Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο σκάνδαλο με την ιταλική Monte dei Paschi - Ζητείται παρέμβαση ΕΚΤ και η... κουνιάδα του Enria

Νέο σκάνδαλο με την ιταλική Monte dei Paschi - Ζητείται παρέμβαση ΕΚΤ και η... κουνιάδα του Enria
Παρέμβαση της ΕΚΤ για να μπλοκάρει η ΑΜΚ της Monte dei Paschi ζητά ομάδα επενδυτών
Ομάδα επενδυτών, με έδρα το Λονδίνο, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μπλοκάρει την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 2,5 δισ. ευρώ της Monte dei Paschi di Siena, υποστηρίζοντας ότι η ιταλική τράπεζα αγοράζει έμμεσα τις δικές της μετοχές.
Η MPS καταβάλλει ασυνήθιστα υψηλή αμοιβή ύψους 125 εκατ. ευρώ σε οκτώ αναδόχους για την αύξηση κεφαλαίου, παρόλο που το ιταλικό κράτος έχει δεσμευτεί να αγοράσει το 64% της έκδοσης και μεγάλο μέρος του υπολοίπου έχει εγγυηθεί από άλλους επενδυτές.
"Είναι τουλάχιστον ασαφές το γεγονός ότι ένας ιδιώτης επενδυτής στη θέση της MPS θα παρείχε σε άλλους μια αμοιβή ανάληψης τέτοιας κλίμακας προκειμένου να διασφαλίσει την αγορά των μη εγγεγραμμένων μετοχών και να συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στον αγοραστή", έγραψε η δικηγορική εταιρεία RPC σε επιστολή της αυτή την εβδομάδα προς το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η επίμαχη επιστολή

Στην επιστολή, με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου, την οποία έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, η RPC ανέφερε ότι εκπροσωπούσε έναν παγκόσμιο επενδυτή με δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ο οποίος είχε ενδιαφέρον για την MPS.
Στην επιστολή καταγγέλλεται ότι η αύξηση κεφαλαίου "είναι παράνομη, η έγκριση της ΕΚΤ γι' αυτήν θα πρέπει να ανακληθεί και η ίδια η έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης θα πρέπει να σταματήσει".
Η RPC υποστήριξε ότι η έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ήταν "σημαντικά υποδεέστερη της αναληφθείσας και μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με τη συνδρομή της αμοιβής αναδοχής".
Η δικηγορική εταιρεία δεν προσδιόρισε τον πελάτη της ούτε ανέφερε αν είχε θέση short στη μετοχή της MPS.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή.
Αλλά οι αξιωματούχοι αναμένεται να μην γίνει δεκτό το αίτημα να αποσύρουν την άδειά τους για την αύξηση κεφαλαίου της ιταλικής τράπεζας.
Τα προβλήματα της MPS απασχολούν επί μακρόν την ΕΚΤ, η οποία εδώ και χρόνια την πιέζει να μειώσει το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της και να ενισχύσει το κεφάλαιό της.
Ο Andrea Enria, πρόεδρος της εποπτείας της ΕΚΤ, αποσύρθηκε από κάθε συζήτηση για την MPS πριν από δύο χρόνια, αφότου η κουνιάδα του Alessandra Barzaghi εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ιταλικής τράπεζας.

Στο επίκεντρο και για την Κομισιόν

Οι FT αποκάλυψαν την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα των δικαιωμάτων λόγω ανησυχιών ότι η δομή του θα μπορούσε να συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το κράτος μπορεί να συμμετέχει μόνο εάν όλοι οι επενδυτές - δημόσιοι και ιδιωτικοί - υπόκεινται στους ίδιους όρους.
Η ιταλική ρυθμιστική αρχή, Consob, απαίτησε από την MPS να εκδώσει δήλωση στην οποία να υπογραμμίζει την εξαιρετική αμοιβή που καταβάλλει στην ομάδα των τραπεζών που αναλαμβάνουν την έκδοση, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Citigroup, Credit Suisse και Mediobanca, και του εναλλακτικού επενδυτικού ταμείου Algebris, καθώς θα επηρέαζε τους στόχους κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας της τράπεζας.
Το 576 σελίδων ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου είναι διαθέσιμο στους επενδυτές μόνο στα ιταλικά.
Τραπεζίτες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση κεφαλαίου της MPS δήλωσαν ότι οι αμοιβές που συμφωνήθηκαν ήταν ανάλογες με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται για την εγγύηση ολόκληρου του μεριδίου των ιδιωτών επενδυτών στην έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης, ήτοι 857 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης