Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Εμπορικό έλλειμμα - ρεκόρ στα 50,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2022

Ευρωζώνη: Εμπορικό έλλειμμα - ρεκόρ στα 50,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2022
Η Ρωσία ήταν ένας από τους κύριους εισαγωγείς, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες
To μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα από το 2015 κατέγραψε η Ευρωζώνη τον Αύγουστο 2022, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας αύξησαν τον λογαριασμό των εισαγωγών.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) ανέφερε ότι το ισοζύγιο του εμπορίου αγαθών της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο τον Αύγουστο ήταν στο κόκκινο κατά σχεδόν 51 δισεκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο έλλειμμα που έχει καταγράψει ποτέ το μπλοκ από τότε που η Λιθουανία προσχώρησε σε αυτό τον Ιανουάριο του 2015 για να γίνει το 19ο μέλος του.
Το έλλειμμα διογκώθηκε από τον Ιούλιο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 34 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας τον δέκατο συνεχή μήνα αρνητικού ισοζυγίου, σε μια σημαντική αλλαγή για το εμπορικό μπλοκ, το οποίο ιστορικά κατέγραφε μεγάλα πλεονάσματα.

«Έκρηξη» του ενεργειακού κόστους

Η μετάβαση από το πλεόνασμα στο έλλειμμα είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εκτίναξης του λογαριασμού για τις εισαγωγές ενέργειας.
Τον Αύγουστο, η ευρωζώνη αύξησε τις εξαγωγές αγαθών της κατά 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανερχόμενες σε 231,1 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον όγκο των εξαγωγών του Ιουλίου.
Ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών ήταν χαμηλότερη από τις εισαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 53,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 282,1 δισ. ευρώ.
Για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών, οι πληρωμές για εισαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 154% την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου στα 543,8 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας σε ένα συνολικό εμπορικό έλλειμμα 309,6 δισ. ευρώ.
Η Ρωσία ήταν ένας από τους κύριους εισαγωγείς, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι εισαγωγές από τη Νορβηγία, η οποία είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ, αυξήθηκαν επίσης απότομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης