Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ vs Biden για το νομοσχέδιο κατά του πληθωρισμού - «Σοβαρές ανησυχίες» για αθέμιτο ανταγωνισμό

ΕΕ vs Biden για το νομοσχέδιο κατά του πληθωρισμού - «Σοβαρές ανησυχίες» για αθέμιτο ανταγωνισμό
Η ΕΕ απαρίθμησε εννέα από τις διατάξεις για τις φορολογικές πιστώσεις με τις οποίες έχει πρόβλημα
Σχετικά Άρθρα
Σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υποστηρίζει ότι παραβιάζει τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που επικαλείται το CNBC.
Το σαρωτικό νομοσχέδιο για τη φορολογία, την υγεία και το κλίμα εγκρίθηκε από τους Αμερικανούς νομοθέτες τον Αύγουστο και περιλαμβάνει δαπάνες ρεκόρ ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια.
Το πακέτο-ορόσημο περιλαμβάνει φορολογικές πιστώσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική και στηρίζει τις αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών.

Ανησυχία στην ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει τις πράσινες φιλοδοξίες που συνδέονται με το πακέτο, αλλά ανησυχούν για "τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα οικονομικά κίνητρα στο πλαίσιο του νόμου", αναφέρει το έγγραφο, το οποίο θα παρουσιαστεί στους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η ΕΕ απαρίθμησε εννέα από τις διατάξεις για τις φορολογικές πιστώσεις με τις οποίες έχει πρόβλημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη εκφράζει τις ανησυχίες της για την πολιτική αυτή.
Η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι "για λόγους αρχής, δεν θα πρέπει να το βάζετε αυτό εναντίον φίλων", όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Στην ουσία, η ΕΕ ανησυχεί για ενδεχόμενους νέους εμπορικούς φραγμούς στους Ευρωπαίους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων.
Και δεν είναι οι μόνες, η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, έχει επίσης εγείρει την ίδια ανησυχία.
Η Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι χώρες πρέπει να είναι "πολύ προσεκτικές ώστε οι όποιες πολιτικές λαμβάνουν να μην εισάγουν διακρίσεις, να μην ευνοούν τα εγχώρια προϊόντα".
Μιλώντας στον Dan Murphy του CNBC στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, αναγνώρισε ότι ορισμένα έθνη αισθάνονται ότι "οι επιδοτήσεις που δίνονται για τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να αποτελούν διακρίσεις εις βάρος της δικής τους παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων".

Κατά των ΗΠΑ η Ευρώπη; Τι είπε ο Le Maire

O υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Γαλλίας, Bruno Le Maire, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στις αμερικανικές επιδοτήσεις, ο Γάλλος υπουργός είπε: «Απορρίπτουμε την κούρσα των επιδοτήσεων».
"Αυτό είναι ενάντια σε όλους τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου", τόνισε.
"Ορισμένες μεγάλες ξένες εταιρείες που ήθελαν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη κινούνται τώρα μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών κεντρικών γραφείων.
«Οι πρώτες μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και χιλιάδες βιομηχανικές θέσεις εργασίας διακυβεύονται στη Γαλλία», εξήγησε ο Le Maire.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβολής καταγγελίας κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
«Μελετούμε όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο υπουργός.
«Η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης