Μια «αντινατοϊκή συμμαχία», συνιστούν Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Αρμενία και Τατζικιστάν, όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild.
Στην πραγματικότητα, τα μέλη της CSTO υποτίθεται ότι υποστηρίζουν το ένα το άλλο και παρέχουν βοήθεια όταν ένα από τα μέλη αντιμετωπίζει προβλήματα.
Για παράδειγμα, η Ρωσία έστειλε τα λεγόμενα "ειρηνευτικά στρατεύματα" για να στηρίξει το Καζακστάν, όταν τον Ιανουάριο έγιναν εκεί διαδηλώσεις που κατέστειλε η κυβέρνηση του Καζακστάν.
Δεν είναι αμοιβαία η στρατιωτική στήριξη
Το πρόβλημα είναι ότι η υποστήριξη - τουλάχιστον όσον αφορά τα στρατεύματα - δεν είναι αμοιβαία.
Η Ρωσία είχε ήδη ζητήσει δημοσίως από το Καζακστάν "ειρηνευτές" για να την υποστηρίξουν στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία- το Καζακστάν είπε δημοσίως όχι.
Ωστόσο, η χώρα του CSTO διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία συνεχίζει να λαμβάνει υποστήριξη από το εξωτερικό παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος "European Pravda" αναφέρει ότι πρόκειται κυρίως για εξοπλισμό και τεχνολογικά μέρη.
Οι εταιρείες του Καζακστάν που χρησιμοποιούν εξοπλισμό και αναλώσιμα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός μπορούν να τα αγοράζουν νόμιμα και στη συνέχεια να τα μεταβιβάζουν σε Ρώσους εταίρους.
Η προσέγγιση αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης από τον αναπληρωτή επικεφαλής της καζακικής εταιρείας "KazMunayGas".
Αν χρειαστεί, το Καζακστάν θα αγοράσει όπλα και θα τα δώσει στη Ρωσία
Αν χρειαστεί, είπε, η καζακική πλευρά της κοινοπραξίας αγωγών Κασπίας (CPC) θα αγοράσει σχετικό εξοπλισμό και τεχνολογίες μέσω των εταιρειών της και θα τα παραδώσει στη Ρωσία.
Οι μεγάλες ρωσικές αλυσίδες λιανικής πώλησης "Magnit" και "Lenta", που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, προσπαθούν επίσης επί του παρόντος να δημιουργήσουν αλυσίδες εφοδιαστικής για την παράδοση εισαγόμενων προϊόντων στη Ρωσία μέσω Καζακστάν, σύμφωνα με την "European Pravda".
Ορισμένες ρωσικές εταιρείες έχουν επίσης αρχίσει να εγγράφουν υποκαταστήματα σε άλλες χώρες της CSTO.
Ο αριθμός των ρωσικών εταιρειών στο Καζακστάν έχει ήδη δεκαπλασιαστεί (νέες εγγραφές: 355 τον Μάρτιο, 651 τον Απρίλιο και 362 τον Μάιο).
Τα ρωσικά δικηγορικά γραφεία έχουν ήδη ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη μετεγκατάσταση εταιρειών στο Καζακστάν.
Αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή η ρωσική κυβέρνηση έχει διευκολύνει την εισαγωγή των λεγόμενων παράλληλων προϊόντων (χωρίς την άδεια του κατόχου της πνευματικής ιδιοκτησίας), νομιμοποιώντας ουσιαστικά το λαθρεμπόριο ξένων προϊόντων.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα με κατεστραμμένο εξοπλισμό στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα εξαρτήματα για τα άρματα μάχης, τους πυραύλους, αλλά κυρίως για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους παράγονται στη Δύση - οπότε απλά δεν είναι διαθέσιμα στη Ρωσία.
Εξαρτήματα για στρατιωτικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, από την άλλη πλευρά, μπορούν να εισάγονται λαθραία στη Ρωσία μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών συνεργασίας.
Ο κεντρικός ρόλος του Καζακστάν
Και εδώ το Καζακστάν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.
Πολλά εξαρτήματα από την εταιρεία "Tinis" του Καζακστάν (με έδρα το Κοκσετάου) χρησιμοποιούνται σε ρωσικά αεροσκάφη.
Η Tinis προμηθεύει ανταλλακτικά για διάφορα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και συνεργάζεται με ρωσικές κρατικές εταιρείες.
"Κανένα ρωσικό αεροσκάφος ή ελικόπτερο που επιχειρεί σήμερα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν πετάει χωρίς τα προϊόντα μας", δήλωσε η διοίκηση του εργοστασίου στην "European Pravda".
Εκρηκτικά: Η ρωσική εταιρεία αεράμυνας "Ulyanovsk Mechanical Plant" φαίνεται να χρησιμοποιεί το Καζακστάν για να προμηθεύεται εξαρτήματα από τη γερμανική παραγωγή, αναφέρει η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GUR.
Ο ρόλος του Κιργιστάν
Ένα άλλο παράδειγμα της Ρωσίας που υποστηρίζεται τουλάχιστον από τα μέλη της CSTO στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η εταιρεία "Dastan" του Κιργιστάν.
Παράγει όπλα τορπίλης για υποβρύχια και πλοία επιφανείας και εξοπλισμό για το ρωσικό ναυτικό.
Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με ρωσικές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Μεταξύ αυτών είναι και το εργοστάσιο "Dagdiesel".
Εκεί αναπτύσσονται και κατασκευάζονται υποβρύχια, κινητήρες και πετρελαιοκινητήρες για πλοία του ρωσικού ναυτικού.
Σε συνάντηση των χωρών μελών της CSTO τον Απρίλιο, αποφασίστηκε η συνέχιση και μάλιστα η εμβάθυνση της συνεργασίας της Ρωσίας με τις χώρες-εταίρους.
Η Ρωσία πρέπει τώρα να καταφύγει σε αυτή τη συνεργασία λόγω των τεράστιων προβλημάτων εφοδιασμού που προκάλεσαν οι κυρώσεις.
www.bankingews.gr
Ποια είναι η «αντινατοϊκή συμμαχία» που στηρίζει τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία
Το πρόβλημα είναι ότι η υποστήριξη - τουλάχιστον όσον αφορά τα στρατεύματα - εντός της «αντινατοϊκής συμμαχίας» των έξι κρατών δεν είναι αμοιβαία.
Σχόλια αναγνωστών