Η Νορβηγία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, πήρε τα ηνία από την Ρωσία που έχει αποκλειστεί από την Ευρώπη λόγω των κυρώσεων…
Λόγω της εξέλιξης αυτής τα έσοδα από την ενέργεια άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το εθνικό κρατικό ταμείο της Νορβηγίας το Norges Bank Asset Management.
Η Νορβηγία που είναι και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και σταθερά υποστηρίζει την Ουκρανία… προτείνει να ξεκινήσει διάλογος με την Ρωσία…είναι μια εξέλιξη πολύ σημαντική...
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Store δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να απομονώσουν τη Ρωσία αντίθετα θα πρέπει να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με τον Putin τον ρώσο Πρόεδρο ώστε να επιλύσουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Ουκρανία.
Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει πρωτοστατήσει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και υποστηρίζει σταθερά τον ουκρανικό στρατό.
Η απομόνωση της Ρωσίας είναι λάθος
«Δεν υπάρχει τίποτα καλό στην απομόνωση της Ρωσίας.
Είναι ανησυχητικό το ότι σήμερα έχουμε τόσο λίγες επαφές και άμεση επικοινωνία με τη Ρωσία», ανέφερε στο νορβηγικό κοινοβούλιο στις 25 Οκτωβρίου.
Αυτή είναι μια ιδιαίτερα εκπληκτική δήλωση, καθώς η Νορβηγία δώρισε 4.000 αντιαρματικά όπλα M72 στην Ουκρανία, καθώς και ένα σύστημα αεράμυνας, 22 αυτοκινούμενα πυροβόλα, καθώς και συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και τεθωρακισμένα οχήματα.
Η Νορβηγία θα δωρίσει επίσης το σύστημα micro-drone Black Hornet και τους πυραύλους Hellfire και θα εκπαιδεύσει επίσης Ουκρανούς στρατιώτες στη Βρετανία.
Αν και η Νορβηγία ακολουθεί τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας την Ουκρανία ωστόσο… οι Νορβηγοί είναι ρεαλιστές κατανοούν ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει με τον ουκρανικό στρατό να ανακαταλαμβάνει το Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia.
Για τους Νορβηγούς η μόνη ρεαλιστική επιλογή που απομένει είναι να υπάρξουν απευθείας επαφές με τη Ρωσία, κόντρα στο βασικό αφήγημα της Δύσης ότι με την απομόνωση και την οικονομική πίεση θα υποχρέωναν την Ρωσία να συνθηκολογήσει και να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.
Αυτή ήταν φυσικά μια αφελής προσέγγιση, καθώς η Ρωσία προσπαθούσε επί χρόνια να επιλύσει την κατάσταση στο Donbass μέσω διαπραγματεύσεων αλλά η Ουκρανία και η Δύση σαμπόταραν όλες τις προσπάθειες.
Η Ρωσία αναγκάστηκε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της για να προστατεύσει τη ρωσόφωνη μειονότητα από τις ακραίες πολιτικές του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, η έλλειψη διαλόγου με τη Ρωσία υπονομεύει τη δυνατότητα επίτευξης ειρηνικής διευθέτησης στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε επίσης ότι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση ήταν η πιο δύσκολη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση ότι η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί, και αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι πολλές μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, έχουν αντιταχθεί ρητά στην ιδέα της επιβολής μονομερών κυρώσεων.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσαν παγκόσμιο ενεργειακό σοκ και οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως, ωθώντας πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταφύγουν σε μέτρα έκτακτης ανάγκης.
Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία, καθιστώντας έτσι τη Νορβηγία ακόμη πιο σημαντική για την ΕΕ.
Η Νορβηγία ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας τη Ρωσία.
Η καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2 απέκοψε την ροή ρωσικού φυσικού αερίου αλλά πρόσφατα άνοιξε νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Νορβηγία στην Πολωνία.
Αν και η Νορβηγία θεωρείται ως σωτήρας της Ευρώπης στην... ενέργεια, έχει επικριθεί για κερδοσκοπία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο κάνουν τη Νορβηγία πλουσιότερη.
Το κράτος είναι σημαντικός παίκτης στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Συνολικά, η Νορβηγία αναμένει έσοδα περίπου 109 δισεκατομμύρια δολάρια από τον τομέα του πετρελαίου το 2022 — 82 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το 2021.
Μεγάλο μέρος αυτών θα διατεθεί στο κρατικό ταμείο περιουσίας της Νορβηγίας το Norges Bank, που διαχειρίζεται άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων».
Ο Andreas Bjelland Eriksen, υφυπουργός στο Υπουργείο Ενέργειας και Πετρελαίου, αρνήθηκε ότι η Νορβηγία επωφελείται από τον πόλεμο, τονίζοντας ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας «πλήγωσαν και τη Νορβηγία».
Σημείωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 8% σε ετήσια βάση.
«Η Ευρώπη το βλέπει αυτό, και βλέπει ότι είμαστε καλός εταίρος».
Η Νορβηγία ανήκει στην μικρή ομάδα των νικητών της ουκρανικής κρίσης
Με αυτόν τον τρόπο, η Νορβηγία ανήκει στην ομάδα των λίγων νικητών από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς έχει γίνει πλέον ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ωστόσο, αυτό δεν αντανακλάται στη ζωή του απλού πολίτη, καθώς η Νορβηγία δεν είναι απρόσβλητη από τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Νορβηγία έχει από τους υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος ενώ οι Νορβηγοί αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές για σχεδόν κάθε προιόν.
Η κρατική στατιστική υπηρεσία SSB (Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγία) ανέφερε πρόσφατα αύξηση 11,3% στο κόστος μεταφοράς, 12,1% αύξηση στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, αύξηση 8,7% στους λογαριασμούς ξενοδοχείων και εστιατορίων και 7,6% στις τιμές των ειδών οικιακής χρήσης και συντήρηση.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Νορβηγίας, η DNB, ανέφερε επίσης ότι οι πελάτες της ξοδεύουν τώρα πολύ λιγότερα χρήματα σε ακριβά αντικείμενα.
Γι' αυτόν τον λόγο, η Νορβηγία, παρά τα κέρδη ρεκόρ στον ενεργειακό τομέα, θέλει να ανοίξει ξανά ο διάλογος με την Ρωσία, ώστε να εκτονωθεί η ενεργειακή κρίση και οι κοινωνίες της Ευρώπης να μην υποφέρουν.
Παρόλα αυτά, η Νορβηγία συνεισφέρει ελάχιστα στις ειρηνευτικές προσπάθειες καθώς διατηρεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συνεχίζει να εκπαιδεύει, να χρηματοδοτεί και να προμηθεύει τον ουκρανικό στρατό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών