Η συμφωνία είναι κυρίως σωτήρια για τοφιορίνι και τα ουγγρικά κρατικά ομόλογα που κινδύνευαν με sell off
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orban θα επιδιώξει να υπογράψει συμφωνίες χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός των ημερών.
Ωστόσο, ένα μέρος των κεφαλαίων θα εισρεύσει το 2023 και μόνο εάν η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να περιορίσει τους κινδύνους διαφθοράς και να ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης της.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης στις 13/12/22 έδωσε λύση στο πρόβλημα της έγκρισης της οικονομικής βοήθειας της Ευρώπης προς την Ουκρανία και το πράσινο φως για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο.
Τους προηγούμενους μήνες η ΕΕ είχε παγώσει τα κονδύλια των ταμείων συνοχής για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ένα κράτος μέλος λόγω της διάβρωσης των δημοκρατικών αξιών.
Ο πρωθυπουργός Orban αρνήθηκε ότι η πολιτική του πλήττει το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
«Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα επιδόσεων που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής έχουμε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας θα έρθει στα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ της Ουγγαρίας Tibor Navracsics στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ουγγρικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει άλλο ένα νομοσχέδιο ως τα τέλη Μαρτίου προκειμένου η Ουγγαρία να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στα κεφάλαια που έχουν παγώσει - τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 55% των μετρητών της ΕΕ, που πρόκειται να λάβει η Ουγγαρία έως το 2027 από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η πολύπλοκη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρυξέλλες και Βουδαπέστη ειναι αποτέλεσμα πολλών μηνών διαμάχης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, και θα βοηθήσει την Ουγγαρία να αποφύγει το χειρότερο σενάριο μιας αμετάκλητης απώλειας του 70% των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης
«Μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ουγγαρίας ήταν αναπόφευκτη. Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν θέλουν να ωθήσουν τον Orban περαιτέρω στην αγκαλιά του Ρώσου προέδρου Putin, ούτε να πυροδοτήσουν μια ουγγρική οικονομική κρίση», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος στο think tank Eurasia Group.
Εάν δεν υπήρχε συμφωνία, τα φιορίνι και τα ουγγρικά κρατικά ομόλογα κινδύνευαν με sell off, είπαν οι αναλυτές.
Το ταλαιπωρημένο ουγγρικό φιορίνι, το οποίο έχει χάσει 10% έναντι του ευρώ φέτος και παρουσίασε χαμηλότερες από τα άλλα νομίσματα των κρατών της ανατολικής Ευρώπης, σταθεροποιήθηκε πάνω από 1% μετά τις ανακοινώσεις, ενώ οι αποδόσεις των ουγγρικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 35-40 μονάδες βάσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών