Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Φάρσα η λήξη της προθεσμίας για πληρωμές ομολόγων 100 εκατ. δολ. στις 27/6 – Γιατί «βλέπουν» πιστωτικό γεγονός, τι απαντά Μόσχα

Ρωσία: Φάρσα η λήξη της προθεσμίας για πληρωμές ομολόγων 100 εκατ. δολ. στις 27/6  – Γιατί «βλέπουν» πιστωτικό γεγονός, τι απαντά Μόσχα

«Με την τεχνητή παρεμπόδιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εξυπηρετήσει το εξωτερικό κρατικό χρέος της, ο στόχος είναι να εφαρμοστεί ο όρος της χρεοκοπίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, χαρακτηρίζοντας την όλη κατάσταση ως «φάρσα»

Σχετικά Άρθρα
Παρότι πρόκειται για καινοφανές φαινόμενο μια χώρα που έχει τη δυνατότητα και τη βούληση να εξυπηρετήσει το χρέος της να μην μπορεί λόγω κατάσχεσης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, πολλά ΜΜΕ της Δύσης και όπως το Bloomberg με δημοσίευμά του την Κυριακή 26 Ιουνίου «βλέπουν» τη Ρωσία να απέχει ώρες από την εκδήλωση ενός πιστωτικού γεγονότος – ήτοι μιας (τεχνικής) χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια περίοδος χάριτος για περίπου 100 εκατ. δολάρια από τις καθυστερημένες πληρωμές ομολόγων -που έχουν μπλοκαριστεί λόγω των εκτεταμένων κυρώσεων- λήγει το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου.
Δεν θα υπάρξει επίσημη δήλωση και η Ρωσία ήδη αμφισβητεί τον χαρακτηρισμό, αλλά αν οι επενδυτές δεν έχουν τα χρήματά τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, θα υπάρξει «γεγονός αθέτησης πληρωμών» το πρωί της Δευτέρας 27 Ιουνίου, σύμφωνα με τα έγγραφα των ομολόγων.

Συμβολική εξέλιξη

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια συμβολική εξέλιξη προς το παρόν, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ήδη ένας οικονομικός, χρηματοπιστωτικός και πολιτικός απόκληρος σε μεγάλο μέρος του κόσμου.
Το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει όμως το πώς οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και άλλοι έχουν προσπαθήσει να καταστήσουν σχεδόν αδύνατο για τη Ρωσία να διεξάγει αυτό που διαφορετικά θα ήταν κανονικές οικονομικές συναλλαγές.
Για τη Ρωσία, θα σηματοδοτήσει την πρώτη εξωτερική χρεοκοπία της μετά την απόρριψη των χρεών της εποχής του Τσάρου από τους Μπολσεβίκους το 1918.
Η χώρα έφθασε πολύ κοντά σε μια τέτοια στιγμή νωρίτερα φέτος, αλλά κατάφερε να ξεφύγει την τελευταία στιγμή αλλάζοντας μεθόδους πληρωμής.
Αυτή η εναλλακτική οδός έκλεισε στη συνέχεια τον Μάιο - λίγες ημέρες πριν από την πληρωμή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων - όταν οι ΗΠΑ έκλεισαν ένα παραθυράκι κυρώσεων που επέτρεπε στους Αμερικανούς επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές κρατικών ομολόγων.

Το μοναδικό φαινόμενο και οι οίκοι αξιολόγησης

Τώρα το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια, καθώς οι αγορές έρχονται αντιμέτωπες με το μοναδικό σενάριο ενός χρεοκοπημένου δανειολήπτη που έχει τη βούληση και τους πόρους να πληρώσει, αλλά δεν μπορεί.
Οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θα ήταν συνήθως εκείνοι που θα εξέδιδαν δήλωση αθέτησης, αλλά οι κυρώσεις τους εμποδίζουν.
Οι ομολογιούχοι θα μπορούσαν να να κάνουν τη δική τους δήλωση, αλλά ίσως προτιμούν να περιμένουν να παρακολουθήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επίπεδο των κυρώσεων, καθώς προσπαθούν να υπολογίσουν τις πιθανότητες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ή τουλάχιστον κάποια από αυτά.
«Μια δήλωση χρεοκοπίας είναι ένα συμβολικό γεγονός", δήλωσε ο Takahide Kiuchi, οικονομολόγος στο Nomura Research Institute στο Τόκιο.
«Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την ευκαιρία να εκδώσει χρέος σε δολάρια.
Ήδη από τώρα, η Ρωσία δεν μπορεί να δανειστεί από τις περισσότερες ξένες χώρες».

Μεταφορές σε ρούβλια

Η Ρωσία υποστήριξε ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών μεταφέροντας τις πληρωμές του Μαΐου σε έναν τοπικό φορέα πληρωμής, ακόμη και αν οι επενδυτές δεν έχουν τα κεφάλαια στους δικούς τους λογαριασμούς.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πραγματοποίησε άλλες μεταφορές σε ρούβλια, παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω ομόλογα δεν επιτρέπουν αυτή την επιλογή πληρωμής.

Είναι φάρσα...

Το υπουργειο Οικονομικών επικαλέστηκε «λόγους ανωτέρας βίας» ως δικαιολογία για την αλλαγή νομίσματος πληρωμής, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «φάρσα».
Το νομικό επιχείρημα της ανωτέρας βίας δεν έχει ιστορικά συμπεριλάβει κυρώσεις, σύμφωνα με δικηγόρους που μίλησαν στο Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Υπάρχει κάθε λόγος να υποθέσουμε ότι με την τεχνητή παρεμπόδιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εξυπηρετήσει το εξωτερικό κρατικό χρέος της, ο στόχος είναι να εφαρμοστεί ο όρος της χρεοκοπίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov
«Ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει και μπορεί να προσπαθήσει να εφαρμόσει έναν τέτοιο όρο.
Όποιος όμως κατανοεί την κατάσταση γνωρίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για χρεοκοπία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης