Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια ανελέητου οικονομικού πολέμου: Προληπτικά αντίμετρα της Κίνας για το ενδεχόμενο κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Σενάρια ανελέητου οικονομικού πολέμου: Προληπτικά αντίμετρα της Κίνας για το ενδεχόμενο κυρώσεων από τις ΗΠΑ

To σχέδιο για την προστασία των κινεζικών assets από κατάσχεση – Έκτακτη σύσκεψη των ρυθμιστικών αρχών με εγχώριες και ξένες τράπεζες

Σχετικά Άρθρα

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση με εγχώριες και ξένες τράπεζες προκειμένου να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό από τυχόν κυρώσεις που θα απιφασιστούν υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις κινεζικές πηγές που επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 1η Μάιου 2022.

Σε επιφυλακή

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα ίδια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν κατά του Πεκίνου σε περίπτωση περιφερειακής στρατιωτικής σύγκρουσης ή άλλης κρίσης. Η κυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping διατήρησε σταθερή υποστήριξη στον Vladimir Putin καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, αλλά οι κινεζικές τράπεζες και εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς οιασδήποτε συναλλαγή με ρωσικές οντότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η σύσκεψη και τα σενάρια

Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, περιελάμβανε στελέχη της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, καθώς και στελέχη από δεκάδες τοπικές και διεθνείς τράπεζες όπως η HSBC, ανέφερε το δημοσίευμα.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση όλες οι μεγάλες ξένες και εγχώριες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Πρόσθεσαν ότι η συνάντηση ξεκίνησε με τις παρατηρήσεις ενός ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που είπε ότι η κυβέρνηση του Xi Jinping είχε τεθεί σε επιφυλακή λόγω της ικανότητας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε δολάρια.

Το σενάριο για εισβολή στην Ταϊβάν

Οι αξιωματούχοι και οι παρευρισκόμενοι δεν ανέφεραν συγκεκριμένα σενάρια, αλλά ένα πιθανό έναυσμα για τέτοιες κυρώσεις πιστεύεται ότι είναι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ως έδαφός της και έχει απειλήσει να εισβάλει σε αυτήν εάν η Ταϊπέι αρνηθεί να υποβληθεί στον έλεγχό της επ' αόριστον.

Αποσύνδεση της κινεζικής οικονομίας

«Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, η αποσύνδεση της κινεζικής οικονομίας από τη Δύση θα είναι πολύ πιο σοβαρή από τη Ρωσία, επειδή το οικονομικό αποτύπωμα της Κίνας αγγίζει κάθε μέρος του κόσμου», υπογγράμμισε ένας από τους ανθρώπους που παρέστησαν στη συνάντηση.
Ο Andrew Collier, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Research στο Χονγκ Κονγκ, υπογράμμισε ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε δίκιο να ανησυχεί «επειδή έχει πολύ λίγες εναλλακτικές λύσεις και οι συνέπειες [των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ] είναι καταστροφικές».
Looking Back at China's 2019 Balance of Payments Data | Council on Foreign  Relations
Τα συναλλαγματικά αποθέματα 3,2 τρισ. δολ.

Ανώτερα στελέχη των ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων του Yi Huiman, προέδρου της China Securities Regulatory Commission, και του Xiao Gang, ο οποίος ήταν επικεφαλής του CSRC από το 2013 έως το 2016, ρώτησαν τους παρευρισκόμενους τραπεζίτες τι θα μπορούσε να γίνει για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του έθνους στο εξωτερικό, ειδικά των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα.

Η αξία των κινεζικών assets

Οι τεράστιες συμμετοχές της Κίνας κυμαίνονται από ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως κτίρια γραφείων της Νέας Υόρκης.
Η κρατική Dajia Insurance Group, για παράδειγμα, κατέχει την Waldorf Astoria New York.
«Κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί μια καλή άμεση λύση στο πρόβλημα», σημείωσε άλλη πηγή, «το τραπεζικό σύστημα της Κίνας δεν είναι προετοιμασμένο για πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων σε δολάρια ή αποκλεισμό από το σύστημα Swift, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ στη Ρωσία».

Τα κέρδη των εξαγωγών σε συνάλλαγμα

Ορισμένοι τραπεζίτες πρότειναν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να απαιτήσει από τους εξαγωγείς να ανταλλάξουν όλα τα συναλλαγματικά τους έσοδα με ρενμίνμπι για να αυξήσουν τα αποθέματά της σε δολάρια.
Επί του παρόντος, επιτρέπεται στους εξαγωγείς να διατηρούν ένα μέρος των κερδών τους σε ξένο συνάλλαγμα για μελλοντική χρήση.

Το κόστος της φιλίας με τη Ρωσία

Άλλοι πρότειναν μια «σημαντική» περικοπή στην ποσόστωση των 50.000 δολαρίων που επιτρέπεται να αγοράζουν κάθε χρόνο οι Κινέζοι υπήκοοι για ταξίδια στο εξωτερικό, εκπαίδευση και άλλες αγορές εκτός Κίνας.
Όταν ένας αξιωματούχος ρώτησε τους Κινέζους τραπεζίτες εάν μπορούσαν να διαφοροποιηθούν με περισσότερα διαθέσιμα γεν ή περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από το ευρώ, απάντησαν ότι η ιδέα δεν ήταν πρακτική.

Αμφιβολίες για την αντοχή των ΗΠΑ – «Πυρηνικός» οικονομικός πόλεμος

Ορισμένοι τραπεζίτες που ήταν παρόντες, ωστόσο, αμφέβαλλαν εάν η Ουάσιγκτον θα μπορούσε ποτέ να αντέξει οικονομικά να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, δεδομένης της θέσης της ως της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, αλά και της στενής εμπορικής σχέσης.
«Είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να επιβάλουν τεράστιες κυρώσεις κατά της Κίνας», συμφώνησε ο Collier.
«Είναι σαν μια αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή σε έναν πυρηνικό πόλεμο», επισήμανε.
Covid in China: Beijing Is Running Out of Ways to Stem Self-Made Market  Meltdown - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης