Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απέρριψε σήμερα 1η Μαΐου την κριτική ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει πως ασκεί ηγεσία στις προσπάθειες της Δύσης, προκειμένου η Ουκρανία να ενισχυθεί με βαριά όπλα για την απώθηση της ρωσικής εισβολής.
Ο ίδιος, είπε ότι προτιμάει να είναι προσεκτικός, παρά να λάβει βιαστικές αποφάσεις.
Ο Scholz βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις τόσο από το εσωτερικό της Γερμανίας, όσο και από το εξωτερικό, προκειμένου να εφοδιάσει την Ουκρανία με βαρέα όπλα, όπως, άρματα μάχης και πυροβόλα, αλλά και να υποστηρίξει ένα άμεσο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, ώστε να μειωθούν δραστικά τα έσοδα του προέδρου Vladimir Putin σε σκληρό συνάλλαγμα, αποστερώντας από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των πολεμικών επιχειρήσεων.
“Λαμβάνω τις αποφάσεις μου γρήγορα και συντονισμένος με τους συμμάχους μας,” δήλωσε ο Scholz σε μία συνέντευξή του στην εφημερίδα “Bild am Sonntag.”
“Θεωρώ ότι βιαστικές ενέργειες και μοναχικές γερμανικές προσπάθειες θα είναι αμφισβητήσιμες.”
Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, η Γερμανία ενέκρινε στις 26 Απριλίου την παράδοση αυτοκινούμενων τεθωρακισμένων αντιαεροπορικών συστημάτων "Gepard" στην Ουκρανία, ενώ την εξέλιξη αυτή, υποστήριξε ποσοστό 55% των Γερμανών, οι οποίοι σε μία δημοσκόπηση υποστήριξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να παραδώσει στην Ουκρανία, οπλικά συστήματα αυτού του τύπου.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν βοήθησε στην αντιστροφή της δημόσιας εικόνας του Scholz ως ενός αναποφάσιστου ηγέτη, με έλλειψη ηγεσίας.
Μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα, έδειξε ότι ποσοστό 54% των Γερμανών δεν είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του Scholz στην ουκρανική κρίση.
Το ποσοστό της αποδοχής του έχει μειωθεί στο 32%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.
Φοβούμενοι ένα ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου από τη Ρωσία πέραν της Ουκρανίας και σε άλλες χώρες, μερικοί από τους συμμάχους της Γερμανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους με την αρχική αργοπορία του Scholz, αναφορικά με την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Άλλοι σύμμαχοι της Γερμανίας, όπως η Πολωνία, έχουν δυσαρεστηθεί από την αντίθεση του Βερολίνου σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που συμμετέχουν ως μικρότεροι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Scholz, τάσσονται υπέρ της παροχής μεγαλύτερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο Scholz πρέπει να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις τους, με αυτές, μελών της αριστερής πτέρυγας του κόμματος του, που δηλώνουν ότι η παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, εμπεριέχει τον κίνδυνο πρόκλησης μιας ρωσικής στρατιωτικής αντίδρασης σε μία άλλη χώρα, προκαλώντας μία ενδεχόμενη διεύρυνση της πολεμικής σύγκρουσης.
Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειες της ως “ειδική επιχείρηση” για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας, αλλά και την απαλλαγή του Κιέβου από τον αντί-ρωσικό εθνικισμό που υποκινεί η Δύση.
Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι η Ρωσία άρχισε έναν απρόκλητο πόλεμο επιθετικής φύσης.
www.bankingnews.gr
Ο καγκελάριος Scholz υπερασπίζεται την πολιτική του στο θέμα της Ουκρανίας: Τι απαντά στους επικριτές του
Ο Olaf Scholz υπερασπίστηκε την προσεκτική στάση του Βερολίνου στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία
Σχόλια αναγνωστών