Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (Ρωσία): Φήμες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν διαπραγματεύσεις - Δεν τις θέλει η Ουκρανία - Διχασμένη η Ευρώπη

Lavrov (Ρωσία): Φήμες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν διαπραγματεύσεις - Δεν τις θέλει η Ουκρανία - Διχασμένη η Ευρώπη
Ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί να διαπραγματευτούμε με την Ουκρανία είπε ο Lavrov
Σχετικά Άρθρα

Φήμες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να προετοιμάζουν το έδαφος για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία και όχι η Ρωσία είναι αυτή που αρνείται τις συνομιλίες.
«Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι οι Αμερικάνοι προετοιμάζουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις, αυτές οι φήμες εμφανίζονται και μετά εξαφανίζονται με την ίδια επιτυχία.
Δεν αντιδρούμε πλέον σε αυτό» είπε ο Lavrov, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία περιμένει να δει ότι η Δύση πραγματικά ενδιαφέρεται στο να συνετίσει τον Zelensky και να του εξηγήσει ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι αυτό δεν είναι προς συμφέρον του ουκρανικού λαού και της κυβέρνησης του.
Όπως είπε η Μόσχα καταγράφει διάφορες πληροφορίες από τη μια ότι η Ουάσινγκτον λέει στον Zelensky ότι πρέπει να συνετιστεί και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά λίγο αργότερα εμφανίζονται άλλες πληροφορίες που αναφέρουν πως ο Ουκρανός πρόεδρος είναι αρκετά εποικοδομητικός.

Η Ουκρανία αρνείται τις διαπραγματεύσεις

«Η Ρωσία δεν αρνείται τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, μόνο το Κίεβο το κάνει αυτό.
Έχουμε επανειλημμένα πει μέσω του προέδρου μας ότι δεν αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε.
Εάν κάποιος το αρνείται, αυτός είναι η Ουκρανία.
Και όσο το αρνείται για πολύ καιρό, τόσο πιο δύσκολο θα είναι τελικά να διαπραγματευτούμε» υπογράμμισε ο Lavrov, ο οποίος εκπροσωπεί τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής της G20 που πραγματοποιείται στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Μίλησε 20 λεπτά ο Zelensky, 3 λεπτά οι υπόλοιποι

Αναφερόμενος στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου, ο Lavrov υποστήριξε ότι ο Zelensky μίλησε για 20 λεπτά, όταν οι υπόλοιποι σύνεδροι είχαν στη διάθεση τους μόλις 3 λεπτά.
«Από την ομιλία του ένα πράγμα κράτησα.
Ότι δεν ακούει ακόμα καμία δυτική συμβουλή.
Η ομιλία του και πάλι ήταν ρωσοφοβική και επιθετική.
Το περιεχόμενο της ομιλίας του και η κατάσταση του περιγράφονται καλύτερα από τη φράση ότι η απόφαση των Συμμάχων στη Νορμανδία το 1944 ήταν το σημείο καμπής για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βγάλτε τα συμπεράσματα σας» υποστήριξε ο Lavrov.

Διχασμένη η Ευρώπη

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη στάση της Δύσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, την οποία και κατηγόρησαν για απρόκλητη επιθετικότητα.
«Όσο περισσότερο οι δυτικές χώρες μας κατηγορούν για απρόκλητη επιθετικότητα τόσο περισσότερο καταλαβαίνουν όλοι ότι η επιθετικότητα αυτή προκαλείται από τις ίδιες.
Ευρώπη και ΗΠΑ συμμετέχουν υβριδικά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, για παράδειγμα με το να προμηθεύουν όπλα και να παρέχουν πληροφορίες.
Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για την ανάγκη να προχωρήσουμε προς μια ειρηνική διευθέτηση και την ίδια στιγμή η Ευρώπη αποφασίζει να αρχίσει την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος υποστήριξε πως μάλλον πρόκειται για κάποια μάλλον διχασμένη πολιτική προσωπικότητα, για μια αντισυμβατική μορφή διεθνών σχέσεων.

Εξαγωγές σιταριού

Όσον αφορά τις εξαγωγές σιταριού, ο Lavrov είπε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σταθερές τις παγκόσμιες αγορές σιτηρών και λιπασμάτων, αν και παραμένουν τα προβλήματα.
Όπως είπε, έλαβε δεσμεύσεις από τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι έχουν γραπτές δεσμεύσεις από ΗΠΑ και ΕΕ ότι θα άρουν τα εμπόδια για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, όπως άλλωστε προβλέπει και η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά.
Ο Lavrov εξέφρασε την ελπίδα αυτή η δέσμευση να υλοποιηθεί, έστω και με καθυστέρηση πέντε μηνών από τη συμφωνία.

Τι είπα σε Macron, Scholz

Αναφερόμενος στις σύντομες συναντήσεις που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι τους είπε πως ο πρόεδρος Putin είναι έτοιμος για νέες διαπραγματεύσεις για να βρεθεί κάποια συμφωνία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Κίεβο είναι αυτό που αρνείται κάθε συνομιλία και θέτει μη ρεαλιστικούς όρους.

Κοινό ανακοινωθέν

Σχετικά με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου της G20 ο Lavrov είπε ότι αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Όπως είπε έγιναν κάποιες προσπάθειες από τη Δύση έτσι ώστε το κείμενο αυτό να είναι πολιτικοποιημένο, επισημαίνοντας πως προσπάθησαν να προωθήσουν διατυπώσεις που συνεπάγονταν την καταδίκη της Ρωσίας για την Ουκρανία από όλη τη G20, ακόμα και από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Lavrov, η τοποθέτηση που τελικά υπερίσχυσε είναι ότι πολλά κράτη καταδίκασαν τη Ρωσία και ότι παρουσιάστηκαν εναλλακτικές απόψεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης