Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ρώσοι στρατιώτες σήκωσαν ραδιενεργή σκόνη στην τοξική ζώνη του Τσέρνομπιλ

Reuters: Ρώσοι στρατιώτες σήκωσαν ραδιενεργή σκόνη στην τοξική ζώνη του Τσέρνομπιλ
Η υπηρεσία επιθεώρησης πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε στις 25 Φεβρουαρίου ότι υπήρξε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ ως αποτέλεσμα των βαρέων στρατιωτικών οχημάτων που πέρασαν από την περιοχή
Σχετικά Άρθρα

Οι Ρώσοι στρατιώτες που κατέλαβαν τον τόπο της πυρηνικής καταστροφής στο Τσερνόμπιλ οδήγησαν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους χωρίς ακτινοπροστασία μέσω μιας εξαιρετικά τοξικής ζώνης που ονομάζεται Κόκκινο Δάσος, ανασηκώνοντας σύννεφα ραδιενεργής σκόνης, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες εργαζόμενων στην περιοχή.
Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο ότι οι στρατιώτες στο ρωσικό κονβόι δεν χρησιμοποίησαν κανένα εξοπλισμό κατά της ραδιενέργειας.
Ο δεύτερος εργαζόμενος στο Τσερνόμπιλ υπογράμμισε ότι αυτό ήταν «αυτοκτονικό» για τους στρατιώτες επειδή η ραδιενεργή σκόνη που εισέπνευσαν είναι πιθανό να προκαλέσει εσωτερική ακτινοβολία στο σώμα τους.
Η υπηρεσία επιθεώρησης πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε στις 25 Φεβρουαρίου ότι υπήρξε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ ως αποτέλεσμα των βαρέων στρατιωτικών οχημάτων που πέρασαν από την περιοχή.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη.
Οι δύο Ουκρανοί εργαζόμενοι που μίλησαν στο Reuters ήταν σε υπηρεσία όταν ρωσικά τανκς μπήκαν στο Τσερνομπίλ στις 24 Φεβρουαρίου και πήραν τον έλεγχο της τοποθεσίας, όπου το προσωπικό εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για την ασφαλή αποθήκευση χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και την επίβλεψη των υπολειμμάτων του αντιδραστήρα που περικλείονται από σκυρόδεμα που ανατινάχτηκε το 1986.
Και οι δύο άνδρες είπαν ότι είδαν ρωσικά τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται μέσα από το Κόκκινο Δάσος, το οποίο είναι το πιο μολυσμένο από ραδιενέργεια τμήμα της ζώνης γύρω από το Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χλμ. (65 μίλια) βόρεια του Κιέβου.
Οι τακτικοί στρατιώτες, με τους οποίους μίλησε ένας από τους εργαζόμενους όταν δούλευε μαζί τους στις εγκαταστάσεις, δεν είχαν ακούσει για την έκρηξη, όπως ανέφερε.
Σε σχετική ερώτηση του Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έκανε κάποιο σχόλιο.
Μετά την κατάληψη του εργοστασίου ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι η ακτινοβολία ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα και οι ενέργειές του απέτρεψαν πιθανές «πυρηνικές προβοκάτσιες» από Ουκρανούς εθνικιστές.
Η Ρωσία είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της έθεσαν σε κίνδυνο πυρηνικές εγκαταστάσεις εντός της Ουκρανίας.
Η τοποθεσία πήρε το όνομά της όταν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πεύκων έγιναν κόκκινα μετά την απορρόφηση ακτινοβολίας από την έκρηξη του 1986, σε μια από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στον κόσμο.
Μια τεράστια περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ είναι εκτός ορίων για όποιον δεν εργάζεται εκεί ή δεν έχει ειδική άδεια, αλλά το Κόκκινο Δάσος θεωρείται τόσο πολύ μολυσμένο που ακόμη και οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο δεν επιτρέπεται να πάνε εκεί.
Η ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή πέρασε από τη ζώνη, είπαν οι δύο εργαζόμενοι.
Ένας από αυτούς είπε ότι το κονβόι χρησιμοποίησε έναν εγκαταλελειμμένο δρόμο.
«Ένα μεγάλο κονβόι στρατιωτικών οχημάτων πέρασε από έναν δρόμο ακριβώς πίσω από τις εγκαταστάσεις μας και αυτός ο δρόμος περνάει δίπλα από το Κόκκινο Δάσος», είπε η μια πηγή.
«Το κονβόι προκάλεσε μια μεγάλη μεγάλη στήλη σκόνης. Πολλοί αισθητήρες ραδιενέργειας έδειξαν υπέρβαση των επιπέδων», πρόσθεσε.
Ο Valery Seida, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του εργοστασίου του Τσερνομπίλ, δεν ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή και δεν είδε το ρωσικό κονβόι να πηγαίνει στο Κόκκινο Δάσος, αλλά είπε ότι του μάρτυρες του μετέφεραν πως ρωσικά στρατιωτικά οχήματα κινήθηκαν παντού γύρω από τη ζώνη αποκλεισμού και ενδεχομένως να πέρασαν από το Κόκκινο Δάσος.
«Κανείς δεν πηγαίνει εκεί ... για όνομα του Θεού. Δεν υπάρχει κανένας εκεί», δήλωσε στο Reuters ο Seida.
Ανέφερε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο προειδοποίησαν τους Ρώσους να είναι προσεκτικοί για ραδιενέργεια, χωρίς πάντως να γνωρίζει αν έδωσαν προσοχή.
«Πήγαν όπου χρειάστηκε να πάνε», ανέφερε.
Μετά την άφιξη των ρωσικών στρατευμάτων, οι δύο εργαζόμενοι συνέχισαν να δουλεύουν στην περιοχή για σχεδόν ένα μήνα μαζί με συναδέλφους τους, μέχρι που τους επετράπη να πάνε σπίτι τους την περασμένη εβδομάδα.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης