Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην επίλυση των παγκόσμιων επισιτιστικών προβλημάτων και να βοηθήσει ιδιαίτερα τις φτωχότερες χώρες, δήλωσε την Κυριακή (9/10/2022) ο Vladimir Putin επ’ ευκαιρία της Ημέρας των Εργατών της Γεωργίας και της Μεταποιητικής Βιομηχανίας.
Καλύπτουμε πλήρως την εγχώρια ζήτηση για βασικά, βασικά προϊόντα και παρέχουμε αξιόπιστη επισιτιστική ασφάλεια, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Επιπλέον, χτίζουμε το εξαγωγικό μας δυναμικό και -θα ήθελα να το τονίσω αυτό- είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην υπέρβαση των παγκόσμιων επισιτιστικών προκλήσεων και να παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια στα φτωχότερα, αναπτυσσόμενα έθνη», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Όλα αυτά είναι άμεσο αποτέλεσμα των προσπαθειών των εργαζομένων στη γεωργία και τη μεταποίηση, τη δύσκολη αλλά πολύ σημαντική και υπεύθυνη δουλειά τους», σημείωσε ο Putin.
Βοήθεια παρά τις κυρώσεις
«Το έργο υπό το καθεστώς των άνευ προηγουμένου κυρώσεων θέτει νέες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα», πρόσθεσε.
«Θα τις αντιμετωπίσουμε από κοινού, με την υποστήριξη της πολιτείας, χρησιμοποιώντας τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για τη δική μας ανάπτυξη», πρόσθεσε.
«Πρέπει να αναβαθμίσουμε την τεχνολογική κυριαρχία στη γεωργία.
Ως εκ τούτου, πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας στην επιλογή, τη γενετική και την εκτροφή σπόρων, να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε σύγχρονο εγχώριο εξοπλισμό και τεχνολογία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω εισροή επενδύσεων» συνέχισε ο Ρώσος ηγέτης.
Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε τον Σεπτέμβριο την επικαιροποιημένη τομεακή στρατηγική που περιλαμβάνει αυτά τα καθήκοντα, πρόσθεσε ο Putin.
Οι ευθύνες της Δύσης
Η Ρωσία έχει επισημάνει πολλάκις πως η άνοδος στις τιμές των σιτηρών, που έχει εντείνει τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ήταν αποτέλεσμα των καταστροφικών ενεργειών της Δύσης και όχι του αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών από τη Μόσχα.
«Σχετικά με την πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης, όλο και περισσότεροι ειδικοί κλίνουν προς ένα απαισιόδοξο σενάριο.
Φταίνε τα δυτικά καθεστώτα, που ενεργούν ως προβοκάτορες και καταστροφείς», έχει διαμηνύσει η Ρωσία.
Η Μόσχα έχει επισημάνει πως η Δύση έχει κάνει «συστηματικά λάθη» στον σχεδιασμό της αγροτικής της πολιτικής και προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως με «κοντόφθαλμους» χρηματοοικονομικούς και νομισματικούς μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Υποστηρίζει πως η άνοδος των τιμών είναι επίσης αποτέλεσμα μιας πολιτικής για την ενεργειακή μετάβαση που ήταν «κακώς μελετημένη» από τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, κάνοντας ειδική μνεία στην αναγκαστική εισαγωγή βιοκαυσίμων.
Σχόλια αναγνωστών