Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να περιμένουν περισσότερη κρατική βοήθεια

Enria (SSM): Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να περιμένουν περισσότερη κρατική βοήθεια
Ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για τα κόκκινα δάνεια
Σχετικά Άρθρα
Σαφή προειδοποίηση προς τις τράπεζες απηύθυνε ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM), Andrea Enria.
«Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να ποντάρουν στις κυβερνήσεις που θα σταθεροποιήσουν την οικονομία για άλλη μια φορά και αντίθετα θα πρέπει να παρακολουθούν τα δάνεια που μένουν απλήρωτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι αναμενόταν στους ισολογισμούς των τραπεζών και χάρη στη γενναιόδωρη βοήθεια από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο, καθώς ο πληθωρισμός είναι υψηλός.
«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι επομένως αρκετά διαφορετική από εκείνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι προσδοκίες σχετικά με τις επικείμενες κυβερνητικές ενέργειες δεν θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις στρατηγικές διαχείρισης των ισολογισμών», δήλωσε ο Enria σε εκδήλωση στη Βιέννη.

Συσσωρεύονται τα NPEs

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» -δηλ. εκείνα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μείνουν απλήρωτα- συνέχισαν να συσσωρεύονται, ιδίως σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και, μέχρι το τέλος Ιουνίου, ήταν 10% πάνω από το επίπεδό τους στο τέλος του 2020.
Αυτοί οι ευάλωτοι τομείς αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 18% των τραπεζικών δανείων προς εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα, πρόσθεσε ο Enria και επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για τα δάνεια με μόχλευση, που δεν έχουν μειωθεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, τα ενυπόθηκα δάνεια και τη μεταβλητότητα στις συναλλαγές ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης