Το ισχυρό δολάριο πλήττει την παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνοντας τις ισοτιμίες των υπόλοιπων νομισμάτων και αναγκάζοντας σε παρεμβάσεις τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες ξεφορτώνονται αφειδώς τα συναλλαγματικά τους αποθέματα στο αμερικανικό νόμισμα - Η δεύτερη παρέμβαση της BoJ
Το ισχυρό δολάριο γίνεται τοξικό για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αποδυναμώνοντας τις ισοτιμίες των υπόλοιπων νομισμάτων και αναγκάζοντας σε παρεμβάσεις τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες ξεφορτώνονται αφειδώς τα συναλλαγματικά τους αποθέματα στο αμερικανικό νόμισμα.
Χαρακτηριστικά η Ιαπωνία παρενέβη την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην αγορά ξένου συναλλάγματος προκειμένου να αγοράσει γιεν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, από τη στιγμή που το νόμισμα βυθίστηκε σε χαμηλό 32 ετών, κοντά στο 152 ανά δολάριο, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος και μία ακόμη πηγή στο Reuters το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.
To Tόκιο προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του νομίσματός του, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας επιμένει στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, αντιτιθέμενη στη διεθνή τάση της ολοένα και μεγαλύτερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των αμερικανικών και ιαπωνικών αποδόσεων.
Παρέμβαση σε πολλά στάδια
Να σημειωθεί ότι το δολάριο ενισχύθηκε στο επίπεδο του 151,94 έναντι του γιεν, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 για να επιστρέψει στο 147,34 αμέσως μετά την παρέμβαση και να καταγράψει πτώση περίπου 2%.
Σύμφωνα με την πηγή, το υπουργείο Οικονομικών παρενέβη σε διάφορα στάδια.
Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό ομόλογό του, ανέφερε ότι η έντονη μεταβλητότητα του νομίσματος είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω.
Ο Masato Canta, κορυφαίος διπλωμάτης του υπουργείου Οικονομικών, αρνήθηκε και αυτός να σχολιάσει, λέγοντας απλά ότι η στάση του υπουργείου είναι η ίδια που ήταν και τις προηγούμενες εβδομάδες.
Προσέθεσε δε ότι το υπουργείο δεν θα επιβεβαιώσει εάν έγινε παρέμβαση.
H πρώτη παρέμβαση
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Σεπτεμβρίου, οι οικονομικές και νομισματικές αρχές της Ιαπωνίας αγόρασαν γιέν εστιάζοντας κυρίως στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της άκρως χαλαρής νομισματικής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας και της επιθετικά αυστηρής νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki όσο και ο Canta έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να βάλει τέλος στην υπερβολική μεταβλητότητα.
Πριν από την παρέμβαση, ο Suzuki δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των κερδοσκόπων.
Πολλοί αναλυτές πάντως εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί για το εάν το Τόκιο είναι σε θέση να αντιστρέψει την καθοδική πορεία του γιέν με μονομερείς παρεμβάσεις, παρά τα τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος των 1,33 τρισ. δολαρίων που διαθέτει η Ιαπωνία.
Το G7 συμφώνησε πρόσφατα να παρακολουθεί στενά τη μεταβλητότητα στην αγορά ξένου συναλλάγματος, χωρίς να σηματοδοτήσει ότι ετοιμάζει κοινή παρέμβαση.
Η άρνηση της παρέμβασης από τους G7
H ομάδα των G7 συμφώνησε πρόσφατα να παρακολουθεί στενά τη μεταβλητότητα στην αγορά ξένου συναλλάγματος, χωρίς να σηματοδοτήσει ότι ετοιμάζει κοινή παρέμβαση.
Η Ιαπωνία και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις από την άνοδο του δολαρίου δεν βρήκαν κάποια ανακούφιση από τα συμπεράσματα των πρόσφατων συνεδριάσεων που είχαν οι αρμόδιοι για την οικονομία αξιωματούχοι στο πλαίσιο της συνόδου της «Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων Οικονομιών».
Επιπλέον δεν υπήρξε ένδειξη για από κοινού παρέμβαση.
Με την έντονη πίεση του Τόκιο οι συμμετέχοντες περιέλαβαν μια φράση στην ανακοίνωσή τους πως παρακολουθούν στενά την «πρόσφατη αστάθεια» στις αγορές.
Ωστόσο, η προειδοποίηση καθώς και η απειλή του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Suzuki για νέα παρέμβαση στη χρηματαγορά υπέρ του γιεν δεν κατόρθωσαν να εμποδίσουν τη διολίσθησή του σε νέα χαμηλά επίπεδα ναδίρ 32 ετών έναντι του δολαρίου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
H επιθετική νομισματική πολιτική της Fed
Κι ενώ ο κ. Suzuki μπορεί να βρήκε συμμάχους να διαμαρτύρονται για τις συνέπειες από την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παραδέχτηκε ότι κανένα σχέδιο για συντονισμένη παρέμβαση δεν βρισκόταν στα σκαριά.
«Πολλές χώρες συνειδητοποίησαν πως υπάρχει η ανάγκη επαγρύπνησης για τις δευτερογενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας νομισματικής σύσφιξης και ανέφεραν όσες κινήσεις οφείλουν να γίνουν.
Ωστόσο δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το ποια συντονισμένα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή σε χωριστές συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G7 και της G20 στην Ουάσιγκτον.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε συντονισμένη δράση, επισημαίνοντας πως η αθροιστική ισχύς του δολαρίου ήταν «φυσικό αποτέλεσμα διαφορετικών ρυθμών νομισματικής σύσφιξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες».
Τα διδάγματα από την ιστορία - Η Plaza Accord
Το 1985 η αποσταθεροποιητική για την παγκόσμια οικονομίας άνοδος του δολαρίου ώθησε πέντε χώρες –Γαλλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και την τότε Δυτική Γερμανία– να συμπήξουν συμμαχία για να αποδυναμώσουν το αμερικανικό νόμισμα και να βοηθήσουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.
Μετά τη συμφωνία, που ονομάστηκε «Συμφωνία της Πλάζας (Plaza Accord)», διότι συνήφθη στο φημισμένο ξενοδοχείο «Πλάζα» της Νέας Υόρκης, το δολάριο έχασε περίπου το 25% της αξίας του τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Οι αναδυόμενες οικονομίες
Χωρίς το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να αναμειχθεί σε ανάλογες κινήσεις στη σημερινή συγκυρία, οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να βρουν τρόπους να μετριάσουν τις επιπτώσεις του ενδυναμωμένου δολαρίου, το οποίο υποχρέωσε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες να αυξήσουν τα επιτόκια για να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους ακόμη και εις βάρος της ανάπτυξης και σε βαθμό μεγαλύτερο από το ανεκτό.
Οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές εκροές κεφαλαίων φέτος, οι οποίες είναι συγκρίσιμες με προηγούμενες περιόδους αναταραχής.
Η κατάσταση αυτή υποχρεώνει τις κεντρικές τράπεζες να ενισχύσουν τα αποθέματα ρευστότητας και να λάβουν άλλα μέτρα, ώστε να προετοιμαστούν για συνθήκες αναστάτωσης, όπως τονίζει ο George Santayana , αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ασία και τον Ειρηνικό.
Ντόμινο χρεοκοπιών
«Η κατάσταση για τις ασιατικές οικονομίες είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι ήταν πριν από είκοσι χρόνια, εφόσον στο μεσοδιάστημα συσσώρευαν συναλλαγματικά διαθέσιμα, τα οποία πλέον τις καθιστούν πιο ανθεκτικές σε εξωτερικούς κραδασμούς», δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
«Ταυτόχρονα, τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους, ιδιαίτερα σε ορισμένες οικονομίες των περιφερειών, προκαλούν ανησυχία», είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών