Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κερδοσκοπία εν μέσω πολέμου - Κέρδη «μαμούθ» 50 δισ. δολ. για τους ενεργειακούς κολοσσούς

Κερδοσκοπία εν μέσω πολέμου - Κέρδη «μαμούθ» 50 δισ. δολ. για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Τα κέρδη – μαμούθ των ενεργειακών κολοσσών έχουν κλιμακώσει τις εκκλήσεις για υψηλότερους φόρους
Σχετικά Άρθρα

Kέρδη «μαμούθ» ανακοίνωσαν και το γ' τρίμηνο του 2022 οι πετρελαίκοί κολοσσοί, επωφελούμενοι από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε συνδυασμό με την BP, η οποία ανακοίνωσε σήμερα τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη της ιστορία της, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Shell, TotalEnergies, Exxon και η Chevron ανακοίνωσαν κέρδη τρίτου τριμήνου συνολικού ύψους σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα κέρδη – μαμούθ των ενεργειακών κολοσσών έχουν κλιμακώσει τις εκκλήσεις για υψηλότερους φόρους, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων έχει ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, όπως τονίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κάλεσε τη Δευτέρα τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να σταματήσουν την “κερδοσκοπία πολέμου” και απείλησε να επιδιώξει υψηλότερους φόρους εάν οι γίγαντες της βιομηχανίας δεν εργαστούν για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν προηγουμένως καταδικάσει τις εκκλήσεις για επιβολή έκτακτου φόρου, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορούσε να επιλύσει την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα μπορούσε τελικά να αποτρέψει τις επενδύσεις.

BP: Τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της το γ' τρίμηνο 2022, στα 8,15 δισ. δολ.

Tα δεύτερα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της ιστορίας της ανακοίνωσε η BP, με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς να ωφελούνται από την άνοδο στις τιμές και την αυξημένη ζήτηση.
Η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα αυξήσει το μέρισμά της πάνω από 10% και πρόσθεσε επίσης άλλα 2,5 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
Τα υποκείμενα κέρδη κόστους αντικατάστασης, το προτιμώμενο μέτρο κερδοφορίας του ομίλου, υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 8,15 δισ. δολάρια, αν και το ποσό αυτό ήταν ελαφρώς μειωμένο από τα 8,45 δισ. δολάρια τρεις μήνες νωρίτερα.
Οι ισχυρές ταμειακές ροές λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου καταδεικνύουν ότι ο όμιλος είναι σε θέση να μειώσει άλλα 800 εκατ. δολάρια από το καθαρό χρέος του, το οποίο στο τέλος του τριμήνου ανερχόταν σε 22 δισ. δολάρια.
Το χρέος είναι πλέον μειωμένο σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν πολλοί αμφέβαλλαν ότι η BP και άλλες μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν ποτέ να αποβάλουν το χρέος που είχαν αναλάβει κατά την αρχική φάση της πανδημίας.
Η εταιρεία δήλωσε ότι η οικονομική της ευρωστία, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου, της επιτρέπει να πραγματοποιεί επαναγορές μετοχών ύψους περίπου 4,0 δισ. δολαρίων ετησίως και να έχει τη δυνατότητα για ετήσια αύξηση του μερίσματος κατά περίπου 4% έως το 2025.

Saudi Aramco: Κέρδη 42,4 δισ. δολ. το γ' τρίμηνο 2022, λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου

Αύξηση 39% στα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Aramco που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, ενισχυμένη από τις υψηλότερες τιμές αργού πετρελαίου και τις υψηλότερες ποσότητες που πωλήθηκαν.
Τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν στα 42,4 δισ. δολάρια για το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου από 30,4 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, πάνω από την εκτίμησε για κέρδη ύψους 41,7 δισ. δολαρίων από 16 αναλυτές.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας αυξήθηκαν σε 45 δισ. δολάρια από 28,7 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε μέρισμα ύψους 18,8 δισ. δολαρίων, ικανοποιώντας τον δικό της στόχο, το οποίο θα καταβληθεί το τέταρτο τρίμηνο.
Η Aramco έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που ανακοίνωσαν ισχυρά ή ρεκόρ αποτελεσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, επωφελούμενες από την εκτίναξη των τιμών του αργού και του φυσικού αερίου που έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση του κλάδου.
"Ενώ οι παγκόσμιες τιμές του αργού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, η μακροπρόθεσμη άποψή μας είναι ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για το υπόλοιπο της δεκαετίας, δεδομένης της ανάγκης του κόσμου για πιο προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser, σύμφωνα με το Reuters.
Τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη της Aramco, αν και υψηλότερα σε ετήσια βάση, ήταν ελαφρώς χαμηλότερα σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο ρεκόρ.
Το καθαρό εισόδημα αντισταθμίστηκε επίσης εν μέρει από τα αυξημένα δικαιώματα παραγωγής που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλότερο μέσο πραγματικό ποσοστό δικαιωμάτων, το οποίο προέκυψε από τις ισχυρότερες τιμές αργού πετρελαίου και τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων.
Τα δικαιώματα και οι λοιποί φόροι υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο σε 24,3 δισ. δολάρια, από 10,48 δισ. δολάρια πέρυσι.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης