Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: H 1η κρίση για τηv κυβέρνηση Sunak δεν άργησε να έρθει... Παραιτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας μετά από 2 εβδομάδες

Βρετανία: H 1η κρίση για τηv κυβέρνηση Sunak δεν άργησε να έρθει... Παραιτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας μετά από 2 εβδομάδες
Η κρίση του Sunak δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται, αν και βρίσκεται μόλις δύο εβδομάδες στην θέση του πρωθυπουργού
Σχετικά Άρθρα

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι παραιτήσεις υπουργών έχουν γίνει κάτι σαν συνήθειο για τους Βρετανούς και πολύ περισσότερο για τις Συντηρητικές κυβερνήσεις στη χώρα. Το θέμα λοιπόν τώρα δεν βρίσκεται στο «ποιος θα τον αντικαταστήσει;», αλλά στο πως θα εμπνεύσει σταθερότητα μια συντηρητική κυβέρνηση παραιτήσεων σύμφωνα με την DW.
Χθες 8/11 το βράδυ ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, Gavin Alexander Williamson, επέλεξε να υποβάλλει την παραίτησή του, καθώς «ένιωσε πως οι κατηγορίες προς το άτομό του αποπροσανατολίζουν από την καλή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση».

Το ιστορικό της παραίτησης

Πριν από λίγες ημέρες οι κυριακάτικες Times δημοσίευσαν μηνύματα που ουσιαστικά επιβεβαίωναν το bulling του Gavin Alexander Williamson προς την υπεύθυνη κομματικής πειθαρχίας Γούεντι Μόρτον επί κυβέρνησης Τρας. Συγκεκριμένα, τότε, είχε παραπονεθεί ότι δεν του στάλθηκε πρόσκληση για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισσάβετ εξαιτίας του ότι δεν ήταν υποστηρικτής της Truss ή τέλος πάντων στις «προτιμήσεις» της, κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι έγινε «επιλογή» στα άτομα που θα προσκληθούν. Παράλληλα δε, και σε απειλητικό τόνο, ξεκαθάρισε στη Μόρτον ότι «υπάρχει ένα τίμημα για όλα».
_127552789_1b1b1c6657a3b8d9a711edf81c7f2184feffcd19.jpg

Μετά από τις πρώτες αποκαλύψεις ακολούθησαν και άλλες κατηγορίες. Πρώην συνεργάτης του στο υπουργείο το διάστημα 2017-2019, όταν ο Γούιλιαμσον διετέλεσε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, δήλωσε στην Guardian ότι ο υπουργός χρησιμοποίησε φράσεις όπως «κόψε το λαιμό σου» και «πήδηξε από το παράθυρο».
Στο γράμμα παραίτησης ο Γούιλιαμσον αρνήθηκε μεν τους χαρακτηρισμούς, θέλησε ωστόσο να απολογηθεί προς τον αποδέκτη των μηνυμάτων, επισημαίνοντας ότι «θέλει να καθαρίσει το όνομά του από οποιοδήποτε λάθος». Παράλληλα, ο Gavin Alexander Williamson ξεκαθάρισε χθες μέσω Twitter, ότι δεν θα λάβει την αποζημίωση που παραδοσιακά δίνεται στους υπουργούς όταν εγκαταλείπουν το γραφείο.

Κρίση για τον Sunak;

Ο Sunak όμως σήμερα μπαίνει στο μικροσκόπιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε, ότι το περιστατικό απρεπούς συμπεριφοράς του Γούιλιαμσον «ανέδειξε την έλλειψη κρίσης, αλλά και ηγεσίας του Sunak». Ουσιαστικά η δήλωση έρχεται με αφορμή τις δηλώσεις Συντηρητικού βουλευτή ότι είχε ενημερώσει προσωπικά τον Σούνακ για τις κατηγορίες που υπήρχαν στο όνομα του πρώην πια υπουργού Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, ο συντηρητικός βουλευτής Τζέικ Μπέρι και πρώην πρόεδρος του κόμματος, υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει τον Σούνακ για τις κατηγορίες μια μέρα ακριβώς πριν την τοποθέτηση του Γούιλιαμσον στο υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή στις 24 Οκτωβρίου.
Το Number 10 με την σειρά του ανακοίνωσε ότι «γνώριζε για μια διαφωνία» όμως δεν ήξερε την «ουσία» των μηνυμάτων που δημοσίευσαν οι Times.
Ο Sunak χθες αποδέχτηκε την παραίτηση με μεγάλη λύπη», ενώ ευχαρίστησε τον Σερ Γκάβιν για την «προσωπική υποστήριξη και πίστη».
Η κρίση του Sunak δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται, αν και βρίσκεται μόλις δύο εβδομάδες στην θέση του πρωθυπουργού. Η πρώτη ήταν με την επιλογή του να κρατήσει την Σουέλα Μπράιβερμαν στην θέση της υπουργού Εσωτερικών μετά την παραίτηση της ίδιας από την θέση επί κυβέρνησης Τρας. H Μπράιβερμαν είχε πιεστεί να υποβάλλει παραίτηση, καθώς είχε παραβιάσει τους υπουργικούς κανόνες, στέλνοντας ένα επίσημο έγγραφο σε συνάδελφό της βουλευτή, όμως μέσω του προσωπικού της λογαριασμού e-mail. H σημερινή «Ώρα του Πρωθυπουργού» προβλέπεται σε κάθε περίπτωση αρκετά δύσκολη για τον Σούνακ.

Οι Λονδρέζοι υποφέρουν: Ένας στους τέσσερις δεν έχει πια αποταμιεύσεις - Κρίση του κόστους ζωής, διογκώνονται οι ανισότητες

Την ίδια ώρα, ένας στους τέσσερις Λονδρέζους δεν είχε αποταμιεύσεις ακριβώς πριν αρχίσουν να εμφανίζονται οι πλήρεις επιπτώσεις της κρίσης του κόστους ζωής, σύμφωνα με στοιχεία από την Έρευνα των Λονδρέζων του 2022 .
Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση των Λονδρέζων πιθανότατα έχει επιδεινωθεί από τότε που συλλέχθηκαν αυτά τα δεδομένα  μετ΄πα τις πρόσφατες αναφορές ότι το 80 τοις εκατό των πελατών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν οικονομίες κάτω των 500 λιρών στους λογαριασμούς τους.
Το παρακάτω διάγραμμα, από την Anna Fleck της Statista, παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις ανισότητες που ήδη υπήρχαν και πληροφορίες σχετικά με το ποιες ομάδες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες ως τώρα.

28669.jpeg

Infographic: Ένας στους τέσσερις Λονδρέζους δεν έχει αποταμιεύσεις | Statista

Εξετάζοντας την ατανομή των Λονδρέζων ανά διαφορετικές ομάδες, γίνεται σαφές ότι ο μέσος όρος κρύβει σημαντικές ανισότητες.
Για παράδειγμα, λιγότερες γυναίκες (28 τοις εκατό) είχαν εξοικονομήσει 1.500 λίρες από ό,τι οι άνδρες (22 τοις εκατό) και οι νεότεροι Λονδρέζοι (41 τοις εκατό), όσοι δεν είχαν πτυχίο (38 τοις εκατό) ή εκείνοι με αναπηρία (36 τοις εκατό) είχαν επίσης υψηλότερο πιθανότητα να μην έχουν τόσα χρήματα στην τράπεζα όσο οι αντίστοιχες.
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν ξεκάθαρα τα μοτίβα κοινωνικών ανισοτήτων που επιμένουν σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, με σχεδόν τους μισούς (47 τοις εκατό) των Μαύρων Λονδρέζων να λένε ότι δεν είχαν αποταμιεύσεις το 2021-22, έναντι μόνο 17 τοις εκατό των Λευκών Λονδρέζων.
Όπως δείχνει το γράφημα της Statista, όταν πραγματοποιήθηκε η έρευνα, η κατάσταση είχε βελτιωθεί σε όλες τις ομάδες από το 2019, όταν ένας στους τρεις Λονδρέζους δεν είχε αποταμιεύσεις 1.500 λιρών. Ένας λόγος για αυτό, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι ότι πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν να αποταμιεύσουν περισσότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού - ειδικά νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα και συνταξιούχοι - ως αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών των νοικοκυριών.
Οι αναλυτές επέλεξαν το ποσό εξοικονόμησης £ 1.500 ως εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειαζόταν κάποιος που ζει στο Λονδίνο ως απόθεμα για απροσδόκητα κόστη όπως βλάβες λέβητα, επισκευές MOT αυτοκινήτου και απώλεια εισοδήματος.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης