Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δημιουργία 431.000 νέων θέσεων εργασίας το Μάρτιο - Στο 3,6% η ανεργία - Στο 0,4% η μηνιαία αύξηση του ωριαίου μισθού

ΗΠΑ: Δημιουργία 431.000 νέων θέσεων εργασίας το Μάρτιο - Στο 3,6% η ανεργία - Στο 0,4% η μηνιαία αύξηση του ωριαίου μισθού
Σε δωδεκάμηνη βάση, η μέση αύξηση του ωριαίου μισθού στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν 5,6%
Σχετικά Άρθρα

Eν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού που άγγιξε ήδη το 7.9% και ανησυχιών για μια επικείμενη ύφεση, η αύξηση των θέσεων εργασίας στην οικονομία των ΗΠΑ το Μάρτιο ήταν κατά τι χαμηλότερη του αναμενόμενου, καθώς η αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο σφιχτή.
Οι αυξήσεις θέσεων εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων το Μάρτιο ήταν 431.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε σε 3,6%, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν κατά 490.000 για μισθούς και ότι η ανεργία θα περιορίζονταν στο 3,7%.
Ένας εναλλακτικός δείκτης μέτρησης της ανεργίας, ο οποίος περιλαμβάνει τους εργαζόμενους που έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά και όσους κατέχουν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους, μειώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο 6,9%, κατά 0,3% χαμηλότερα από ότι τον προηγούμενο μήνα.
Οι μεταβολές αυτές στα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν τη στιγμή το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε 62,4%, πολύ κοντά στα προ-πανδημικά επίπεδά του τον Φεβρουάριο του 2020.
Όπως συνέβη κατά το μεγαλύτερο μέρος της εποχής της πανδημίας, οι κλάδοι αναψυχής και φιλοξενίας οδήγησαν στη δημιουργία 112.00 νέων θέσεων εργασίας.
Οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες συνεισέφεραν 102.000 θέσεις εργασίας, ενώ το λιανικό εμπόριο οι νέες θέσεις εργασίας έφτασαν τις 49.000 και στη μεταποίηση τις 38.000.
Άλλοι τομείς με αύξηση θέσεων εργασίας ήταν η κοινωνική βοήθεια (25.000), οι κατασκευές (19.000) και τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (16.000).
Η έρευνα των νοικοκυριών έδωσε μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα, δείχνοντας συνολική αύξηση της απασχόλησης κατά 736.000 θέσεις εργασίας, που φέρνει την απασχόληση στην αμερικανική οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα.
Η μέση αύξηση του ωριαίου μισθού, ένα δείκτης που μετράει τον πληθωρισμό και παρακολουθείται προσεκτικά, αυξήθηκε κατά 0,4% το Μάρτιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Σε δωδεκάμηνη βάση, η μέση αύξηση του ωριαίου μισθού αυξήθηκε σχεδόν 5,6%, λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης