλληλεπιδρούν με άτομα που έχουν τις έχουν υποστεί. Αυτό σημαίνει ότι τα γιοτ των ολιγαρχών θα μπορούσαν να είναι ασφαλή από κατάσχεση εάν παραμείνουν σε διεθνή ύδατα ή σε χώρες που δεν έχουν επιβάλει τις δικές τους κυρώσεις.
"Ωστόσο, θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεφεύγει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν τα συμμαχικά κράτη επιβάλλουν παρόμοιες απαγορεύσεις", είπε ο Vitale. "Τα πλοία χρειάζονται λιμάνια, καύσιμα, χειριστές, καπετάνιους, επισκευές και προμήθειες. Χωρίς πρόσβαση σε αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να κολλήσουν να επιπλέουν στη θάλασσα περιμένοντας διάσωση ή λύση."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης