Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT για Ελλάδα: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία από Commission αλλά η επιτήρηση της οικονομίας θα συνεχιστεί

FT για Ελλάδα: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία από Commission  αλλά η επιτήρηση της οικονομίας θα συνεχιστεί
Η Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς και των 27 κρατών μελών, εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από την έναρξη του προγράμματος διάσωσης το 2010
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τερματίσει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας επίσημα τέλος σε μία κρίση χρέους που ακολούθησε την οικονομική καταστροφή του 2008 και η οποία λίγο έλειψε να ωθήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, αναφέρουν οι Financial Times.
Σε επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Επίτροπος Οικονομικών της EE Paolo Gentiloni είπε ότι η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δεσμεύσεων» που ανέλαβε στην ευρωομάδα των 19 χωρών της ΕΕ και «πέτυχε αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» παρά την επιπτώσεις του Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.

Εποπτεία των μεταρρυθμίσεων

Η Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς και των 27 κρατών μελών, εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από την έναρξη του προγράμματος διάσωσης το 2010, το οποίο ανήλθε συνολικά σε περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.
Το 2015, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τη διάσωση της Ελλάδας σε ένα δημοψήφισμα που απείλησε να θέσει τη χώρα εκτός ευρώ.
Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους όρους της διάσωσης, αλλά ο Τσίπρας εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις ούτως ή άλλως, υπενθυμίζουν οι Financial Times.


Υπό επιτήρηση

Το λεγόμενο «πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής» έληξε τον Ιούνιο του 2018, αλλά η Επιτροπή διατηρεί τα οικονομικά της Ελλάδας υπό επιτήρηση.
Η Commission ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο κίνδυνος «υπερβολικών επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά».
Σε απάντηση, ο Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς — δημοσιονομικές πολιτικές, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια διοίκηση — οι οποίες «έθεσαν μια σταθερή βάση για την Ελλάδα να επιτύχει βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς μακροχρόνια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
eu.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης