Περί τα 90 δισ. δολάρια σε μετοχές και ομόλογα έχουν χάσει οι κινεζικοί κατασκευαστικοί όμιλοι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η ευφορία της αγοράς ακινήτων στην Κίνα έχει πλέον φθάσει στο τέλος της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τo Σάββατο 13 Αυγούστου.
Το σπάσιμο της φούσκας της αγοράς στέγης στην Κίνα σε συνδυασμό με μια επικείμενη κρίση χρέους έχουν επιτείνει τις πιέσεις στους κατασκευαστές κατοικιών που αγωνίζονται να ανακάμψουν από το ναδίρ που έχουν βουλιάξει οι μετοχές τους
Το Πεκίνο έχει σηματοδοτήσει μια πιο ευνοϊκή στάση ως προς την παροχή βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών έναντι των κατασκευαστών στην προσπάθεια του Πεκίνου να σταθεροποιήσει την αγορά real estate.
Αφερεγγυότητα
Οι κατασκευαστικοί όμιλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κρίση ρευστότητας φέτος λόγω των κυβερνητικών προσπαθειών να περιορίσουν την επέκταση του χρέους.
Ταυτόχρονα, οι τιμές των κατοικιών μειώνονται σταθερά, γεγονός που έχει απειλήσει το μέλλον του κλάδου αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά του.
Και η βοήθεια μπορεί να μην έρθει σύντομα.
Οι κινεζικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στο να βοηθούν τους ιδιοκτήτες κατοικιών που ακόμη περιμένουν την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών προγραμμάτων, σημειώνει το Bloomberg, την ώρα που οι καταναλωτές αποφεύγουν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων.
Αγορά ομολόγων
Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην μέχρι πρότινος αξιόπιστη αγορά ομολόγων.
Οι δανειολήπτες έχουν κηρύξει στάση πληρωμών εξωτερικού χρέους ρεκόρ 28,8 δισ. δολαρίων.
Τον Ιούλιο, η μέση τιμή ενός ομολόγου σε δολάρια για τους κατασκευαστές ήταν 16 σεντς σε σύγκριση με 40 σεντς τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Έρχεται ύφεση
Ο πληθυσμός και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνονται επίσης στην Κίνα, σηματοδοτώντας πιθανώς μια ύφεση στο εγγύς μέλλον.
Καθώς το Πεκίνο απομακρύνεται από τις κατασκευές κατοικιών ως μέσο για κερδοσκοπία, η αγορά κατοικίας στην Κίνα είναι πιθανό να βρίσκεται στη μέση μιας αναμόρφωσης που ευνοεί τους καταναλωτές.
www.bankingnews.gr
Κίνα: Απώλειες – ρεκόρ στα 90 δισ. δολάρια το 2022 για την αγορά ακινήτων
Οι κατασκευαστικοί όμιλοι βρίσκονται αντιμέτωπoi με κρίση ρευστότητας to 2022 λόγω των κυβερνητικών προσπαθειών να περιορισθεί η επέκταση του χρέους
Σχόλια αναγνωστών