Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αξιωματούχος WPF: Καταρρέουν οι αλυσίδες ανεφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία

Αξιωματούχος WPF: Καταρρέουν οι αλυσίδες ανεφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία
Oι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, καθώς βασικές υποδομές όπως γέφυρες και τρένα έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και τα περισσότερα καταστήματα τροφίμων και οι αποθήκες έχουν αδειάσει
Σχετικά Άρθρα
Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, καθώς βασικές υποδομές όπως γέφυρες και τρένα έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς βόμβες και τα περισσότερα καταστήματα τροφίμων και οι αποθήκες έχουν αδειάσει.
Ο Jakob Kern, συντονιστής έκτακτης ανάγκης του WFP για την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση σε πόλεις υπό πολιορκία όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι τα αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται και ότι τα κονβόι που μεταφέρουν τρόφιμα δεν κατάφεραν να εισέλθουν.
«Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της χώρας καταρρέει.
Οι διακινήσεις αγαθών έχουν επιβραδυνθεί λόγω της ανασφάλειας και της απροθυμίας των οδηγών», είπε ο Kern σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης της Γενεύης μέσω videolink από την Κρακοβία της Πολωνίας.
«Μέσα στην Ουκρανία η δουλειά μας είναι στην πραγματικότητα να υποκαταστήσουμε τις σπασμένες εμπορικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων», πρόσθεσε, περιγράφοντας το ως κάτι πάρα πολύ δύσκολο.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έχει θεσπίσει πρόγραμμα τροφοδοσίας της Ουκρανίας που περιλαμβάνει τη διανομή αλεύρων και μερίδων τροφίμων στις πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία.
Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει 12.000 τόνους τροφίμων σε πόλεις υπό πολιορκία, όλα προερχόμενα από την Ουκρανία.
Αλλά ενώ η Ουκρανία είναι σημαντικός παραγωγός σιταριού και καλαμποκιού, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ στο εξής θα πρέπει να εισάγει τρόφιμα και επί του παρόντος, ετοιμάζει 8.000 τόνους τροφίμων για είσοδο από γειτονικές χώρες, είπε ο Κερν.
Το WFP αγοράζει σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού του από την Ουκρανία, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου οι τιμές έχουν αυξηθεί.
«Με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σε υψηλό όλων των εποχών, το WFP ανησυχεί επίσης για τον αντίκτυπο της κρίσης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως, ειδικά στα hot spots πείνας», είπε, προειδοποιώντας για «παράπλευρη πείνα» σε άλλα μέρη όπως η Υεμένη και ο Λίβανος που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές της Ουκρανίας.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ πληρώνει 71 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον το μήνα για τρόφιμα φέτος λόγω του πληθωρισμού και της κρίσης στην Ουκρανία, είπε, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ποσό θα κάλυπτε τις προμήθειες τροφίμων για 4 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Αλλάζουμε προμηθευτές τώρα, αλλά αυτό έχει αντίκτυπο στις τιμές», είπε.
«Όσο πιο μακριά το αγοράζεις, τόσο πιο ακριβό γίνεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης