Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χτύπησαν» ρεκόρ 13ετίας οι πτωχεύσεις εταιρειών σε Αγγλία και Ουαλία

«Χτύπησαν» ρεκόρ 13ετίας οι πτωχεύσεις εταιρειών σε Αγγλία και Ουαλία
Οπως σημειώνει ο Guardian, η Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι 5.629 εταιρείες κατέρρευσαν σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία το δεύτερο τρίμηνο του 2022 - ήταν οι περισσότερες από το τρίτο τρίμηνο του 2009

Άσχημα τα νέα για Αγγλία και Ουαλία, καθώς οι πτωχεύσεις εταιρειών έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον απόηχο της οικονομικής κρίσης, ενώ μάλιστα άγγιξαν και ρεκόρ 13ετίας «ξυπνώντας» άσχημες μνήμες από το 2009-2009.
Το Office for National Statistics (ONS) σε έκθεσή του σημειώνει πως οι συνολικές χρεοκοπίες εταιρειών στην Αγγλία και την Ουαλία το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έφθασαν στο υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδό τους από το 3ο τρίμηνο (Ιούλιος έως Σεπτέμβριος) 2009, λόγω των Εθελοντικών Εκκαθαρίσεων Πιστωτών (CVL).

Επιπροσθέτως δίνει έμφαση στα εξής:


1) Οι δείκτες αφερεγγυότητας μειώθηκαν το 2020, όταν υπήρχε κρατική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).
2) Οι μέσες τριμηνιαίες χρεοκοπίες από το 1ο τρίμηνο (Ιανουάριος έως Μάρτιος) 2020 είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο 2015-2019.
3) Περισσότερες από 1 στις 10 επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν μέτριο έως σοβαρό κίνδυνο αφερεγγυότητας τον Αύγουστο του 2022.
4) Την ίδια περίοδο, το 22% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι τιμές της ενέργειας ήταν το κύριο μέλημά τους, σημειώνοντας αύξηση από 15% στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
5) Σε επιχειρήσεις με 10 έως 49 εργαζομένους, το ποσοστό ήταν 30%.

6) Παράλληλα στην Αγγλία και την Ουαλία, οι κατασκευές, η μεταποίηση, οι δραστηριότητες διαμονής και εξυπηρέτησης τροφίμων, καθώς και οι βιομηχανίες χονδρικού και λιανικού εμπορίου αντιπροσώπευαν μαζί περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών πτωχεύσεων επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2022.


logo_1.png

Οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 υπαλλήλους είναι πιο πιθανό να εγείρουν μέτριο έως σοβαρό κίνδυνο αφερεγγυότητας
Ποσοστό ανταποκρινόμενων επιχειρήσεων που αντιλαμβάνονται μέτριο έως σοβαρό κίνδυνο αφερεγγυότητας, ΗΒ, Νοέμβριος 2020 έως Αύγουστος 2022

44444.png
Όπως δείχνει το προαναφερόμενο σχήμα , οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 υπαλλήλους ανησυχούν περισσότερο για τον κίνδυνο αφερεγγυότητας σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες αντίστοιχές τους, σύμφωνα με το BICS.
Κατά μέσο όρο, περίπου το 15% των ερωτηθέντων από τις κατηγορίες 0 έως 9 εργαζομένων και 10 έως 49 υπαλλήλων ανέφεραν μέτριο έως σοβαρό κίνδυνο επιχειρηματικής αφερεγγυότητας καλύπτοντας μια περίοδο από τα μέσα Νοεμβρίου 2020 έως τα τέλη Αυγούστου 2022.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 έως 49 άτομα έχουν ανησυχήσει περισσότερο για τις τιμές της ενέργειας.
Παράλληλα, αρκετοί παράγοντες είναι πιθανό να έπαιξαν ρόλο στην πρόσφατη άνοδο των πτωχεύσεων, όπως οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας, οι δυσκολίες εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του χρέους, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, όπως επισημαίνεται στο BICS.
Είναι επίσης πιθανό η ανάπτυξη που παρατηρείται από το 2021 να αντιπροσωπεύει ένα επίπεδο φυσικής προσαρμογής των τάσεων μετά την πτώση που παρατηρήθηκε το 2020.
Οι τιμές της ενέργειας αντιπροσωπεύουν μία από τις κύριες και αυξανόμενες ανησυχίες που εγείρουν οι επιχειρήσεις στο BICS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης