Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: «Ναυάγιο» για την εμβολιαστική εκστρατεία – Ελάχιστοι έχουν λάβει τις αναμνηστικές δόσεις

Covid: «Ναυάγιο» για την εμβολιαστική εκστρατεία – Ελάχιστοι έχουν λάβει τις αναμνηστικές δόσεις
Στις ΗΠΑ μόλις το 6,5% των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις έλαβαν τις ενισχυτικές δόσεις

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν λάβει τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου για τον Covid από τότε που διατέθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο 2022, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Περίπου 14,8 εκατομμύρια έχουν λάβει δισθενείς ενισχυτικές δόσεις που παρασκευάζονται από την Pfizer και τη Moderna, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (13/10/2022).
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρείχε εξουσιοδοτήσεις επείγουσας χρήσης και για τις δύο αναμνηστικές δόσεις στις 31 Αυγούστου για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, ενώ υπέγραψε ανάλογη έγκριση για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών αυτήν την εβδομάδα.

Μόλις το 6,5% έλαβε τα ενισχυτικά εμβόλια  

Περίπου 226 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τον αρχικό τους εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 6,5% των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις έλαβαν τις ενισχυτικές δόσεις οι οποίες σχεδιάστηκαν για να στοχεύουν την παραλλαγή Omicron και αρκετές από τις υποπαραλλαγές της.
Η κυβέρνηση Biden έχει επανειλημμένα καλέσει τον πληθυσμό να λάβει τα δισθενή εμβόλια.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τον Covid, Ashish Jha, ισχυρίστηκε ότι «δεκάδες χιλιάδες ζωές» θα μπορούσαν να σωθούν χάρη στις ενισχυτικές δόσεις.
«Τους δύο τελευταίους χειμώνες έχουμε δει αυξήσεις σε μολύνσεις από Covid, νοσηλείες και θανάτους.
Εμφανίζονται νέες υποπαραλλαγές του Omicron που θέτουν σημαντικές προκλήσεις σε αρκετές από τις θεραπείες μας.
Το μήνυμά μας λοιπόν είναι πολύ απλό: Μην περιμένετε. Εμβολιαστείτε», είπε.

Απουσία δοκιμών

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί του τομέα της ιατρικής - συμπεριλαμβανομένων των μελών μιας συμβουλευτικής επιτροπής του FDA - έχουν συστήσει ότι οι νέοι δεν πρέπει να λαμβάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια.
Ο Dr. Paul Offit, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβόλια και Συναφή Βιολογικά Προϊόντα του FDA, είπε σε μια συνέντευξη στο CNN ότι δεν είναι πεπεισμένος πως οι συγκεκριμένες λήψεις για την Omicron θα προσφέρουν κανένα όφελος σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
«Όταν ζητάτε από τους ανθρώπους να κάνουν εμβόλιο, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις οφέλους», είπε, σύμφωνα με τον ιστότοπο Epoch Times.
«Και δεν πρόκειται να έχουμε κλινικές μελέτες, προφανώς, πριν ξεκινήσει, αλλά θα θέλαμε να έχουμε τουλάχιστον ανθρώπινα δεδομένα για ανθρώπους που λαμβάνουν αυτό το εμβόλιο», σημείωσε.
Ο Offit εξέφρασε ανησυχίες για έλλειψη δοκιμών σε ανθρώπους πριν από την κυκλοφορία τους.
Ο Dr. Oliver Brooks, ειδικός παραδέχτηκε ότι «πραγματικά παλεύω με ένα εμβόλιο που δεν έχει κλινικά δεδομένα που να έχουν αναφερθεί για ανθρώπους».
Εκτός από την έλλειψη δοκιμών, ο Offit είπε στους Financial Times ότι οι Αμερικανοί έχουν «εμβολιαστική κόπωση» και νιώθουν «προστατεύονται κυρίως» από τον Covid.
«Η πανδημία είναι σε μεγάλο βαθμό πίσω από αυτά», πρόσθεσε, «έτσι νομίζω ότι θα υπάρχει λιγότερο ενδιαφέρον για τις ενισχυτικές δόσεις», συνέχισε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης