Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία – Δημοτικές εκλογές: Ασκήσεις πολιτικής κυριαρχίας της Meloni (Αδελφοί της Ιταλίας) μετά τη πρωτιά στα gallop

Ιταλία – Δημοτικές εκλογές: Ασκήσεις πολιτικής κυριαρχίας της  Meloni (Αδελφοί της Ιταλίας) μετά τη πρωτιά στα gallop
Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της Giorgia Meloni συγκεντρώνει το 22% των προτιμήσεων
Σχετικά Άρθρα

Οι Ιταλοί ψήφιζαν την Κυριακή 12 Ιουνίου για δημάρχους σε σχεδόν 1.000 πόλεις κια δήμους, δίνοντας την ευκαιρία στην ακροδεξιά ηγέτη Giorgia Meloni να εδραιώσει την κυριαρχία της στην κεντροδεξιά συμμαχία ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους.
Η Meloni, 45 ετών, ηγείται του εθνικιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων και αποσπά σταθερά την υποστήριξη από τον δεξιό σύμμαχό του, τη Lega, με επικεφαλής τον Matteo Salvini.
Η ψηφοφορία της Κυριακής, η τελευταία σημαντική δοκιμασία πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους, θα δείξει εάν το προβάδισμα της Meloni μεταφράζεται σε πραγματικές ψήφους.

Οι μάχες

Με περίπου 9 εκατομμύρια Ιταλούς να έχουν δικαίωμα ψήφου για δημάρχους, τα μεγαλύτερα κέντρα που διακυβεύονται ήταν η πρωτεύουσα της Σικελίας Παλέρμο και το βορειοδυτικό λιμάνι της Γένοβας, αντίστοιχα, η πέμπτη και έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας.
Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στο βράδυ ενώ η καταμέτρηση δεν θα ξεκινήσει μέχρι τις 2 μ.μ. την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2022.
Όπου κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 26 Ιουνίου.
Συνολικά 26 επαρχιακές και περιφερειακές πρωτεύουσες θα διεκδικηθούν, μεταξύ των οποίων η Βερόνα και η Πάντοβα στα βορειοανατολικά, η Πάρμα στο κέντρο-βόρεια, ο Τάραντας στο νότο και η Μεσσήνη στη Σικελία.
Δεκαοκτώ από αυτές ανήκουν επί του παρόντος στο κεντροδεξιό μπλοκ που αποτελείται από τη Lega, τους Αδελφούςτης  Ιταλίας και τη Forza Italia, με επικεφαλής τον 86χρονο πρώην πρωθυπουργό Silvio Berlusconi..

Κατακόρυφη άνοδος

Η κεντροαριστερή συμμαχία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του Κινήματος των 5 Αστέρων θα διεκδικήσει πρόοδο εάν αυξήσει τον σύνολοτων πέντε πόλεων όπου  έχει πλειοψηφία , ενώ το PD επιειώκει να αναδειχθεί πρώτο, υπερσκελίζοντας το κόμμα της Meloni.
Οι Αδελφοί της Ιταλίας, που συχνά κατηγορείται ότι έχει νεοφασιστικά στοιχεία μεταξύ των υποστηρικτών του, πήραν μόλις το 4% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2018.
Τώρα συγκεντρώνουν περίπου 22%, ενισχυμένοι από την απόφαση της Meloni τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους να μην συμμετάσχει στον ευρύ συνασπισμό που στηρίζει τον πρωθυπουργό Mario Draghi, καθιστώντας το κόμμα της τη μόνη ανιπολιτευτικη΄δύναμη.

Δημοψηφίσματα

Οι Ιταλοί ψήφισαν σε πέντε δημοψηφίσματα για μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα που χρηματοδοτεί η Lega του Salvini.
Ωστόσο, τα δημοψηφίσματα φαίνονται να οδηγούν σε αποτυχία επειδή το μεσημέρι η συμμετοχή ήταν μόλις 7%, με ελάχιστες πιθανότητες να φτάσει το 50% που απαιτείται για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης