Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή: Οι ΗΠΑ έχουν σχέδια κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία - Σενάρια για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε χώρες της ΕΕ

Παραδοχή: Οι ΗΠΑ έχουν σχέδια κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία -  Σενάρια για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε χώρες της ΕΕ
Παρόλο που η Ουάσιγκτον φέρεται να ζητά διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, στην πραγματικότητα δεν σκοπεύει να παγώσει τη σύγκρουση
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ έχουν στρατηγική κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και όχι αποκλιμάκωσης και διαπραγματεύσεων, εκτιμά σε ανάλυσή του το αμερικανικό στρατιωτικό think tank Rand, το οποίο είναι σε άμεση επαφή με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Περιγράφει μία στρατηγική, που αποσκοπεί στην ένταση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία ενώ οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επί χάρτου αντιδράσεις και απαντήσεις σε περιορισμένα ρωσικά χτυπήματα στην Ευρώπη, τα οποία θα προκληθούν από την αμερικανική πολιτική στο μέτωπο.
Παρόλο που η Ουάσιγκτον φέρεται να ζητά διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, στην πραγματικότητα δεν σκοπεύει να παγώσει τη σύγκρουση.
Αντίθετα, η Ουάσιγκτον πρόκειται να συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Rand, ο κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι να «τιμωρήσουν» και να «περιορίσουν» τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Να μην επιτραπεί στη Ρωσία μία πυρηνική απάντηση

Οι Αμερικανοί θέλουν να διευθετήσουν τα πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε η Ρωσία να μην έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πυροδοτήσουν ούτε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το RAND υπάρχουν τρία σενάρια για μια πιθανή κλιμάκωση:

Η Ρωσία επιτίθεται σε σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
Η Ουάσιγκτον αντιδρά σε αυτή την επίθεση
Η Μόσχα αντιδρά στη συνέχεια

Όχι πλήρης πόλεμος Ρωσίας - Δύσης

Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης διάφορα σενάρια εχθροπραξιών, ένα από τα οποία περιλαμβάνει ένα ανώτερο στρατιωτικό χτύπημα στο έδαφος της Ρωσίας.
Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα δεν θα αντιληφθεί αυτή την επίθεση ως «προοίμιο» ενός πλήρους πολέμου με τη Δύση.
Σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης σε ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις, οι αναλυτές της RAND προτείνουν οι ΗΠΑ να χτυπήσουν νέα ρωσικά εδάφη με το πρόσχημα ότι η Ουάσιγκτον τα θεωρεί ουκρανικά.
Η ιδέα είναι να χτυπηθούν ρωσικά εδάφη και Ρώσοι στρατιωτικοί, ενώ θα διακηρύσσεται ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ αποτελούν μέρος της σύγκρουσης.

move.JPG

Ελεγχόμενη κλιμάκωση

Το Rand υπογραμμίζει πως η πολιτική των ΗΠΑ στον πόλεμο έχει μία σαφή επιταγή την αποφυγή ενός πολέμου ΝΑΤΟ – Ρωσίας και μια περιορισμένη ρωσική επίθεση σε χώρα – μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν ακυρώνει τον συγκεκριμένο στόχο.

Εξάλλου στην ανάλυση περιλαμβάνονται σενάρια ελεγχόμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους Cruise σε στρατιωτικές αποθήκες στην Πολωνία
Δεν υπάρχουν θύματα, η Ρωσία συνδέει τις επιθέσεις με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Ρωσικές επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις σε Πολωνία και Ρουμανία με θύματα με την προοπτική περαιτέρω χτυπημάτων.
Συντονισμένα ρωσικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ (Ramstein – Γερμανία) και λιμανιών της Ευρώπης, όπως το Ρότερνταμ.
Από τις επιθέσεις υπάρχουν περίπου 200 νεκροί στρατιωτικοί και άμαχοι αλλά η λειτουργία των εγκαταστάσεων δεν επηρεάζεται μακροπρόθεσμα.
scen.JPG
Η Ρωσία λέει ότι οι επιθέσεις έρχονται ως απάντηση στη στήριξη του ΝΑΤΟ για επιθέσεις της Ουκρανίας σε Ρωσικό έδαφος και διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσα για την προάσπιση της ρωσικής εδαφικής ακεραιότητας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές πρέπει επίσης να αποτραπεί πάση θυσία ένα ρωσικό πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, έστω και εάν έχει προηγηθεί ανάλογη αμερικανική επίθεση.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τις διαπραγματεύσεις

Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στο Κίεβο να διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ελπίζοντας να εξουθενώσουν τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Great Game στο Channel One.
«Τώρα όλοι μιλούν ξανά για την ανάγκη συνομιλιών, αλλά μας κατηγορούν αμέσως ότι αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, αν και o Putin έχει επανειλημμένα πει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές προτάσεις», είπε ο Lavrov.
«Το παράδειγμα της συνάντησης της Κωνσταντινούπολης έδειξε ξεκάθαρα ότι ακόμη και εκείνη τη φορά οι ΗΠΑ είπαν στο Κίεβο να συγκρατηθεί:
«Όχι ακόμα. Δεν έχετε εξαντλήσει τη Ρωσία στο βαθμό που εμείς, οι Αμερικανοί βρίσκουμε επαρκή», σημείωσε.
«Λένε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο, ενώ η Ρωσία φέρεται ότι δεν θέλει να μιλήσει.
Κάνοντας αυτό προσποιούνται τους αθώους τη στιγμή που το Κίεβο δηλώνει ότι δεν θα έρθει ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως ότου κερδίσει τα δήθεν αρχέγονα ουκρανο-κριμαϊκά εδάφη του και έτσι συνεχίζουν», συνέχισε.
«Τώρα λένε ήδη ότι δεν θα διαπραγματευτούν πριν η Ρωσία συνθηκολογήσει.
Και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba προσθέτει ότι αυτό δεν θα συμβεί μέχρι να καταβάλλει η Ρωσία αποζημιώσεις», συνέχισε.
Ο Lavrov σχολίασε επίσης την παρατήρηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ότι η Ουκρανία πρέπει να πετύχει στο πεδίο της μάχης για να αποτρέψει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
«Όταν ένας άνθρωπος λέει τέτοια πράγματα, αν έκανε συνειδητή δήλωση, τότε μάλλον έχει κάτι στο μανίκι του», είπε ο Lavrov.

war_b_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης