Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Lavrov: Νέο σιδηρούν παραπέτασμα με τη Δύση - Διακυβεύεται η παγκόσμια τάξη, κινδυνεύουμε με χάος

Προειδοποίηση Lavrov: Νέο σιδηρούν παραπέτασμα με τη Δύση - Διακυβεύεται η παγκόσμια τάξη, κινδυνεύουμε με χάος
Στηρίζουμε τον άνευ όρων σεβασμό στο διεθνές δίκαιο είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την θέση πως διακυβεύεται η παγκόσμια τάξη και πως ο κόσμος κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov κατά την επίσκεψη του στη Λευκορωσία, επισημαίνοντας πως ήδη έχει αρχίσει να κτίζεται ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Μάλιστα ο Lavrov υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν θα εμπιστευτεί ξανά τη Δύση και πως θα φροντίσει έτσι ώστε στους κρίσιμους τομείς όπως π.χ. στην οικονομία και στην άμυνα, να μην εξαρτάται από αυτήν.
«Η μελλοντική παγκόσμια τάξη διακυβεύεται.
Θα επιστρέψουμε στην αρχή και θα τηρήσουμε στην πράξη τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πάνω απ' όλα την αρχή της κυριαρχίας της ισότητας των κρατών, διαφορετικά ο κόσμος θα βυθιστεί στο χάος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η επιλογή μας είναι σαφής: υποστηρίζουμε τον άνευ όρων σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση μαζί με τους Λευκορώσους συμμάχους μας και άλλους πολυάριθμους ομοϊδεάτες μας εταίρους που έχουν την ίδια προσέγγιση, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των BRICS και στα τελικά έγγραφα που εγκρίθηκαν σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε

Επιπλέον, ο Lavrov αναφέρθηκε και στην πρόταση Putin για μια συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί με ειλικρίνεια το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένας δίκαιος και ίσος κόσμος.
«Ελπίζω ότι κάποια ημέρα, όταν και θα συνέλθει η Δύση, θα μπορέσουμε να κάνουμε μια συνάντηση» είπε ο Lavrov, ο οποίος σημείωσε πως η Ρωσία ουδέποτε διέκοψε τις σχέσεις της με τη Δύση ακόμα και στις πιο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της.
Ωστόσο, σημείωσε πως αυτή την φορά η Ρωσία δεν πρόκειται να πάρει τέτοιου είδους πρωτοβουλία.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά όταν η Δύση μας κλείνει τις πόρτες, όταν επιβάλλει κυρώσεις, όταν διώχνει τους διπλωμάτες μας, τότε δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία πρωτοβουλία» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Θέλουν να εμπλακούν στην Κίνα, να παρασύρουν την Ινδία

«Πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να φοβάται το ΝΑΤΟ.
Ότι κανένας δεν πρέπει να φοβάται το ΝΑΤΟ γιατί είναι μια αμυντική συμμαχία.
Είναι τελείως γελοίο επιχείρημα, και το να λέει ένας ενήλικας τέτοιες προφανείς ανοησίες, θα έλεγα ότι είναι ντροπή.
Το ΝΑΤΟ προσπαθεί συνεχώς να ανακαλύψει έναν εξωτερικό εχθρό, διότι αυτό είναι δίνει νόημα στην ύπαρξη του υπογράμμισε ο Lavrov, ο οποίος ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να εμπλακεί και στο εσωτερικό της Κίνας και της Ινδίας.
«Τώρα λένε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αποκτήσει μια παγκόσμια διάσταση όσον αφορά τον χώρο ευθύνης του για την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο και μιλάνε για την περιοχή του Ινδο - Ειρηνικού, ανακάλυψαν αυτόν τον όρο για να σύρουν την Ινδία στα δίκτυα τους» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως «δεν κρύβουν πως η επόμενη γραμμή άμυνας αυτής της αμυντικής συμμαχίας θα είναι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Πυρά στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Lavrov είχε εξαπολυσει πυρά κατά του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ότι ζητούν την άνευ όρων υποταγή όλων των κρατών στη θέληση τους.
Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του για τις διαφορές που υπάρχουν στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
«Εάν κοιτάξουμε τη σημερινή λίστα των κυρώσεων - είναι μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, σας συνιστώ να την κάνετε – και εάν συγκρίνουμε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και στη Λευκορωσία από τα Ευρωπαϊκά κράτη με αυτές που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, θα διαπιστώσουμε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να είναι πιο χαλαροί και να μην είναι τόσο ενεργοί στους τομείς που θα πλήξουν σημαντικά την οικονομία τους.
Έστω και αν έχουν ένα αρνητικό αντίκτυπο από τις κυρώσεις τους, η Ευρώπη υποφέρει περισσότερο» υπογράμμισε ο Lavrov, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν μόνο να αποδυναμώσουν τη Ρωσία αλλά και να αποδυναμώσουν την ΕΕ ως ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Θέλουν την υποταγή όλων

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι αυτό που θέλουν είναι η υποταγή όλων των κρατών.
«Δεν διστάζουν να μιλήσουν για αυτό και το είπαν και στη σύνοδο τους στη Μαδρίτη.
Περιμένουν την άνευ όρων υποταγή όλων των κρατών στην θέληση τους, η οποία αντανακλά τα εγωιστικά τους συμφέροντα – και πρώτα από όλα τα συμφέροντα των ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Lavrov, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη χάνει την ανεξαρτησία της ή έστω εκείνα τα στοιχεία ανεξαρτησίας που είχε και υποτάσσεται πλήρως στις θέσεις των ΗΠΑ.
Σε αυτήν την υποταγή απέδωσε και τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για απόρριψη από την ΕΕ των ρωσικών εισαγωγών και για καταστροφή των υλικοτεχνικών και χρηματοοικονομικών «αλυσίδων» που χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθούν.

Αδελφή χώρα η Λευκορωσία

Ο Lavrov, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκορωσία, υποστήριξε κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης, πως Ρωσία και Λευκορωσία είναι αδελφικά κράτη.
«Η Λευκορωσία είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Είμαστε τα πιο στενά αδέλφια.
Και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξέρουμε πως ζείτε, τι σας ενδιαφέρει» είπε ο Lavrov κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κρατικό πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης