Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Συνεχίζεται η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας – Στραγγαλίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τουρκία: Συνεχίζεται η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας – Στραγγαλίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο πολλές δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση στην απαιτούμενη πίστωση

Ορισμένες τουρκικές τράπεζες περιορίζουν τον εταιρικό δανεισμό αφού η τελευταία σειρά κανονισμών της κυβέρνησης αύξησε το κόστος τους και ανάγκασε πολλές να περιορίσουν τους κινδύνους του ισολογισμού τους.

Αυτό αναφέρουν πηγές στο Reuters, τονίζοντας ότι οι νέοι κανόνες, μέρος της ανορθόδοξης διαχείρισης της οικονομίας από τον Πρόεδρο Tayyip Erdogan, έχουν μειώσει ιδιαίτερα τον μακροπρόθεσμο δανεισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο πολλές δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση στην απαιτούμενη πίστωση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κανονισμοί για την πίστωση και τις εξασφαλίσεις που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει σύγχυση και έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα από τις τράπεζες.
«Αυτά είναι πολύ δύσκολα αντικείμενα διαχείρισης για μια τράπεζα», είπε μια τραπεζική πηγή.
«Κάθε τράπεζα προσπαθεί να διαχειριστεί τον δικό της ισολογισμό έναντι των επιπλέον υποχρεώσεων που μπορεί να προκύψουν μετά τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης και αυτό τρομάζει τις τράπεζες».

Μειώνονται οι φθηνές πιστώσεις

Οι κανόνες σημαίνουν ότι οι φθηνότερες πιστώσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται σε πιο ριψοκίνδυνους μικρότερους δανειολήπτες που προτιμά η κυβέρνηση, ενώ η συνολική πίστωση στην οικονομία είναι πιθανό να μειωθεί, ανέφεραν οι πηγές.
Η συνολική πιστωτική επέκταση, με βάση ένα μέτρο προσαρμοσμένο σε συνάλλαγμα 13 εβδομάδων, αυξήθηκε κατά 20% από πέρυσι στα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με 50% όταν ξεκίνησε η σειρά των ρυθμίσεων τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τον Erdogan και το συντηρητικό του Κόμμα AK ενόψει των δύσκολων εκλογών του επόμενου έτους, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να χάσει κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ζωής και άλλων οικονομικών πιέσεων.
Το οικονομικό του πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, λόγω μιας σειράς μειώσεων επιτοκίων που πυροδότησε μια νομισματική κρίση και μια πληθωριστική σπείρα στα τέλη του περασμένου έτους.
Η κεντρική τράπεζα συνέχισε να μειώνει τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό που έφτασε στο 80%.
Τους τελευταίους μήνες υιοθέτησε πολλούς νέους κανόνες για να κατευθύνει φθηνά δάνεια προς εταιρείες και εξαγωγικούς κλάδους, με στόχο να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Η στήριξη των ομολόγων

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα έδωσε εντολή στις τράπεζες να διατηρούν μακροπρόθεσμα ομόλογα ως εγγύηση για ορισμένα δάνεια που δεν θεωρείται ότι ενισχύουν τις επενδύσεις ή τις εξαγωγές.
Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες λένε ότι η διατήρηση μακροπρόθεσμων ομολόγων με μη ρευστότητα για την υποστήριξη βραχυπρόθεσμων δανείων είναι πολύ επικίνδυνη.
Άλλοι ζήτησαν από τους πελάτες να κλείσουν ορισμένα δάνεια αντί να τα ανανεώσουν, αφήνοντας τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τα ίδια κεφάλαιά τους για επενδύσεις, είπε άλλη τραπεζική πηγή στο Reuters.

Σύγχυση

Ο κανονισμός της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα ώθησε τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των εμπορικών δανείων και απαιτούσε από αυτούς που δεν το κάνουν να διατηρούν μεγαλύτερες καταθέσεις σε λίρες, προκαλώντας μια αναταραχή αγορών ομολόγων του δημοσίου.
Το μήνυμα της κεντρικής τράπεζας προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν να χορηγήσει φθηνά δάνεια σε καθαρούς εξαγωγείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ή να επιστρέψει ουσιαστικά τη χρηματοδότηση στην κυβέρνηση διατηρώντας ομόλογα, είπαν οι τραπεζίτες.
Σε απάντηση, οι τράπεζες έστειλαν στην κεντρική τράπεζα δεκάδες ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας σύμφωνα με τους νέους κανόνες.
"Γίνονται βήματα για την αλλαγή της δομής των δανείων της χώρας.
Θα έρθουν περισσότερα εάν χρειαστεί, προκειμένου να κατευθυνθούν δάνεια στους στοχευμένους τομείς", δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Reuters.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το μερίδιο των δανείων προς τις ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από την κεντρική τράπεζα έχει αυξηθεί στο 25% από 5% στην αρχή του έτους και αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται.
Τα δάνεια προς ΜΜΕ, εμπόρους και εξαγωγείς καθώς και για επενδύσεις και τη γεωργία εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό από τους σκληρούς νέους κανόνες.

Αντιδράσεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θεωρούνται από τις τράπεζες ως πιο ριψοκίνδυνες αλλά πιο πιθανό να επεκτείνουν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις, ενώ οι εξαγωγείς συμβάλλουν στη μείωση της εμπορικής ανισορροπίας της χώρας και στην αναπλήρωση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.
Οι επιχειρήσεις επισήμαναν ότι οι κανόνες ευνόησαν ορισμένους τομείς έναντι άλλων και επιβράδυναν τον δανεισμό σε μια εποχή που ο υψηλός πληθωρισμός μείωσε τα ίδια κεφάλαιά τους, καθιστώντας την πίστωση ακόμη πιο κρίσιμη.
Καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε υψηλό 24 ετών, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε δύο χρόνια, σε μεγάλο βαθμό, λόγω των περικοπών των επιτοκίων και της οικονομικής κακοδιαχείρισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης