Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Η Tesla είναι σαν το bitcoin, φουσκάρα - Δεν θα εμπιστευόμουν τον Musk ούτε για να ταΐσει τη γάτα μου

Krugman: Η Tesla είναι σαν το bitcoin, φουσκάρα - Δεν θα εμπιστευόμουν τον Musk ούτε για να ταΐσει τη γάτα μου
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος υποστήριξε ότι η Tesla δεν αξίζει τόσο όσο η Apple και η Microsoft γιατί δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα δικτύου, άρα θα δυσκολευτεί να μείνει ως κυρίαρχος παίκτης στην αγορά
Σχετικά Άρθρα
Ο Paul Krugman συνέκρινε τη μετοχή της Tesla με το bitcoin, λέγοντας ότι είναι η διαφημιστική έξαρση και η πίστη που στηρίζουν τις αποτιμήσεις και των δύο αυτών περιουσιακών στοιχείων και αστειεύτηκε ότι δεν θα εμπιστευόταν τον Elon Musk ούτε για να φροντίσει τη γάτα του.
Η μετοχή της Tesla εκτοξεύτηκε περισσότερο από 13 φορές μεταξύ των αρχών του 2020 και των υψηλών της τον Νοέμβριο του 2021.
Έκτοτε έχει βυθιστεί κατά 73%, με αποτέλεσμα τη μείωση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας από τα υψηλά του άνω του 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων  σε κάτω από τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο των αγορών της Τρίτης 27/12/22.
Ο Krugman, στη στήλη του στους New York Times που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες αργότερα, έθεσε το ερώτημα:
«Η ιστορία της Tesla είχε ποτέ νόημα;»
Και απαντώτας ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος υποστήριξε ότι η Tesla δεν αξίζει τόσο όσο η Apple, η Microsoft και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς δεν επωφελείται από σημαντικά «αποτελέσματα δικτύου».
Η Apple διαθέτει ένα οικοσύστημα συσκευών, εφαρμογών και υπηρεσιών που θα είναι άβολο για τους χρήστες να τα εγκαταλείψουν, ενώ το Microsoft Word και το Excel παραμένουν η προεπιλεγμένη επιλογή για τις επιχειρήσεις, καθώς είναι τα πιο γνωστά και τα πρότυπο του κλάδου, εξήγησε ο Krugman.
Αντίθετα, η Tesla αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό στον τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η GM και η Ford, και δεν υπάρχουν σαφείς επιπτώσεις δικτύου από την κατοχή ενός Tesla έναντι ενός ανταγωνιστικού αυτοκινήτου, είπε ο Krugman.
Αναρωτήθηκε πώς η Tesla θα καταφέρει να κυριαρχήσει στην αγορά της και να έχει μεγάλα κέρδη όταν ο ενθουσιασμός γύρω από τα προϊόντα της αναπόφευκτα θα εξασθενίσει.
«Είναι δύσκολο να δούμε τι θα εγκαθιστούσε μακροπρόθεσμα την Tesla ως βασικό παίκτη στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων», είπε.
Ο οικονομολόγος υποστήριξε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της δημοτικότητας της Tesla έχει προέλθει από την αντίληψη του ίδιου του Elon Musk ως «cool τύπου», αλλά αυτή η εικόνα ξεθώριασε τις τελευταίες εβδομάδες.
Παράλληλα ο Krugman έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της καταιγιστικής διαφημιστικής εκστρατείας και της πίστης που τροφοδότησε τη μετοχή της Tesla κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη δραματική άνοδο του bitcoin την ίδια περίοδο, σημειώνοντας ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα δεν έχει ξεκάθαρη χρήση πέρα από το ξέπλυμα χρήματος και η τιμή του τώρα ενισχύεται από μια «σκληροπυρηνική ομάδα αληθινών πιστών».
Ο Krugman άσκησε επίσης κριτική στον Musk για το χαοτικό ξεκίνημά του στο Twitter. Από τότε που αγόρασε την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της τον Οκτώβριο, το Twitter απέλυσε, στη συνέχεια, προσέλαβε ξανά εργαζομένους, κυκλοφόρησε λειτουργίες που καταργήθηκαν αμέσως και ανέστειλε χρήστες μόνο για να τους επαναφέρει λίγες ώρες αργότερα.
«Δεδομένων αυτών που έχουμε δει για τη συμπεριφορά του Musk, δεν θα τον εμπιστευόμουν να ταΐσει τη γάτα μου, πόσο μάλλον να διευθύνει μια μεγάλη εταιρεία», κατέληξε ο Krugman.

H φούσκα της Tesla

Πτώση διαρκείας σημειώνει η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, επ’ ωφελεία όσων εκ των επενδυτών την είχαν σορτάρει. Ειδικότερα, οι μετοχές της εταιρείας του Elon Musk υποχωρούσαν στα 109 δολάρια, ήτοι περίπου -70% από τα ιστορικά υψηλά. Η μετοχή της Tesla είναι σε… καλο δρόμο για τον χειρότερο μήνα, τρίμηνο και έτος.
Ως αποτέλεσμα, η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη 10η θέση με τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον δείκτη S&P 500. Επομένως, «οι μικρομέτοχοι, στους οποίους συνήθως απευθύνεται ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, θα απολαύσουν αποδόσεις αν στοιχηματίσουν εναντίον της Tesla φέτος, δήλωσε σε σημείωμα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Predictive Analytics της S3 Partners, Ihor Dusaniwsky, ο οποίος επισήμανε ότι ήταν η πιο κερδοφόρα μετοχή για τους short το 2022.
«Oι short στηρίζουν το αρνητικό στοίχημά τους στην TSLA, αφού ήταν το πιο κερδοφόρο short ποντάρισμα, με όρους δολαρίων, το 2022», δήλωσε ο Dusaniwsky.
Σημειώνεται πως τα short στοιχήματα της Tesla αυξήθηκαν κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια από έτος σε έτος σε κέρδη από την αγορά το 2022, με κέρδη 4,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του S3.
«Από την προσφορά του Elon Musk στο Twitter στις 14/4/22, τα short στοιχήματα στην TSLA αυξήθηκαν κατά 13,74 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από την αγορά», δήλωσε ο Dusaniwsky.
Ο αναλυτής είπε ότι το short ενδιαφέρον για την Tesla μειώνεται από τον Απρίλιο λόγω της πτώσης της τιμής, αλλά οι ανοικτές πωλήσεις έχουν αυξηθεί από τον Αύγουστο, με το float short στη μετοχή να είναι +3,05%, κάτι το οποίο την καθιστά τη δεύτερη πιο σορταρισμένη μετοχή μετά την Apple Inc (short στοιχήματα ύψους 16,78 δισεκ. δολ.).
«Δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες»

Η Tesla δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φιλόδοξες προσδοκίες των θαυμαστών της, ειδικά όταν ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk έχει στραμμένη την προσοχή του στη λειτουργία του Twitter και στα ειρηνευτικά σχέδια για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, είπε ο Jim Chanos.
Παρότι η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της προέρχεται από την πώληση αυτοκινήτων και συναφών υπηρεσιών, οι θετικοί επενδυτές και αναλυτές αντιμετωπίζουν την εταιρεία ως «ένα καμβά πάνω στον οποίο έχουν ζωγραφίσει τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον», δήλωσε ο γνωστός short seller.
«Είναι μια ενεργειακή εταιρεία, είναι μια εταιρεία μπαταριών, είναι μια εταιρεία ρομποτικής, είναι μια εταιρεία αυτόνομης οδήγησης; Επιλέξτε εσείς…» είπε ο Chanos, περιγράφοντας το πώς βλέπουν την επιχείρηση οι πιο φανατικοί οπαδοί της Tesla.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης