Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η JP Morgan κέρδισε εκατομμύρια δολάρια χειραγωγώντας την αγορά των πολύτιμων μετάλλων

Πώς η JP Morgan κέρδισε εκατομμύρια δολάρια χειραγωγώντας την αγορά των πολύτιμων μετάλλων
Το 2020, εν μέσω του πανικού που προκάλεσε η Covid, η τράπεζα κέρδισε 1 δισ. δολ. από πολύτιμα μέταλλα
Σχετικά Άρθρα

Για κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων μέσω χειραγώγησης της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων, κατηγορεί την JP Morgan ο πρώην επικεφαλής της μονάδας, Michael Nowak.  
Ο Nowak βρίσκεται στα δικαστήρια με τους πρώην συναδέλφους του στην JP Morgan, Gregg Smith και Jeffrey Ruffo, σχετικά με το εάν συνομώτησαν ή όχι για να χειραγωγήσουν τις αγορές χρυσού και ασημιού. 
Σύμφωνα με το Bloomberg, στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ότι τα ετήσια κέρδη της τράπεζας από τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία συνήθως δεν αναλύονται στις εκθέσεις κερδών της τράπεζας, διαμορφώθηκαν μεταξύ 109 και 234 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μεταξύ 2008 και 2018.Αυτά τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις συναλλαγές σε χρηματοπιστωτικές αγορές, σημείωσε το Bloomberg, αλλά η εμπορία και η μεταφορά μετάλλων απέφεραν επίσης στην τράπεζα περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, κατά μέσο όρο. 

Μεγάλα κέρδη στην παανδημία

Το 2020, εν μέσω του πανικού που προκάλεσε η Covid, η τράπεζα κέρδισε 1 δισ. δολ. από πολύτιμα μέταλλα, λόγω «πρωτοφανών ευκαιριών arbitrage».
Η τράπεζα διατηρεί χρυσό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορα θησαυροφυλάκια σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, γράφει το Bloomberg.
Είναι ο μεγαλύτερος παίκτης πολλών «bullion banks», σημειώνει η έκθεση, με περίπου το 40% όλων των συναλλαγών στην αγορά χρυσού το 2010 να εκκαθαρίζονται μέσω της JP Morgan.
Οι έμποροι μετάλλων της τράπεζας έλαβαν αδρές αμοιβές, σημειώνει η έκθεση.
Μάλιστα, έβγαλαν τόσα πολλά χρήματα που η αμρόδια επιτροπή σοκαρίστηκε. Ο Ruffo κέρδισε 10,5 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2008 και 2016 και ο Smith έλαβε 9,9 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Nowak κέρδισε 23,7 εκατομμύρια δολάρια την ίδια χρονική περίοδο. 
Ο Ruffo σημείωσε κέρδη 70,3 εκατομμυρίων δολαρίων για την τράπεζα μεταξύ 2008 και 2016, ενώ ο Smith απέφερε 117 εκατομμύρια δολάρια και ο Nowak 186 εκατομμύρια δολάρια.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τράπεζα αναφέρεται συχνά κάθε φορά που υπάρχουν φήμες και ανεπιβεβαίωτες συζητήσεις για μεγάλες θέσεις short στις αγορές χρυσού και ασημιού.
Η JP Morgan βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο για πλαστογράφηση ως «ανοικτή στρατηγική» στο trading desk.

jp_metals1.png

jp_metals_2.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης