Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ο Boris Johnson ένα βήμα από την Downing Street... ξανά - Σενάρια νέας πρωθυπουργίας μετά την παραίτηση Truss

Βρετανία: Ο Boris Johnson ένα βήμα από την Downing Street... ξανά - Σενάρια νέας πρωθυπουργίας μετά την παραίτηση Truss
Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη των Times, Steven Swinford, ο Johnson, «λαμβάνει εισηγήσεις και λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος».
Σχετικά Άρθρα
«Εφτάψυχος» ενδέχεται να αποδειχτεί ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, καθώς, όπως φαίνεται έχει αφήσει πίσω τις περιπέτειες του πρόσφατος παρελθόντος και αναμένεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με στόχο να αντικαταστήσει τη Liz Truss, η οποία παραιτήθηκε.
Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη των Times, Steven Swinford, ο Johnson, «λαμβάνει εισηγήσεις και λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος».
Το ιστορικό της «σύντομης» πολιτικής διαδρομής του Johnson

Ο πρώην πρωθυπουργός Boris Johnson ανέλαβε τα ηνία της Βρετανίας τον Ιούλιο του 2019 αφού αναδείχθηκε νικητής σε ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις και εν συνεχεία κατήγαγε μία ιστορική συντριπτική νίκη στις εκλογές πέντε μήνες μετά.
Κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση να «ολοκληρώσει το Brexit», αλλά η κυβέρνησή του βρέθηκε στη δίνη σκανδάλων τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων μια αστυνομική έρευνα για το partygate στην Downing Street κατά τη διάρκεια του lockdown.
Στις 7 Ιουλίου, στέφθηκε με επιτυχία η «ανταρσία» των Συντηρητικών υπουργών, υφυπουργών και στελεχών για την απομάκρυνση του Boris Johnson από την πρωθυπουργία.
Η παραίτηση του Johnson σηματοδοτεί το τέλος μιας πολιτικής καριέρας στην οποία βοήθησε η επιτυχημένη εκστρατεία «Vote Leave» για έξοδο από την ΕΕ το 2016, και η οποία χάρισε στο Συντηρητικό Κόμμα μια ιστορική νίκη στις γενικές εκλογές το 2019.
Έχουν περάσει λιγότερο από τρία χρόνια από τότε που ο Johnson στεκόταν θριαμβευτής έξω από το νούμερο 10 της Downing Street, έχοντας κερδίσει μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 80 εδρών.
Πρόκειται για την έβδομη μικρότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, με δύο χρόνια και 349 ημέρες στο τιμόνι της.
Ο Johnson έμεινε λιγότερες ημέρες ακόμα και από την Τερέζα Μέι, την προκάτοχό του, η οποία κρίθηκε αποτυχημένη.
Παρέμεινε στην πρωθυπουργία της «Γηραιάς Αλβιώνας» έως την εκλογή του νέου αρχηγού των Τόρις το φθινόπωρο.

Rishi Sunak: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι το μεγάλο φαβορί για τα γραφεία στοιχημάτων

Οι ένθερμοι υποστηρικτές του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Rishi Sunak, ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την απομάκρυνση της Truss από την ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία και, όπως όλα δείχνουν, τα κατάφεραν.
Ο Sunak, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο πλουσιότερος πολιτικός στη βρετανική βουλή, παντρεμένος με την ζάμπλουτη Αξάτα Μέρθι.
Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν η Αξάτα διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία από αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Αφοσιωμένος στην ιδεολογία της Margaret Thatcher, με ένα πολύ καλά οργανωμένο επικοινωνιακό επιτελείο στο πλευρό του, ο Sunak διατυμπανίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ότι μπορεί βελτιώσει τα οικονομικά των συμπολιτών του.
Έχει την υποστήριξη επιφανών πιστών του Johnson, παρά το γεγονός ότι θέλει να ανατρέψει την πρόσφατη αύξηση της φορολογίας της κυβέρνησής του που προοριζόταν για την υγειονομική περίθαλψη.
Rishi_Sunak.jpg

Penny Mordaunt: Η μοναδική γυναίκα που φλερτάρει με την ηγεσία των Τόρις

Η πρώτη γυναίκα στα βρετανικά χρονικά που έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας (επί πρωθυπουργίας Μέι), Penny Mordaunt, είναι η αγαπημένη της κομματικής βάσης, ωστόσο, θεωρείται πολιτικά άπειρη.
Εμφανίστηκε με μαγιό σε τηλεοπτικό σόου κάνοντας καταδύσεις.
Έχει οκτώ γάτες, δύο γάμους στο ενεργητικό της, συμμετείχε σε τηλεοπτικό διαγωνισμό καταδύσεων και είναι γνωστή για τα άκομψα αστεία της.
Η καστανόξανθη έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού και θερμή υποστηρίκτρια του Brexit, Penny Mordaunt, είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.
Προτού αναλάβει χαρτοφυλάκιο, η 46χρονη έγινε γνωστή για τη συμμετοχή της και το ολόσωμο μπλε μαγιό της στην τηλεοπτική εκπομπή «Splash!» το 2014, όταν ο Ολυμπιονίκης Τομ Ντάλεϊ συγκέντρωνε διάφορες διασημότητες και τις εκπαίδευε στις καταδύσεις.
Αποχώρησε από το σόου καταλαμβάνοντας την ένατη θέση σε σύνολο 20 διαγωνιζόμενων.
Στο Πανεπιστήμιο άρχισε να ασχολείται με τα κοινά και σύντομα βρέθηκε να είναι επικεφαλής της νεολαίας των Συντηρητικών.
Το 2010 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και το 2014 ανέλαβε το πρώτο της χαρτοφυλάκιο επί Κάμερον. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Τερέζα Μέι ανέλαβε την εξουσία, διορίστηκε υπουργός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και Διεθνούς Ανάπτυξης.
Penny_Mordaunt.jpg

Ben Wallace: Το «βαρύ πυροβολικό» των Τόρις


Είναι ο μοναδικός από την κυβέρνηση Johnson που παρέμεινε στο πόστο του, το υπουργείο Άμυνας, όταν ανέλαβε τα ηνία η Liz Truss.
Ο Ben Wallace, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», θεωρείται σκληρό καρύδι και θα ήταν ιδανικός για να διαδεχτεί στην Συντηρητική πρωθυπουργό, ωστόσο, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, δεν θεωρεί ότι έχει έρθει ακόμα η ώρα του για να αναλάβει τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος.
Ο Wallace είναι πρώην στρατιωτικός και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας τον Μάιο του 1999.
Το 2006 εξελέγη πρώτη φορά μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου.
Ο 52χρονος υπουργός Άμυνας έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες το πιο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ben_Wallace.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης