Διεθνή

Στις 28/7 κρίνεται η πορεία της Wall Street το β΄ 6μηνο του 2022 - Τα σήματα που δίνουν τα θεμελιώδη της οικονομίας των ΗΠΑ

Στις 28/7 κρίνεται η πορεία της Wall Street το β΄ 6μηνο του 2022 - Τα σήματα που δίνουν τα θεμελιώδη της οικονομίας των ΗΠΑ
Το ερώτημα είναι εάν η οικονομία βρίσκεται απλώς σε φυσική επιβράδυνση μετά από μια ισχυρή χρονιά το 2021 ή σε μια πιο απότομη ύφεση που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις
Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται βέβαιος ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν βρίσκεται σε ύφεση ούτε οδεύει προς αυτή.
Η Wall Street όμως είναι σίγουρη ότι δεν υπάρχει ύφεση τώρα, αλλά δεν είναι τόσο θετική για το τι έρχεται.
Βλέποντας τα δεδομένα, η ισορροπία είναι όντως λεπτή.
Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν φωνάζει ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς την ύφεση, αν και υπάρχει άφθονη "φλυαρία".
Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι αρκετά καλή, η μεταποίηση εξασθενεί αλλά εξακολουθεί να επεκτείνεται και οι καταναλωτές εξακολουθούν να φαίνονται αρκετά γεμάτοι με μετρητά, αν και κάπως λιγότερο πρόθυμοι να τα αποχωριστούν.
Έτσι, με τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, το ερώτημα είναι εάν η οικονομία βρίσκεται απλώς σε φυσική επιβράδυνση μετά από μια ισχυρή χρονιά το 2021 ή σε μια πιο απότομη ύφεση που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.
«Δεν είναι μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, αλλά βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο στην οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen στο «Meet the Press» την Κυριακή.
«Η ύφεση είναι μια συρρίκνωση ευρείας βάσης που επηρεάζει πολλούς τομείς της οικονομίας.
Απλώς δεν το έχουμε αυτό», ανέφερε.
Τη Δευτέρα, ο Kevin Hassett, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump, απέρριψε αυτή την άποψη και είπε ότι ο Λευκός Οίκος έκανε λάθος.
«Είμαστε ... κάπως σε ύφεση, σωστά;
Οπότε είναι μια δύσκολη στιγμή», είπε ο Hassett, ο οποίος είναι πλέον διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης στο Hoover Institution.
«Σε αυτή την περίπτωση, αν ήμουν στον Λευκό Οίκο, δεν θα ήμουν εκεί έξω για να αρνηθώ ότι πρόκειται για ύφεση», πρόσθεσε.

Δύο αρνητικά τρίμηνα

Αν μη τι άλλο, η οικονομία έχει τουλάχιστον μια πιθανότητα να πετύχει τον ορισμό της ύφεσης για δύο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητικές αναγνώσεις του ΑΕΠ.
Το πρώτο τρίμηνο σημείωσε πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,6% και ο δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα δείχνει ότι το δεύτερο τρίμηνο οδεύει για να φτάσει τον ίδιο ρυθμό.
Η Wall Street, όμως, βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά.
Αν και πολλοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Bank of America, της Deutsche Bank και της Nomura, βλέπουν ύφεση στο μέλλον, η συναινετική πρόβλεψη για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο είναι άνοδος 1%, σύμφωνα με τον Dow Jones.
Αν η ύφεση των ΗΠΑ επιβεβαιωθεί, θα βρίσκεται κυρίως στα χέρια των καταναλωτών, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 68% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο.
Πρόσφατες ενδείξεις, ωστόσο, δείχνουν ότι οι δαπάνες υποχώρησαν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.
Οι πραγματικές (μετά τον πληθωρισμό) δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο μετά από αύξηση μόλις 0,2% το πρώτο τρίμηνο.
Στην πραγματικότητα, οι πραγματικές δαπάνες μειώθηκαν σε τρεις από τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, προϊόντος του πληθωρισμού που τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 40 και πλέον ετών.
Αυτός ο παράγοντας πληθωρισμού καταναλωτών είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία των ΗΠΑ τώρα.
Ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden διαλαλούσε την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών των καυσίμων, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός διευρύνεται πέρα ​​από τη βενζίνη και τα είδη παντοπωλείου.
Στην πραγματικότητα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Atlanta Fed, ο οποίος μετρά αγαθά των οποίων οι τιμές δεν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, αυξάνεται με σταθερό και ακόμη και κάπως ανησυχητικό ρυθμό.
Ο ετήσιος δείκτης CPI — σκεφτείτε τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα αλκοολούχα ποτά και τη συντήρηση αυτοκινήτων — έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 8,1% τον Ιούνιο ή 5,6% 12μηνο.
Ο ευέλικτος ΔΤΚ της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος περιλαμβάνει πράγματα όπως τιμές οχημάτων, βενζίνη και κοσμήματα, αυξήθηκε με εκπληκτικό ρυθμό 41,5% σε ετήσια βάση και 18,7% σε ετήσια βάση.

Οι σύνθετοι και ευέλικτοι υποδείκτες τιμών του ΔΤΚ της Atlanta Fed

Ένα επιχείρημα από όσους ελπίζουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μόλις η οικονομία επιστρέψει σε υψηλότερη ζήτηση για υπηρεσίες έναντι αγαθών, μειώνοντας την πίεση στις υπερφορολογημένες αλυσίδες εφοδιασμού, φαίνεται επίσης να έχει κάποιες "τρύπες".
Στην πραγματικότητα, οι δαπάνες για υπηρεσίες αντιπροσώπευαν το 65% του συνόλου των καταναλωτικών δαπανών το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 69% το 2019, πριν από την πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία της Fed. Οπότε η αλλαγή δεν ήταν τόσο αξιοσημείωτη.
Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τότε θα πυροδοτήσει τον μεγαλύτερο καταλύτη ύφεσης από όλους, δηλαδή τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που έχουν ήδη ανέλθει συνολικά σε 1,5 ποσοστιαία μονάδα το 2022 και θα μπορούσαν να διπλασιαστούν πριν από το τέλος του έτους.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη και αναμένεται να εγκρίνει άλλη μια αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.
Η νομισματική σύσφιξη της Fed προκαλεί ανησυχία τόσο στη Wall Street, όπου οι μετοχές ήταν σε κατάσταση sell-off για μεγάλο μέρος του έτους, όσο και στη Main Street, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη.
Τα στελέχη επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να προκαλέσουν περικοπές, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας της απασχόλησης που ήταν το κύριο προπύργιο για όσους πιστεύουν ότι δεν έρχεται ύφεση.
Οι traders αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο αναφοράς της, ανεβάζοντας το επίπεδο σε ένα εύρος περίπου 3,25%-3,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει τότε τις περικοπές μέχρι το καλοκαίρι του 2023 - ένα φαινόμενο που δεν θα ήταν ασυνήθιστο καθώς η ιστορία δείχνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνήθως αρχίζουν να αντιστρέφουν την πορεία τους λιγότερο από ένα χρόνο μετά την τελευταία τους κίνηση.
Οι αγορές έχουν λάβει υπόψη την αυστηρότερη πολιτική για το 2022 και έχουν αρχίσει να τιμολογούν με υψηλότερο κίνδυνο ύφεσης.
«Όσο περισσότερο η Fed είναι έτοιμη να επιτύχει περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις και να επιβραδύνει απότομα την οικονομία, τόσο πιο πιθανό είναι η τιμή του ελέγχου του πληθωρισμού να είναι ύφεση», ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
«Η επιμονή των εκπλήξεων του πληθωρισμού του ΔΤΚ σαφώς αυξάνει αυτούς τους κινδύνους, επειδή επιδεινώνει την αντιστάθμιση μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού, επομένως είναι λογικό η αγορά να ανησυχεί περισσότερο για μια ύφεση που προκαλείται από τη Fed, λόγω των υψηλότερων τιμών πυρήνα του πληθωρισμού».
Από τη θετική πλευρά, η ομάδα της Goldman είπε ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα η αγορά να έχει υπερτιμήσει τους κινδύνους πληθωρισμού, αν και θα χρειαστεί να πείσει ότι οι τιμές έχουν κορυφωθεί.

Ύφεση δείχνουν τα ομόλογα

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδίως εκείνες του σταθερού εισοδήματος εξακολουθούν να δείχνουν ύφεση.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε πάνω από το 10ετές στις αρχές Ιουλίου και έκτοτε παραμένει εκεί.
Η κίνηση, που ονομάζεται ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, είναι ένας αξιόπιστος δείκτης ύφεσης για δεκαετίες.
Η Fed, ωστόσο, εξετάζει πιο προσεκτικά τη σχέση μεταξύ των αποδόσεων των 10 ετών και των 3 μηνών.
Αυτή η καμπύλη δεν έχει ακόμη αντιστραφεί, αλλά είναι πιο επίπεδη από ό,τι ήταν από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του Covid τον Μάρτιο του 2020.
Εάν η Fed συνεχίσει να συσφίγγει, πιθανόν να αυξήσει το επιτόκιο 3 μηνών έως ότου τελικά ξεπεράσει το 10ετές καθώς οι προσδοκίες για την ανάπτυξη μειώνονται.
«Δεδομένων των καθυστερήσεων μεταξύ της σύσφιξης πολιτικής και της ανακούφισης του πληθωρισμού, αυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να σφίξει υπερβολικά η πολιτική», ανέφερε η ομάδα της Goldman.

Αναταράξεις στην αγορά εργασίας

Την ίδια ώρα, το κύριο προπύργιο κατά της ύφεσης, η αγορά εργασίας, επίσης κλυδωνίζεται.
Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας ξεπέρασαν πρόσφατα τις 250.000 για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021, ένα πιθανό σημάδι ότι οι απολύσεις αυξάνονται.
Οι αριθμοί του Ιουλίου είναι παραδοσιακά αυξημένοι λόγω των απολύσεων εργοστασίων αυτοκινήτων και των διακοπών της Ημέρας Ανεξαρτησίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι δείκτες, όπως πολλαπλές έρευνες παραγωγής, που δείχνουν ότι οι προσλήψεις μειώνονται.
Ο Εθνικός Δείκτης Δραστηριότητας της Fed του Σικάγο, ο οποίος ενσωματώνει μια σειρά από αριθμούς, ήταν αρνητικός τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Ο δείκτης μεταποίησης της Philadelphia Fed δημοσίευσε τη μέτρηση του -12,3, που αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των εταιρειών που ανέφεραν επέκταση έναντι συρρίκνωσης, που ήταν ο χαμηλότερος αριθμός από τον Μάιο του 2020.
Εάν η εικόνα των θέσεων εργασίας δεν αντέξει, και καθώς οι επενδύσεις επιβραδύνονται και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται λίγο περισσότερο, δεν θα υπάρχουν πολλά εμπόδια σε μια πλήρους κλίμακας ύφεση.
Ένα παλιό ρητό στη Wall Street είναι ότι η αγορά εργασίας είναι συνήθως η τελευταία που γνωρίζει ότι πρόκειται για ύφεση και η Bank of America προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει στο 4,6% τον επόμενο χρόνο.
«Στην αγορά εργασίας, βρισκόμαστε βασικά σε μια κανονική ύφεση», δήλωσε ο Hassett, ο πρώην οικονομολόγος της κυβέρνησης Trump.
«Η ιδέα ότι η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και η υπόλοιπη οικονομία είναι ισχυρή, δεν είναι πραγματικά επιχείρημα.
Είναι απλώς ένα επιχείρημα που αγνοεί την ιστορία», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης