Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά... 75% ακριβότερο το τραπέζι των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ - Καταρρέει ο Biden ενόψει ενδιάμεσων εκλογών

Κατά... 75% ακριβότερο το τραπέζι των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ - Καταρρέει ο Biden ενόψει ενδιάμεσων εκλογών
Ένας στους τρεις ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos υπέδειξε την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ
Κατά 75% ακριβότερο θα είναι το τραπέζι των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (24 Νοεμβρίου 2022), με το επιτελείο του Λευκού Οίκου να βρίσκεται σε συναγερμό λόγω των ενδιάμεσων εκλογών.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Αγροτικών Γραφείων (AFBF), το τυπικό δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών περιλαμβάνει τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης: μια γαλοπούλα 16 κιλών, ένα γαλόνι γάλα, πατάτες, ζαμπόν και ψωμάκια.
Τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δείχνουν ότι μια γαλοπούλα 8 έως 16 κιλών κόστιζε 1,99 δολάρια ανά κιλό την περασμένη εβδομάδα, από 1,15 δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν 75% εκατό αύξηση.
Το ζαμπόν αυξήθηκε κατά 13,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν στα 5,50 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας (BLS).
Οι λευκές πατάτες έχουν εκτοξευθεί κατά 27,7% στα 1,02 δολάρια ανά λίβρα, ενώ το λευκό ψωμί έχει ανέβει κατά 10,7% στα 1,75 δολάρια ανά λίβρα.
Ένα γαλόνι φρέσκου πλήρους γάλακτος έχει εκτιναχθεί κατά 16,6% στα 4,18 δολάρια.
Το ευρύ φάσμα των διαφόρων συστατικών έχει επίσης αυξηθεί με σημαντικό ρυθμό κατά το τελευταίο έτος, όπως το βούτυρο (26,6%), το αλεύρι (24,4%), τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα (13,8%), η ζάχαρη (17,1%), οι σάλτσες (16,3%) και ο καφές (15,7%).
Συνολικά, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο έτος, με τον δείκτη τροφίμων BLS να ανεβαίνει με ετήσιο ρυθμό 11,2%.

Δυσαρέσκεια στις ενδιάμεσες εκλογές

Με το κόστος ζωής στις ΗΠΑ να αυξάνεται και την κυβέρνηση Biden να είναι δυσκίνητη στις αποφάσεις για τον έλεγχο των τιμών, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η κάλπη των ενδιάμεσων εκλογών θα αναδείξει τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.
Μόλις λίγες ημέρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden υποχώρησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters.
Άλλωστε, σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos υπέδειξε την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, ενώ ένας στους 10 επισήμανε την εγκληματικότητα.
Η χαμηλή δημοτικότητα του Biden ενισχύει το σενάριο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων την 8η Νοεμβρίου, αν όχι όλου του Κογκρέσου (εφόσον αποκτήσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας).
Ακόμη όμως και με τον έλεγχο μόνο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να προβάλουν σθεναρά εμπόδια στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης