Η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης μπορεί να διαδραματίσει « ρόλο – κλειδί» στον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ibrahim Kalın.
Οι δηλώσεις του Kalın έγιναν αφού συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy και τον Andrei Yarmak, επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου της Ουκρανίας στο Κίεβο, όπου πήγε για να συζητήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο και τις σχέσεις Ουκρανίας-Τουρκίας.
«Η συνέχιση της διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης, ειδικότερα, μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στον τερματισμό αυτού του πολέμου. Εργαζόμαστε επίσης εντατικά σε αυτό», δήλωσε ο Kalin στο Anadolu.
«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να τερματίσουμε τον πόλεμο από εδώ και πέρα.
Γιατί δεν θα υπάρξει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο.
Η Ουκρανία και η Ρωσία θα χάσουν και οι δύο», είπε.
«Όμως όχι μόνο αυτές οι δύο χώρες, αλλά και οι χώρες της περιοχής θα επηρεαστούν αρνητικά και οι παγκόσμιες αγορές θα επηρεαστούν αρνητικά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
«Αλλά, φυσικά, όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο δυσκολεύουν οι συνθήκες.
Η κατάσταση έχει γίνει πιο επείγουσα, ειδικά όσον αφορά τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων», σημείωσε.
Η ανθρωπιστική κρίση
Τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, είχε εκτενείς συζητήσεις για την εκκένωση και το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, ειδικά στη Μαριούπολη.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Zelensky επαίνεσε την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία και την ευχαρίστησε για την ισορροπημένη διπλωματία της και την προσέγγισή της που δίνει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις.
«Η συνέχιση των συγκρούσεων και των επιθέσεων από τη Ρωσία καθιστά τη διαδικασία (διαπραγμάτευσης) πιο δύσκολη», είπε, ειδικά ανακαλύπτοντας ομαδικούς τάφους και εικόνες που προέκυψαν στη Bucha, το Irpin και τη Μαριούπολη.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου και την εκκένωση αμάχων και τραυματισμένων στρατιωτών.
Οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται», συνέχισε.
«Αξιολογούμε επίσης τι ρόλο θα παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη εδώ.
Εντείνουμε τις προσπάθειές μας τόσο διμερώς όσο και σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη για την πραγματοποίηση αυτών των εκκενώσεων», πρόσθεσε.
Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα έχει συνάντηση με τη ρωσική πλευρά μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Kalin είπε: «Φυσικά, οι επαφές μας με τη Ρωσία συνεχίζονται όπως γνωρίζετε».
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή με τη ρωσική πλευρά γιατί, για να φέρουμε τις δύο πλευρές κοντά σε ένα τραπέζι και να αποτρέψουμε συγκρούσεις, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε επαφή με τη ρωσική πλευρά», τόνισε.
Τουλάχιστον 2.899 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 3.235 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες, με περίπου 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Επιμονή στη διπλωματία
Η Τουρκία είναι μια από τις πιο ενεργές χώρες που εργάζονται για να διασφαλίσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Κρατώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές παρέχει μια αχτίδα ελπίδας στις διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και επίτευξη ειρήνης στην κρίση της Ουκρανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το Anadolu.
Από την αρχή της σύγκρουσης, η Άγκυρα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών και να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Ενώ η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις που αποσκοπούν στην απομόνωση της Μόσχας, έκλεισε επίσης τα στενά της για να αποτρέψει ορισμένα ρωσικά πλοία να περάσουν από αυτά.
Ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες συναντήθηκαν για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου, καθώς ο πόλεμος εισήλθε στον δεύτερο μήνα του με απώλειες να συσσωρεύονται και από τις δύο πλευρές.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν ένα «ουδέτερο καθεστώς», ένα βασικό ρωσικό αίτημα, αλλά ζήτησαν εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα τους.
Η Ουκρανία θέλει να δει χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυητές σε μια συμφωνία με τη Ρωσία, δήλωσε ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις συνομιλίες.
Η Τουρκία φιλοξένησε επίσης τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια τον Μάρτιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών