Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνονται οι σφοδρές μάχες στην Kherson – Στο Donbass Ρώσοι και Ουκρανοί κόλλησαν, οι Τσετσένοι ετοιμάζουν εκπλήξεις

Κλιμακώνονται οι σφοδρές μάχες στην Kherson – Στο Donbass Ρώσοι και Ουκρανοί κόλλησαν, οι Τσετσένοι ετοιμάζουν εκπλήξεις
Οι Ουκρανοί επιχειρούν προέλαση στην Snigirevka βόρεια της Kherson

Στο Ουκρανικό μέτωπο, τα δεδομένα με βάση έως τις 9 Νοεμβρίου 2022 είναι τα εξής, Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν κολλήσει στο μέτωπο του Donbass δηλαδή Donetsk και Luhansk και στην Kherson διεξάγονται σφοδρές μάχες με τους Ουκρανούς να επιμένουν επιθετικά.
Έχει σημασία να τονιστεί ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι εάν οι ουκρανοί πετύχουν μια νίκη στην Kherson θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους ρώσους.
Την ίδια στιγμή το 43% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχει καταρρεύσει και οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχείς καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται στην περιοχή.

Οι Ουκρανοί επιχειρούν προέλαση στην Snigirevka βόρεια της Kherson

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) προσπαθούν να επιτεθούν στο Snigirevka στην περιοχή Mykolaiv, εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρότατες συγκρούσεις.
Ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε προέλαση σε τρία μέτωπα και ενώ υπέστη απώλειες στα δύο από τα τρία μέτωπα στην περιοχή του Snigirevsky οι μάχες που μαίνονται είναι σφοδρότατες.
Οι Ουκρανοί μετέφεραν στρατό και οπλικά συστήματα από τις περιοχές Visunsk και το Bereznovaty προς την Kherson, ως αποτέλεσμα, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος στα βόρεια προάστια της Snigirevka κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.
Στις μάχες «εμπλέκονται και Πολωνοί και αγγλόφωνοι μισθοφόροι».
Οι ουκρανικές δυνάμεις «προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές επιχειρήσεις σε τρεις περιοχές: κοντά στο Posad-Pokrovskoye, το Berislav και το Snigirevka»
Εν τω μεταξύ ο ρωσικός στρατός απέτρεψε εννέα απόπειρες ουκρανικών ανατρεπτικών/αναγνωριστικών ομάδων να διεισδύσουν στην περιοχή του μετώπου της Kherson.

Οι Τσετσένοι ετοιμάζουν εκπλήξεις…

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας R. Kadyrov διέψευσε την ουκρανική προπαγάνδα ότι Τσετσένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κοντά στο Lisichansk ή Lysychansk
«Ούτε ένας Τσετσένος μαχητής δεν σκοτώθηκε στην περιοχή του Lysychansk και οι πληροφορίες για εκατοντάδες απώλειες είναι ψευδείς.
Τα κανάλια προπαγάνδας των Ουκρανών λένε ψέματα και φτιάχνουν παραμύθια.
Τώρα γράφουν για εκατοντάδες νεκρούς Τσετσένους μαχητές κοντά στο Lysychansk.
Αυτά είναι παραμύθια.
Δεν σκοτώθηκε ούτε ένας Τσετσένος στο Lysychansk.

Ο Kadyrov σημείωσε ότι τα τσετσενικά στρατεύματα ετοιμάζουν αυτή τη στιγμή «εκπλήξεις» στους Ουκρανούς.
«Όσοι παρακολουθούν τις δηλώσεις μου γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιες ανακοινώσεις ακολουθούνται γρήγορα από αποτελέσματα. Όλοι θυμούνται την πρόσφατη επιχείρηση Vozmezdie (αντίποινα), μόνο σε μια μέρα σκοτώσαμε πάνω από 600 Ουκρανούς στρατιώτες.
Ο Kadyrov πήρε θέση απαντώντας στα δημοσιεύματα ουκρανικών μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για απώλειες μεταξύ των τσετσενικών μονάδων που ωστόσο διαψεύστηκαν από τον διοικητή της μονάδας καταδρομέων Ahmat και τον αναπληρωτή διοικητή του 2ου Σώματος Στρατού του Luhansk.

Για την Κριμαία θα αποφασίσουν οι Ουκρανοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της εάν θα προσπαθήσει να καταλάβει την Κριμαία
Οι ΗΠΑ ωστόσο δεν διευκρίνισαν εάν θα υποστηρίξουν τέτοιες βλέψεις των Ουκρανών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού τμήματος, το τελικό καθεστώς της Κριμαίας μπορεί να συζητηθεί μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αρχές σκοπεύουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία σε οπλικά συστήματα.

Μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, οι αρχές της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την επανένωση με τη Ρωσία.
Πάνω από το 80% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν σε αυτήν, το 96,7% και το 95,6% αντίστοιχα ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία.
Στις 18 Μαρτίου 2014, ο Putin υπέγραψε συμφωνία για την ένταξη της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσία και στις 21 Μαρτίου 2014 επικυρώθηκε από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
Παρά τα πειστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, η Ουκρανία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας.

Politico: Οι ΗΠΑ πίεσαν τον Zelensky να χαλαρώσει τους όρους για την έναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία

Η αμερικανική κυβέρνηση πίεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να αποσύρει τη ρήτρα διαπραγμάτευσης με τον Putin τον ρώσο Πρόεδρο…
Ο Zelensky απαρίθμησε πέντε προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, αλλά απέσυρε παλαιότερη απόφαση του που με διάταγμα απαγόρευσε… στον εαυτό του να συνομιλήσει με τον Putin.

Τι συμβαίνει στο στρατιωτικό μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε άμυνα σχεδόν σε όλες τις ουκρανικές γραμμές του μετώπου, αλλά συνεχίζουν να εισβάλλουν σε ουκρανικά οχυρά στην περιοχή του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Ugledar, όπου ρωσικές ομάδες επίθεσης προσπαθούν να εκτοπίσουν ουκρανικές μονάδες από την Pavlovka προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής που έχει στρατηγική σημασία.
Στα βόρεια, οι μάχες συνεχίζονται στη Novomikhailovka, όπου τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προχωρήσουν και να κόψουν τον δρόμο ανεφοδιασμού μεταξύ Ugledar και Mariinka. Την τελευταία ημέρα, δεν αναφέρθηκαν ρωσικές απόπειρες εισβολής σε θέσεις της Ουκρανίας.
Οι Ρώσοι άρχισαν να σκάβουν και να ενισχύουν τη γραμμή άμυνας.
Οι Ρώσοι προχώρησαν επίσης σε επίθεση στην ανατολική όχθη της περιοχής Kakhovka.
Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιθέσεις προς το χωριό Shcherbaki προκειμένου να κόψουν ένα σημαντικό τμήμα του δρόμου.
Στην πρώτη γραμμή του Luhansk, οι σκληρές μάχες συνεχίζονται εδώ και αρκετές ημέρες.
Στις 7 Νοεμβρίου, οι στρατιώτες Wagner φέρεται να διέρρηξαν την ουκρανική άμυνα και κατέλαβαν πρόσθετα εδάφη.
Εάν οι ρωσικές δυνάμεις τα καταφέρουν, θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στις ουκρανικές μονάδες στη δεξιά όχθη του ποταμού Seversky.
Ο ρωσικός στρατός διεκδίκησε πρόσφατα τον έλεγχο του εδάφους του αεροδρομίου του Donetsk.
Όλες οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις του Donetsk το 2015, αλλά οι Ρώσοι απώθησαν τελικά τις ουκρανικές μονάδες γύρω από την περιοχή.
Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στα χωριά Opytne και Vodyanoe.
Στα νότια του Bakhmut, οι στρατιώτες Wagner πραγματοποίησαν επίθεση προς την Andreevka για να πάρουν τον έλεγχο του σιδηροδρόμου.
Στα βόρεια, επιτέθηκαν στον Yakovlevka και διέκοψαν τις στρατιωτικές προμήθειες των ουκρανικών μονάδων.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην περιοχή της Kherson. Παρά την εκκένωση αμάχων και τους ισχυρισμούς Ρώσων στρατιωτικών διοικητών για πιθανή υποχώρηση, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή.
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να ενισχύει την άμυνα και να ναρκοθετεί την περιοχή.
Η μεγάλης κλίμακας ουκρανική επίθεση δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.
Ο ρυθμός της ρωσικής προέλασης στην πρώτη γραμμή του Donbass είναι πολύ αργός.
Οι συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν τακτική σημασία.
Ο ουκρανικός στρατός από την άλλη επίσης δεν σημειώνει ουσιαστικά βήματα προόδου σε όλο το στρατιωτικό μέτωπο πλην της πρόσφατης προέλασης κοντά στην Kherson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης