Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Έξι μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, η Marine Le Pen ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις - απειλώντας τον Macron

Γαλλία: Έξι μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, η Marine Le Pen ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις - απειλώντας τον Macron
Πάνω από το 50% των αριστερών ψηφοφόρων, που είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική Macron, έχουν δηλώσει ότι σε περίπτωση επανάληψης της μονομαχίας Macron-Le Pen «δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν Macron, προκειμένου να κλείσουν τον δρόμο για τα Ηλύσια στην Marine Le Pen.
Σχετικά Άρθρα
Έξι μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών, ένα ερώτημα απασχολεί σχολιαστές και πολιτικούς:
«Απειλεί η marine Le Pen τον Macron;», αναφέρει σε ρεπορτάζ από το Παρίσι η γερμανική Deutshe Welle.
Τα πνεύματα τάραξε δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, που δείχνει συρρίκνωση της διαφοράς ανάμεσα στους σε Emmanuel Macron και Marine Le Pen κατά τον δεύτερο εκλογικό γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου.
Παρ’ ότι ο πρόεδρος-υποψήφιος Macron, διατηρεί την προτίμηση των ψηφοφόρων, η διαφορά με την αντίπαλό του έχει, για πρώτη φορά, συρρικνωθεί στις 5 μονάδες.
Πρόκειται για τη δημοσκόπηση Εlabe (30 Μαρτίου) για λογαριασμό της BFM TV και του περιοδικού Express που δίνει στον Macron 52,5% (- ) στη δε Marine Le Pen 47,5% (+).
Ας ληφθεί υπόψη ότι σε προηγούμενη δημοσκόπηση στις 16 Μαρτίου της Elabe έδινε 59,5% στον Macron έναντι 40,5% στην Le Pen.
Μια διαφορά 7 μονάδων και για τους δύο μέσα στο 15θήμερο, με διαφορετικό πρόσημο όμως για τον καθένα: θετικό για την Le Pen αρνητικό για τον Macron.
Η ανοδική δυναμική της Le Pen παρατηρείται και στον πρώτο γύρο όπου για πρώτη φορά έφτασε το 21% από το 18% που κινείτο σε προηγούμενες μετρήσεις του Μαρτίου, ενώ ο Emmanuel Macron παρά μια «αναλαμπή» γύρω στο 30% στα μέσα Μαρτίου επανήλθε στο 28% που θεωρείται ότι αποτελεί την εκλογική του βάση.

Γιατί ανεβαίνει η Le Pen

Το κυβερνητικό περιβάλλον δεν κρύβει πλέον την ανησυχία του και πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός Edouard Philippe που υποστηρίζει τον Macron εξέφρασε ξεκάθαρα τους φόβους του με δηλώσεις στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν»:
«Ναι, η Marine Le Pen θα μπορούσε να νικήσει στις προεδρικές» δήλωσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι «το πρόγραμμά της είναι επικίνδυνο».
Ο Edouard Philippe δεν διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί με τη λέξη «επικίνδυνο».
Aφορά στη χώρα ή στην υποψηφιότητα του Macron;
Το σίγουρο είναι ότι από το καλοκαίρι η Marine Le Pen επικέντρωσε το πρόγραμμά της στο θέμα της «αγοραστικής δύναμης του λαού» που οι τότε σφυγμομετρήσεις το έδιναν ήδη ως το πρώτο και βασικό μέλημα των Γάλλων, που άλλωστε παραμένει και σήμερα.
Παρά την πολιτική αναταραχή που μεσολάβησε με την υποψηφιότητα του Eric Zemmour (Νοέμβριος 2021) την επικέντρωση σε ζητήματα μετανάστευσης και τη συνωμοτική απειλή της «Μεγάλης Αντικατάστασης» (ήτοι του φόβου που έσπειρε ο Zemmour ότι μουσουλμάνοι μετανάστες «εισβολείς» στοχεύουν να μετατρέψουν τη Γαλλία σε ισλαμικό κράτος), η Marin Le Pen δεν παρασύρθηκε αλλά παρέμεινε σταθερή στη θεματολογία της.
Αντίθετα άλλοι υποψήφιοι, όπως η Valerie Pecresse της δεξιάς LR, μπερδεύτηκαν αδέξια με το θέμα της «Μεγάλης Αντικατάστασης».

Ο Zemmour συνέβαλε στην «αποδοχή» της Λεπέν

Παράλληλα, η παρουσία του Eric Zemmour με τις ακραίες θέσεις είχε σαν συνέπεια να απαλύνει στα μάτια των εκλογέων το προφίλ της Le Pen και να συμβάλει με την παρουσία του, στην «αποδοχή» της στη γαλλική πολιτική σκηνή.
Επίσης, παρά τις απανωτές αποχωρήσεις 10 περίπου στελεχών του κόμματος, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Ιανουάριο, με την κλιμακωτή, μέσα στο χρόνο, προσχώρησή τους στον Zemmour, η Marine Le Pen δεν πανικοβλήθηκε όπως προέβλεπαν ορισμένοι. Αντίθετα πήρε εύσημα ψυχραιμίας, παρέμεινε σταθερή χωρίς απότομες στροφές δεξιά ή αριστερά.
Ανάμεσα στους λεγόμενους «αποστάτες» είναι και η ανιψιά της, πρώην βουλευτής Marion Marechal, που είχε αποσυρθεί από την πολιτική προ τριετίας και επανήλθε. Αν και η Marine Le Pen αναγνώρισε ότι «πληγώθηκε», γρήγορα αποστασιοποιήθηκε κερδίζοντας μάλιστα μια σχετική συμπάθεια του κοινού, που χαρακτήρισε ως «οπορτουνισμό» την εγκατάλειψη του κόμματος από τα στελέχη την κρίσιμη περίοδο της εκστρατείας.

Ο φόβος του «ταντέμ» Le Pen- Zemmour

Μπορεί από την αρχή του χρόνου, ο πρόεδρος Macron να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, θέση που ενδυναμώθηκε και από τη διαμεσολάβησή του για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Με το που ανακοίνωσε όμως την υποψηφιότητα του, μέσω επιστολής προς τους Γάλλους την Πέμπτη 3 Μαρτίου, που δεν έπεισε ιδιαίτερα, δέχθηκε άμεσα τα πυρά των ανταγωνιστών, ξεκινώντας από τον απολογισμό της θητείας του.
Δύσκολο να απαλλαγεί από την ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων» ή του πολιτικού που είναι αποκομμένος από τις «ουσιαστικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων», όπως του καταλογίζει η Le Pen.
Άλλωστε η κρίση με τα «κίτρινα γιλέκα» δεν έχει ξεχαστεί, τα δε οικονομικά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, με κίνδυνο να οξυνθούν με την Ουκρανική κρίση.
Συνειδητοποιώντας τους κινδύνους ο Macron δραστηριοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα στην προσπάθεια να κερδίσει τον χαμένο χρόνο από την καμπάνια που δεν έχει κάνει έως τα τώρα.
Ως κύριο αντίπαλό του βλέπει στο «ταντέμ» Le Pen-Zemmour.
Είναι σαφές ότι σε μια μονομαχία με την Le Pen, ο Eric Zemmour που διακηρύσσει την ανάγκη δημιουργίας μιας «Μεγάλης Δεξιάς» με την ένωση όλων των δεξιών κομμάτων, δεν θα διστάσει να υποστηρίξει τη Le Pen στο δεύτερο γύρο.
Η δεξαμενή ψήφων του Zemmour με το 11% που συγκεντρώνει, θα μπορούσε να της δώσει τη νίκη.
Ξεκινώντας από χθες σειρά εκλογικών παρουσιάσεων, ο Emmanuel Macron βρέθηκε στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου και άφησε να φανεί ο φόβος του:
«Εγώ βλέπω, να έρχονται εδώ κούτσα – κούτσα, ο ένας πίσω από τον άλλον (Le Pen- Zemmour) ένα ταντέμ της ακροδεξιάς, που παρά τις διαφορές, παραμένουν πιστοί στις ίδιες ιδέες» δήλωσε.

Δυσαρεστημένοι αριστεροί δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν Macron

Αυτόν τον φόβο που δημιούργησε το «δημοκρατικό μέτωπο» κατά την προεδρική του 2002 και απέκλεισε τον πατέρα Le Pen, δίνοντας τη νίκη στον Jacques Chirac με ένα 82,21 %!
Το πρόβλημα για τον Macron στην τωρινή εκλογή, είναι ότι έχει τόσο εξασθενήσει τη σοσιαλιστική παράταξη που βρίσκεται σε κίνδυνο διάλυσης, με το 2% της Anne Idalgo, και όχι μόνο.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που έγινε πριν από ένα χρόνο ακριβώς 4 Μαρτίου 2021) από την Harris Interactive για την εφημερίδα L'Opinion, πάνω από το 50% των αριστερών ψηφοφόρων, που είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική Macron, έχουν δηλώσει ότι σε περίπτωση επανάληψης της μονομαχίας Macron-Le Pen «δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν Macron, προκειμένου να κλείσουν τον δρόμο για τα Ηλύσια στην Marine Le Pen».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης