Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απομονώνεται η Γερμανία; - Παγωμένες οι σχέσεις με Ευρώπη, ΗΠΑ, αγκάθια η Ρωσία και η Κίνα

Απομονώνεται η Γερμανία; - Παγωμένες οι σχέσεις με Ευρώπη, ΗΠΑ, αγκάθια η Ρωσία και η Κίνα

Η Γερμανία είναι απίθανο να ακολουθήσει τη Δύση σε περίπτωση κυρώσεων κατά της Κίνας

Σχετικά Άρθρα
Το βαγκνερικό θέαμα εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας κινείται ανατολικά, αναφέρει νέα ανάλυση του Politico.

Αλλά επί της ουσίας είναι ακόμα χειρότερη...
Για μήνες, το Βερολίνο έχει απογοητεύσει (ίσως εξοργίσει) πολλούς συμμάχους με την προσέγγισή του ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω για την αντιμετώπιση της Ρωσίας για την Ουκρανία.
Ωστόσο, αυτό το επεισόδιο μοιάζει με κάτι περισσότερο από μια ώθηση σε αυτό που διαμορφώνεται στην Ασία, καθώς οι εντάσεις για την Ταϊβάν αναγκάζουν το Βερολίνο να σταθμίσει πώς θα αντιδρούσε εάν το Πεκίνο προσπαθήσει να καταλάβει το νησιωτικό έθνος, το οποίο η Κίνα θεωρεί αποσχισμένη περιοχή.
Εάν συμβεί αυτό, οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι θα πιέσουν για σκληρές κυρώσεις κατά της Κίνας.
Αλλά η Γερμανία είναι απίθανο να είναι ανάμεσά τους, μια πορεία που θα μπορούσε να προστατεύσει την οικονομία της που βασίζεται στις εξαγωγές, αλλά να βλάψει τόσο τη δική της όσο και τη διεθνή αξιοπιστία της Ευρώπης.

Υπεκφυγές Scholz

Ερωτηθείς την Πέμπτη εάν η Γερμανία θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να στηρίξει τις κυρώσεις σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, ο καγκελάριος Olaf Scholz απέφυγε την ερώτηση, ενώ επέπληξε τη γερμανική βιομηχανία επειδή αγνόησε το ρητό «να μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι».
«Το ζήτημα της εξάρτησης της χώρας μας σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις πρώτες ύλες και άλλα πράγματα είναι απαραίτητο στοιχείο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, την οποία επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά την Κίνα.
Άλλοι ήταν πιο άμεσοι.
Η εξάρτηση της γερμανικής βιομηχανίας από τις εξαγωγές έχει «δημιουργήσει μια εξάρτηση που μας αφήνει αβοήθητους», δήλωσε ο Norbert Röttgen, ένας εξέχων κεντροδεξιός βουλευτής, στη γερμανική τηλεόραση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Θα μπορούσε η Γερμανία να στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Κίνας;

«Προς το παρόν, όχι πραγματικά», είπε ο Röttgen, πρώην υπουργός και επί μακρόν πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του γερμανικού κοινοβουλίου.
Ενώ η συζήτηση είναι από πολλές απόψεις μια μείωση της μανίας της Γερμανίας για το αν και πώς θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία για την Ουκρανία, αυτή τη φορά διακυβεύονται ακόμη περισσότερα.
Η μεγάλη ανησυχία της Γερμανίας για τον ανταγωνισμό της Μόσχας ήταν να χάσει την πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.
Με το Πεκίνο, πρόκειται να χάσει τα θεμέλια της οικονομικής της ευημερίας.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% του εξωτερικού εμπορίου των 2,6 τρισ. ευρώ πέρυσι.
Επιπλέον, η Κίνα, η οποία έχει ωθήσει τη γερμανική οικονομία για δεκαετίες, παραμένει βασικός μοχλός ανάπτυξης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση της εξάρτησης της γερμανικής βιομηχανίας από τη χώρα είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.
«Ο βαθμός στον οποίο η ευημερία μας χρηματοδοτείται από την Κίνα είναι εξαιρετικά υποτιμημένος σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Herbert Diess, σε πρόσφατη συνέντευξη.
«Η Γερμανία θα έμοιαζε πολύ διαφορετική αν αποσυνδεθούμε από την Κίνα», ανέφερε.
Πράγματι, καμία γερμανική βιομηχανία δεν εξαρτάται περισσότερο από την Κίνα από του Diess.
Κάθε τρίτο αυτοκίνητο που παράγεται από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πωλείται στην Κίνα.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διαχειρίζονται επίσης ένα σημαντικό δίκτυο εργοστασίων στην ίδια την Κίνα, παράγοντας 4,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα εκεί μόνο το 2021.
«Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, παρακολουθεί τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν με ανησυχία», δήλωσε μια εκπρόσωπος του τμήματος λόμπι της βιομηχανίας, γνωστό ως VDA.

«Πανικός» μπορεί να είναι καλύτερη λέξη

Ο Diess της VW, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης αργότερα αυτόν τον μήνα, λέει ότι η Κίνα είναι «απαραίτητη» για το μέλλον της εταιρείας.
Η εικόνα είναι παρόμοια σε άλλους βασικούς γερμανικούς εξαγωγικούς τομείς, από τα χημικά μέχρι τα μηχανήματα.
Περίπου 1,1 εκατομμύριο γερμανικές θέσεις εργασίας, ή το 2,4% του συνόλου, εξαρτώνται άμεσα από την κινεζική κατανάλωση, σύμφωνα με μελέτη του Ιουνίου του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου που εδρεύει στην Κολωνία.
Αν και η Γερμανία και η υπόλοιπη ΕΕ είναι κρίσιμες αγορές και για την Κίνα, η μελέτη σημειώνει ότι οι Κινέζοι μειώνουν την εξάρτησή τους από την περιοχή, ενώ η ευρωπαϊκή έκθεση στην Κίνα αυξάνεται.
Σε μια επείγουσα έκκληση, ο συγγραφέας της μελέτης Jürgen Matthes είπε ότι είναι «η ώρα» η Ευρώπη και η Γερμανία να αντιστρέψουν την πορεία τους και να μειώσουν την οικονομική τους εξάρτηση από την Κίνα.
«Δεν πρόκειται για αποσύνδεση, αλλά για περιορισμό των εξαρτήσεων, ειδικά μέσω μεγαλύτερης διαφοροποίησης», έγραψε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης