Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για ορισμένες χώρες ειδικά κράτη που έχουν ασθενές νόμισμα.
Η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε (Reserve Bank of Zimbabwe) αποφάσισε να υιοθετήσει μια πολύ παλιά συνταγή για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Εισάγαγε σε κυκλοφορία χρυσά νομίσματα της μιας ουγγιάς τον Ιούλιο, ενώ θα αρχίσει να εκδίδει και να πουλά νομίσματα σε μικρότερες ονομαστικές αξίες χρυσού από το φθινόπωρο του 2022.
«Μετά την επιτυχή κυκλοφορία των χρυσών νομισμάτων στις 25 Ιουλίου 2022 και ανταποκρινόμενη στη ζήτηση του κοινού, η τράπεζα θα εισάγει και θα κυκλοφορήσει στην αγορά χρυσά νομίσματα σε υπομονάδες της ουγγιάς.
Τα νομίσματα, τα οποία μπορούν να αγοραστούν από εγκεκριμένες τράπεζες, εισήχθησαν για την καταπολέμηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις επειδή οι πολίτες της Ζιμπάμπουε, ανταλλάσσουν δολάρια Ζιμπάμπουε με δολάρια ΗΠΑ.
Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στην Ζιμπάμπουε ήταν πάνω από 250%, προφανώς εκρηκτικός.
Τα χρυσά νομίσματα είναι ρευστοποιήσιμα σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε.
Δηλαδή, μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε μετρητά και είναι εμπορεύσιμα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο...και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για συναλλακτικούς σκοπούς.
Ωστόσο, με τα νομίσματα της μιας ουγγιάς αξίας περίπου 1.800 δολαρίων, είναι απρόσιτα για τους πολίτες.
Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος στη Ζιμπάμπουε βγάζει μόλις 2.600 δολάρια το χρόνο.
Τα κέρματα της μιας ουγγιάς ονομάζονται «Mosi-oa-Tunya».
Αυτό είναι το όνομα στη γλώσσα Τόνγκα για τους Καταρράκτες Victoria και μεταφράζεται σε «The Smoke Who Thunders».
Όταν πωλούνται από τις τράπεζες, τιμολογούνται στην παγκόσμια τιμή του χρυσού συν ένα τέλος διανομής 5%.
Ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας
Ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ζιμπάμπουε ήταν να μην σπεύδουν οι πολίτες στην παράλληλη αγορά αναζητώντας ξένο νόμισμα για αποταμίευση… και ο χρυσός είναι αλήθεια αποτελεί διαχρονικό περιουσιακό στοιχείο.
Η απώλεια της αξίας του χρυσού είναι πολύ περιορισμένη και ως εκ τούτου το χρυσό νόμισμα, ελκύει τους πολίτες.
Οι τράπεζες έχουν πουλήσει 4.475 από τα νομίσματα της μιας ουγγιάς μέχρι στιγμής, αναφέρει η κρατική εφημερίδα Herald, με το 90% να έχει αγοραστεί σε τοπικό νόμισμα.
Οι ξένοι μπορούν να αγοράσουν τα νομίσματα μόνο με συνάλλαγμα.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναφέρουν ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες στη μαύρη αγορά έχουν ισοπεδωθεί από την εισαγωγή των νομισμάτων.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, τα επιτόκια είναι σταθερά και αν συνεχιστεί έτσι, οι πολίτες θα στραφούν στα χρυσά νομίσματα, ειδικά τώρα με την εμφάνιση των υπομονάδων.
Η μαύρη αγορά συναλλάγματος υπάρχει εν μέρει επειδή η Ζιμπάμπουε περιορίζει τις συναλλαγές συναλλάγματος.
Οι περιορισμοί απελευθερώνονται άμεσα… με το ανώτατο όριο για ιδιώτες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μεταβάλλεται από 500 δολάρια την εβδομάδα σε 5.000 δολάρια το μήνα.
Ο ακραία υψηλός πληθωρισμός της Ζιμπάμπουε μετά την εμφάνιση των χρυσών νομισμάτων… εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης.
Το 2009, ο θρυλικός υπερπληθωρισμός της χώρας ώθησε την κεντρική τράπεζα να εκδώσει αστρονομικές αξίες, όπως χαρτονόμισμα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε ανά 1 αμερικανικό δολάριο.
Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους με 50 δισεκ. δολάρια Ζιμπάμπουε μπορούσε να αγοράσει κανείς μόνο δύο ψωμιά…
Η Ζιμπάμπουε έχει σημαντικά κοιτάσματα χρυσού.
Όλος ο χρυσός που εξορύσσεται στη Ζιμπάμπουε υποτίθεται ότι πωλείται στην κεντρική τράπεζα, αλλά πολλοί παραγωγοί προτιμούν να τον μεταφέρουν λαθραία από τη χώρα για να πληρωθούν σε δολάρια…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών