Το πλαστικό PET, που χρησιμοποιείται συχνότερα για την παραγωγή μπουκαλιών ποτών, συσκευασιών τροφίμων και ρούχων, ήταν η πιο διαδεδομένη μορφή πλαστικού στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος.
Οι συγγραφείς είπαν ότι τα πλαστικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα από τον αέρα καθώς και μέσω φαγητού και ποτού.
Ο Dick Vethaak, καθηγητής οικοτοξικολογίας και ποιότητας και υγείας του νερού στο Vrije Universiteit Amsterdam στην Ολλανδία, δήλωσε στον Independent ότι τα ευρήματα ήταν «σίγουρα ανησυχητικά γιατί δείχνουν ότι οι άνθρωποι προφανώς καταπίνουν ή εισπνέουν τόσο πολύ πλαστικό που μπορεί να βρεθεί στην κυκλοφορία του αίματος».
«Τέτοια σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή», πρόσθεσε.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το αίμα 22 ατόμων για πέντε τύπους πλαστικού.
Αυτά ήταν ο μεθακρυλικός πολυμεθυλεστέρας (PMMA), το πολυπροπυλένιο (PP), το πολυστυρένιο (PS), το πολυαιθυλένιο (PE) και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET).
Τα ευρήματα της έρευνας
Περίπου 17 από τους 22 εθελοντές έφεραν στο αίμα τους μια μετρήσιμη μάζα πλαστικών σωματιδίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Μετά το PET, το πολυστυρένιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων οικιακής χρήσης, ήταν το πλαστικό που βρέθηκε πιο συχνά στα δείγματα αίματος που εξετάστηκαν.
Το τρίτο πιο διαδεδομένο πλαστικό στο αίμα ήταν το πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται τακτικά στην παραγωγή πλαστικών σακουλών μεταφοράς.
Έως και τρεις διαφορετικοί τύποι πλαστικού σε ένα μόνο δείγμα αίματος μετρήθηκαν, είπαν οι επιστήμονες.
Το PET βρέθηκε στην κυκλοφορία του αίματος στο 50 τοις εκατό των δοκιμαζόμενων, ενώ το πολυστυρένιο ήταν παρόν στο 36 τοις εκατό.
«Οι άνθρωποι προφανώς καταπίνουν ή εισπνέουν τόσο πολύ πλαστικό που μπορεί να βρεθεί στην κυκλοφορία του αίματος», λέει ο καθηγητής Dick Vethaak, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Ο καθηγητής Vethaak είπε: «Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν οκτώ στους 10 από τους ανθρώπους που ελέγχθηκαν είχαν πλαστικά σωματίδια στο αίμα τους. Αλλά δεν μας λέει ποιο είναι ένα ασφαλές ή μη ασφαλές επίπεδο παρουσίας πλαστικών σωματιδίων στο ανθρώπινο σώμα.
«Πρέπει επειγόντως να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω έρευνα για να μπορέσουμε να μάθουμε. Καθώς η έκθεσή μας στα πλαστικά σωματίδια αυξάνεται, έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε τι κάνει στο σώμα μας».
Και πρόσθεσε: «Ο καλός αερισμός του σπιτιού είναι σημαντικός επειδή οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών φαίνεται να είναι υψηλότερες σε εσωτερικούς χώρους παρά σε εξωτερικούς χώρους. Καλύπτουμε επίσης τα τρόφιμα και τα ποτά για να μειώοσουμε την εναπόθεση πλαστικών σωματιδίων.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την έκθεση σε πλαστικά σωματίδια».
Η μελέτη ανατέθηκε από την Common Seas, μια ομάδα πίεσης που ζητά να σταματήσει η τεράστια ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται στους ωκεανούς του κόσμου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Jo Royle δήλωσε: «Αυτό το εύρημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Ήδη τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε σε πλαστικό και η παραγωγή πλαστικών πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040.
Σχόλια αναγνωστών