Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εμπειρία Ελλάδας και Κύπρου δίδαξε τους Κινέζους... - Το αθόρυβο bank run, το bitcoin και τα μέτρα του Xi

Η εμπειρία Ελλάδας και Κύπρου δίδαξε τους Κινέζους... - Το αθόρυβο bank run, το bitcoin και τα μέτρα του Xi
Ο Xi αναμένεται να εξαπολύσει ένα ευρύ φάσμα φόρων στον πλούτο (στο πλαίσιο της λαϊκίστικης εκστρατείας "κοινή ευημερία") που έχει τρομάξει τους πλούσιους
Τον Σεπτέμβριο του 2015, πριν από περισσότερα από επτά χρόνια, όταν το bitcoin διαπραγματευόταν γύρω στα 225 δολάρια και αμέσως μετά την εκπληκτική υποτίμηση του γουάν από την Κίνα, οι αρχές του Πεκίνου προσπάθησαν να ελέγξουν την εκροή κεφαλαίων.
Ωστόσο, η ευθεία προσπάθεια να επιβάλει τους πιο δρακόντειους ελέγχους κεφαλαίων στην ιστορία της, κάτι που - όπως γνωρίζει πλέον κάθε Κύπριος και Έλληνας - είναι μια αυτοκαταστροφική άσκηση και εξασφαλίζει μια συνεχώς επιταχυνόμενη πτώση του νομίσματος, ο λόγω ρυθμός ποτέ δεν λειτούργησε σωστά και για την Κίνα.
Και μπορεί οι Κινέζει να έχουν μια τάση προς το χρυσό, το οποίο είναι η καλύτερη προστασία αξίας, αλλά είναι προβληματικό όταν πρόκειται για τη μεταφορά κεφαλαίων εντός και εκτός ενός έθνους.


Ο ρόλος του Bitcoin

Υπάρχει μια εκτίμηση πλέον στις αγορές ότι οι Κινέζοι που θέλουν να μεταφέρουν εκτός χώρας τα κεφάλαια τους θα προτιμήσουν το bitcoin.
Το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο μπορεί να παρακάμψει τους ελέγχους κεφαλαίων και τα εθνικά σύνορα με το πάτημα ενός κουμπιού, είχε εκτιναχθεί λόγω των ανησυχιών για το Grexit και των φόβων ότι η επιστροφή της δραχμής θα συνέτριβε τις αποταμιεύσεις ενός ολόκληρου έθνους.
Από τότε, το BTC έχει πέσει, ωστόσο αν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αποφασίσουν ότι έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουν το bitcoin ως το νόμισμα της επιλογής τους για την παράκαμψη των κεφαλαιακών ελέγχων και αποφασίσουν να επενδύσουν έστω και ένα μικρό κλάσμα των 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των κινεζικών καταθέσεων στο bitcoin (του οποίου η συνολική χρηματιστηριακή αξία κατά τον τελευταίο έλεγχο ήταν λίγο πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Θα τροφοδοτηθεί νέα φούσκα

Όπως επισημαίνουν πολλοί ξένοι αναλυτές, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η ροή των Κινέζων, τότε θα γίνουμε μάρτυρες της δεύτερης έλευσης της φούσκας του bitcoin, μιας φούσκας που θα μπορούσε να κάνει τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά του ψηφιακού νομίσματος να μοιάζουν με χαμηλά.
Αυτό συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια.
Βέβαια, απέχουμε πολύ από το να ισχυριστούμε ότι οι κινεζικές εκροές κεφαλαίων ήταν η μόνη κινητήρια δύναμη πίσω από την εκθετική άνοδο του bitcoin, αλλά σίγουρα ήταν ένας από τους πρώτους καταλύτες πίσω από αυτό που θα ήταν ένα πραγματικά φανταστικό, γενιά-γενιά που δημιουργεί πλούτο, και σίγουρα εξηγεί την αδιάκοπη σταυροφορία του Πεκίνου να συντρίψει το bitcoin.

Οι επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου

Ήδη το Πεκίνο έχει κάνει τρία λάθη.
Πρώτον, η Κίνα ασχολείται επιθετικά με την κρυφή υποτίμηση, και ενώ προσποιείται ότι προσπαθεί να συγκρατήσει το γουάν από την κατάρρευση, η βουτιά του νομίσματος ήταν ιστορική.
Ακόμη και ο αναλυτής του CFR, Brad Setser, παραδέχθηκε ότι "μέχρι η Κίνα να αποδείξει το αντίθετο, ουσιαστικά συμμετέχει σε μια ελεγχόμενη υποτίμηση".
Δεύτερον, το 2015 οι συνολικές κινεζικές τραπεζικές καταθέσεις ήταν 22 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα, είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερες, στα 55 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Αυτές είναι πολλές εγχώριες καταθέσεις που θα πρέπει να μεταφερθούν αθόρυβα offshore μόλις η Κίνα παραδεχτεί ότι επιδιώκει επιθετικά την υποτίμηση του γουάν (κάτι που κάνει αυτή τη στιγμή).

Τρίτον, τον Σεπτέμβριο του 2015, εκατομμύρια Κινέζοι έσπευσαν να σταθμεύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε υπεράκτιες περιοχές, τρομοκρατημένοι ότι το συνεχιζόμενο κύμα υποτίμησης του Πεκίνου θα εξαφάνιζε την αξία των χρηματοοικονομικών τους περιουσιακών στοιχείων.
Μάλλον ήρθε η ώρα για άλλη μια έξοδο, διότι, όπως γράφουν οι FT, σήμερα, "χιλιάδες πλούσιοι άνθρωποι σε όλη την Κίνα κατευθύνονται προς την έξοδο, καθώς ο πρόεδρος Xi Jinping εξασφάλισε μια τρίτη θητεία, καθιστώντας τον ίδιο και το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ακόμη ισχυρότερο από ό,τι πριν".

Νευρικότητα στις αγορές

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι πλουσιότεροι της Κίνας βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αναταραχή της αγοράς, όταν οι κινεζικές μετοχές κατέρρευσαν περισσότερο από το 2008.
Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, οι 13 πλουσιότεροι Κινέζοι έχασαν 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μόνο ημέρα μετά την αύξηση των φόβων για την εδραίωση της εξουσίας του Xi.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αποταμιευτές προσπαθούν τώρα να μετακινήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περιουσιακά τους στοιχεία πιο μακριά, υπάρχουν αναφορές στα ασιατικά μέσα ενημέρωσης ότι πλούσιες οικογένειες σε όλο το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα βρίσκονται σε ένα "σημείο καμπής" σχετικά με την ενεργοποίηση των λεγόμενων οικονομικών "σχεδίων διαφυγής".
Αυτό επιβεβαίωσε και ο David Lesperance, δικηγόρο με έδρα την Ευρώπη που εργάζεται με ελίτ Κινέζων επιχειρηματιών και ο οποίος μίλησε στους Financial Times.
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ήδη λάβει τρεις οδηγίες "προχωρήστε" από διάφορες κινεζικές επιχειρηματικές οικογένειες με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία για να εκτελέσουν τα σχέδια διαφυγής τους".
Ενόψει της προετοιμασίας για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος, υπήρχε μεγάλη ανησυχία ότι αν ο Xi εδραιώσει την τρίτη θητεία του, δεν θα υπάρξει στροφή στις αμφιλεγόμενες πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής Covid-zero και των αυξημένων ρυθμιστικών μέτρων για τις εταιρείες, οι οποίες έχουν καταστρέψει τμήματα της οικονομίας.

Dentons Rodyk ή Ελβετία

Ο Kia Meng Loh, ανώτερος εταίρος της τράπεζας Dentons Rodyk στη Σιγκαπούρη, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αναδειχθεί ως ο "ελβετικός τραπεζικός λογαριασμός" του κόσμου, ή το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου οι λογαριασμοί παραμένουν πραγματικά ανώνυμοι, δήλωσε ότι ορισμένες κινεζικές ελίτ ρωτούσαν για τη δημιουργία "οικογενειακών γραφείων" ακόμη και πριν από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ως έναν τρόπο προστασίας του πλούτου από το ΚΚΚ.
"Οι πελάτες με τους οποίους συνεργάζομαι είδαν την τρίτη θητεία του Xi ως δεδομένη πολύ νωρίτερα από αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο Loh, προσθέτοντας ότι πολλές από αυτές τις οικογένειες που γενικά προστατεύουν τον πλούτο στο Χονγκ Κονγκ το βρήκαν λιγότερο ελκυστικό, δεδομένου ότι το Πεκίνο έχει πλέον την εξουσία στην περιοχή.
Βέβαια, νέα στοιχεία από την Citi Private Bank δείχνουν ότι ο αριθμός των οικογενειακών γραφείων στη Σιγκαπούρη πενταπλασιάστηκε μεταξύ 2017 και 2019 και σχεδόν διπλασιάστηκε από τα τέλη του 2020, καθώς οι πλούσιοι Κινέζοι έσπευσαν να μεταφέρουν τον πλούτο τους σε υπεράκτιες περιοχές.
Ο Ryan Lin, διευθυντής της Bayfront Law, που βρίσκεται επίσης στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα ήρθαν σε επαφή μαζί του πέντε πλούσιες κινεζικές οικογένειες για τη δημιουργία οικογενειακού γραφείου στη Σιγκαπούρη και από αυτές, οι τρεις προχωρούν γρήγορα.
Ο Lin έχει βοηθήσει στην ίδρυση 30 υπερπλούσιων οικογενειακών γραφείων στη Σιγκαπούρη τον τελευταίο χρόνο, καθώς πολλές από αυτές τις οικογένειες ελπίζουν όχι μόνο να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλά και την οικογένειά τους.
Ο Lesperance παραδέχτηκε ότι πολλοί από τους πελάτες του είχαν περάσει χρόνια προετοιμάζοντας την έξοδο από την Κίνα, μεταφέροντας νόμιμα χρήματα σε ασφαλείς υπεράκτιες τοποθεσίες που δεν μπορεί να αγγίξει η CCP.
Ορισμένες από αυτές τις οικογένειες υποβάλλουν ακόμη και αίτηση για υπηκοότητα στο εξωτερικό.

Η επίθεση του Xi

Ο Xi αναμένεται να εξαπολύσει ένα ευρύ φάσμα φόρων στον πλούτο (στο πλαίσιο της λαϊκίστικης εκστρατείας "κοινή ευημερία") που έχει τρομάξει τους πλούσιους.
Αλλά η απόκρυψη του πλούτου θα μπορούσε να είναι το μικρότερο από τα προβλήματά τους, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει πολυάριθμοι λογαριασμοί ορισμένων δισεκατομμυριούχων που αναγκάστηκαν να κρυφτούν, όπως ο Jack Ma της Alibaba.

Τα συνεχιζόμενα χαοτικά λουκέτα στο πλαίσιο της πολιτικής Covid-Zero και η κοινή ευημερία, καθώς ο Xi εξασφάλισε μια τρίτη θητεία, ωθούν τους κατοίκους με μεγάλη περιουσία στην έξοδο.
Το προφανές ερώτημα λοιπόν είναι πόσος καιρός θα περάσει μέχρι η Κίνα να κατεβάσει τα ρολά και να καταστήσει αδύνατη τη μεταφορά χρημάτων στη Σιγκαπούρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης