Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ε.Ε. σε αποσύνθεση - Οι άνθρωποι στην Πολωνία καίνε σκουπίδια για να ζεσταθούν - Χιλιάδες πρόωροι θάνατοι

Η Ε.Ε. σε αποσύνθεση - Οι άνθρωποι στην Πολωνία καίνε σκουπίδια για να ζεσταθούν - Χιλιάδες πρόωροι θάνατοι
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει την ευπάθεια των προμηθειών καυσίμων της Ευρώπης και την μεγάλη εξάρτηση των κρατών - μελών της Ε.Ε στο ρωσικό φυσικό αέριο
Με την ενεργειακή κρίση να μαστίζει τις χώρες της Ε.Ε ολοένα και περισσότερες χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ακραία σκηνικά «ενεργειακής πενίας» μιας και οι ηγέτες της Ε.Ε προτιμούν να παραμένουν προσηλωμένοι στην διαχρονική στήριξη τους στον Zelensky και τα ουκρανικά συμφέροντα στον Καύκασο.
Ένα από τα χιλιάδες περιστατικά που επιβεβαιώνουν την προαναφερόμενη διαπίστωση λειτουργώντας ως αίτιο - αποτέλεσμα βλεπουμε να συμβαίνουν στη Πολωνία μιας και αρκετοί πολίτες έχουν φθάσει στο σημείο να καίνε σκουπίδια προκειμένου να ζεσταθούν!

Η χειρότερη ποιότητα αέρα στην ΕΕ

Η Πολωνία είναι στη θέση 40 από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εξάρτησης από τον άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών, μια κληρονομιά της κομμουνιστικής εποχής.
Αλλά τώρα η έλλειψη καυσίμων και το αυξανόμενο κόστος ζωής ωθούν τους ανθρώπους να κάψουν εναλλακτικές λύσεις - συμπεριλαμβανομένων των οικιακών απορριμμάτων.
«Είναι τόσο άσχημα αυτή τη σεζόν που μπορείς να μυρίζεις σκουπίδια που καίγονται κάθε μέρα, κάτι που είναι εντελώς καινούργιο», δήλωσε η Mroczkowska, 35 ετών, μητέρα τριών παιδιών από την Jablonna στα βόρεια προάστια της Βαρσοβίας. «Σπάνια μπορείς να μυρίσεις ένα κανονικό καύσιμο. Είναι τρομακτικό να σκέφτεσαι τι συμβαίνει όταν κάνει πραγματικά κρύο».

Ο κίνδυνος για την Πολωνία

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εκθέτει την ευθραυστότητα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, η Πολωνία έχει ένα άλλο επίπεδο κινδύνου:
Ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης πηγαίνουν προς τα πίσω σε μια χώρα με από τους υψηλότερους επιπολασμούς πρόωρων θανάτων που συνδέονται με μολυσμένο αέρα στην ήπειρο.

Η ρύπανση στην ΕΕ έχει τις χειρότερες επιπτώσεις στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

Η κυβέρνηση, η οποία ανέστειλε προσωρινά τους ποιοτικούς ελέγχους για τον άνθρακα, εξετάζει διανομή προστατευτικών μασκών καθώς η θερμοκρασία πέφτει.
Τον περασμένο μήνα, ο Υπ. Δικαιοσύνης Jaroslaw Kaczynski, ο πιο ισχυρός πολιτικός της χώρας, πρότεινε στους ανθρώπους να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να ζεσταθούν.
Είπε στους υποστηρικτές του σε μια συγκέντρωση στο Nowy Targ, στη νότια Πολωνία, ότι «κάποιος πρέπει να κάψει σχεδόν τα πάντα, εκτός από ελαστικά και παρόμοια επιβλαβή πράγματα».
Ορισμένοι δήμοι χαλαρώνουν τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια.
Η περιφερειακή συνέλευση Μalopolska στην Κρακοβία, η οποία ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, ψήφισε τον περασμένο μήνα να καθυστερήσει την απαγόρευση των κλιβάνων, επιτρέποντας την καύση οτιδήποτε, από άνθρακα έως σκουπίδια μέχρι τις αρχές του 2024.
Πριν από την πανδημία, η αστυνομία της Κρακοβίας άρχισε να αναπτύσσει drones με κάμερες για να ελέγξει τις καμινάδες από ψηλά για ενδείξεις ότι οι οικιακοί φούρνοι έκαιγαν παράνομα σκουπίδια.
Η εμπειρία της Πολωνίας με την αιθαλομίχλη δεν είναι στην ίδια κλίμακα ως τμήματα των Βαλκανίων όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όμως η χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων αντιπροσωπεύει το 77% όλων των νοικοκυριών στην ΕΕ που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν άνθρακα για θέρμανση.

Έχει γατζωθεί στη Ρωσία

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Andrzej Duda, ότι η Πολωνία έχει αρκετό άνθρακα για να διαρκέσει για 200 χρόνια, το έθνος έχει γαντζωθεί επικίνδυνα στις προμήθειες από τη Ρωσία.
Όταν η κυβέρνηση κινήθηκε τον Απρίλιο για να απαγορεύσει τον ρωσικό άνθρακα, οδήγησε σε μεγάλες ουρές φορτηγών μπροστά από ορυχεία.
Έρευνες δείχνουν ότι το 60% των νοικοκυριών δεν έχουν αρκετές προμήθειες  για να περάσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με τον Piotr Siergiej, εκπρόσωπο ενός δικτύου περιβαλλοντικών ακτιβιστών που ονομάζεται Συναγερμός.
«Οι άνθρωποι φοβούνται και συλλέγουν οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καύση», σημείωσε με έμφαση.


Χιλιάδες θάνατοι

Η Πολωνία έχει καταγράψει περίπου 40.000 πρόωρους θανάτους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως τα τελευταία χρόνια,ποσοστό που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της κατά κεφαλήν στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης