Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Απεργία πείνας από τον Moqtada Sadr για να σταματήσει η βία

Ιράκ: Απεργία πείνας από τον Moqtada Sadr για να σταματήσει η βία
Ο Moqtada Sadr, που παραμένει πάντα ισχυρός αλλά και απρόβλεπτος, ανακοίνωσε  ότι «αποχωρεί οριστικά» από την πολιτική και θα κλείσει πολλά ιδρύματα που συνδέονται με την οικογένειά του. 
Ο πανίσχυρος σιίτης ιερωμένος Moqtada Sadr φέρεται ότι ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε απεργία πείνας μέχρι να σταματήσει η βία και η χρήση όπλων στο Ιράκ, μετέδωσαν το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΑ και η δημόσια τηλεόραση της χώρας αργά απόψε.
Νωρίτερα, αφού ο Sadr ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική, οι υποστηρικτές του εισέβαλαν σε ένα κυβερνητικό συγκρότημα στο κέντρο της Βαγδάτης και συγκρούστηκαν με αντίπαλους σιίτες, υποστηριζόμενους από το Ιράν. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Ο στρατός του Ιράκ διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 15.30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) για τη Βαγδάτη και από τις 19.000 για όλο το Ιράκ και κάλεσε τους διαδηλωτές να φύγουν από την Πράσινη Ζώνη.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου ο Sadr ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Οι υποστηρικτές του, που εδώ και εβδομάδες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο, στην Πράσινη Ζώνη, αποφάσισαν τότε να διαδηλώσουν και εκατοντάδες από αυτούς εισέβαλαν στο Μέγαρο της Δημοκρατίας, όπου έχει την έδρα του το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ενώ εκείνοι τριγυρνούσαν στα γραφεία, κάθονταν στις πολυθρόνες, πηδούσαν στην πισίνα ή τραβούσαν φωτογραφίες, οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν, εκτοξεύοντας δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος στην είσοδο της Πράσινης Ζώνης, ανέφερε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο, το Ιράκ έχει βρεθεί σε αδιέξοδο αφού οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πρώτο κόμμα αναδείχτηκε εκείνο του Sadr (αλλά μόνο με 73 έδρες σε σύνολο 329), το Ιράκ δεν έχει ούτε νέα κυβέρνηση, ούτε νέο πρόεδρο.
Για την έξοδο από την κρίση, ο Moqtada Sadr και το Πλαίσιο Συνεργασίας συμφωνούν μόνο σε ένα σημείο: στη διεξαγωγή νέων εκλογών. Όμως ο Σαντρ επιμένει να διαλυθεί πρώτα το κοινοβούλιο, ενώ οι αντίπαλοί του θέλουν να οριστεί μια νέα κυβέρνηση.
Ο Moqtada Sadr, που παραμένει πάντα ισχυρός αλλά και απρόβλεπτος, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι «αποχωρεί οριστικά» από την πολιτική και θα κλείσει πολλά ιδρύματα που συνδέονται με την οικογένειά του. Πρόσθεσε όμως ότι τα πολιτιστικά και θρησκευτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης