Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως η Ρωσία με «14.000 δολ.» καταστρέφει την Ουκρανία η οποία ανεπιτυχώς προσπαθεί να αμυνθεί με 430.000 δολ.

Πως η Ρωσία με «14.000 δολ.» καταστρέφει την Ουκρανία η οποία ανεπιτυχώς προσπαθεί να αμυνθεί με 430.000 δολ.
Ένα μέσο drone Shahed κοστίζει περίπου 20.000 δολάρια, ενώ ένας πύραυλος IRIS-T κοστίζει περίπου 430.000 δολάρια, δηλαδή 20 φορές περισσότερο από το κόστος του ιρανικού drone καμικάζι
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία ξοδεύει σημαντικά περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της απειλής από τα drones Shahed-136' Kamikaze που εκτοξεύονται στις πόλεις της, από όσα ξοδεύει η Ρωσία για την απόκτηση και την εκτόξευση αυτών των ιρανικών drones.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής έχουν δημιουργήσει μια φήμη για τον εαυτό τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ενώ αυτά τα drones δεν είναι τόσο εξελιγμένα τεχνολογικά όσο τα αμερικανικά, τα ισραηλινά, τα κινεζικά ή ακόμα και ορισμένα ρωσικής κατασκευής, η Μόσχα τα χρησιμοποιεί ουσιαστικά για να καταστρέψει τις ουκρανικές θέσεις.
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι γνωστό ότι χειρίζονται περισσότερα ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από πολλά άλλα έθνη που έχουν διπλάσιο αμυντικό προϋπολογισμό, και αυτό επίσης υπό τις ακρωτηριαστικές δυτικές κυρώσεις.
Αυτό δείχνει τη σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ιράν, και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί απόδειξη του γιατί συμβαίνει αυτό.

Εναλλακτικές "αερομαχίες"

Όπως ανέφεραν οι EurAsian Times, ο πόλεμος στον εναέριο τομέα δεν αφορούσε τόσο την αεροπορική υπεροχή της Ουκρανίας όσο αφορούσε την άρνηση του εναέριου χώρου στις ρωσικές δυνάμεις πολεμικής αεροπορίας χρησιμοποιώντας μια σειρά συστημάτων αεράμυνας.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αεράμυνα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα S-300 και Buk-M1, τα οποία ανάγκασαν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν σε υψόμετρα κάτω από 4500 μέτρα, ακριβώς στην εμβέλεια των φορητών συστημάτων αεράμυνας (MANPADS) που ευθύνονται για σημαντικό αριθμό καταρρίψεων ρωσικών αεροσκαφών.
Η στρατηγική της Ουκρανίας λειτούργησε για λίγο, αλλά στη συνέχεια ο ρωσικός στρατός προσαρμόστηκε στις περιστάσεις και άρχισε να χρησιμοποιεί drones καμικάζι όπως το Shahed-136 ιρανικής κατασκευής σε μεγάλη έκταση κατακλύοντας την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθέσεις με σμήνη χρησιμοποιώντας πολλαπλά drones καμικάζι Shahed-136 ταυτόχρονα, σε σμήνη των πέντε ή περισσότερων, για να συντρίψουν την ουκρανική αεράμυνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για μια επίθεση με ένα σμήνος.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν επίσης τα drones καμικάζι σε ζεύγη, με το ένα να πετά πάνω από το άλλο, είτε ως εφεδρικό εάν το κάτω καταρρίπτεται, είτε εάν το κάτω drone είναι επιτυχές, το δεύτερο μπορεί να είναι κατευθύνεται προς έναν διαφορετικό στόχο.

Κύριαρχοι στους ουκρανικούς ουρανούς

Από τις αρχές Οκτωβρίου, η ρωσική στρατηγική ήταν να γεμίσει τους ουκρανικούς ουρανούς με πυραύλους για να συντρίψουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας και για να καταστρέψουν το ενεργειακό δίκτυο και την κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας καθώς μπαίνει ο χειμώνας.
Αυτό είναι αρκετά παρόμοιο με τον στρατηγικό βομβαρδισμό που έγινε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ή από τις Συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιώντας πολλά βομβαρδιστικά.
Τώρα, αντ 'αυτού, η Ρωσία χρησιμοποιεί drones για να στοχεύσει πόλεις της Ουκρανίας, απαλάσσοντας από τον κίνδυνο της ζωής των πιλότων και την απώλεια ακριβών εναέριων μέσων.

Τα φτηνά ιρανικά drones αποδεικνύονται ακριβά για την Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέρριψε τα drones καμικάζι με πυραύλους εδάφους-αέρος και μαχητικά αεροσκάφη , συμπεριλαμβανομένων των MiG-29 και Su-27.
Στην πραγματικότητα, μετά από σχεδόν κάθε μεγάλης κλίμακας επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Ρωσία, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν έναν εντυπωσιακό αριθμό καταρρίψεων, κυρίως πάνω από το 60%, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πάνω από το 80% των drones που χρησιμοποίησε η Ρωσία στα μπαράζ της.
Υποθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί των ουκρανικών δυνάμεων είναι έγκυροι, η σημαντική διαφορά κόστους μεταξύ των drones καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία και των πυραύλων εδάφους-αέρος που χρησιμοποιούνται από τα ουκρανικά στρατεύματα για την κατάρριψή τους, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό στους οποίους η Ρωσία αναπτύσσει αυτά τα καμικάζι drones, εγείρει το ερώτημα εάν η Ουκρανία μπορεί να χαρακτηρίσει την προσπάθειά της για την αντιμετώπιση των drones επιτυχημένη.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα δικά της συστήματα αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής, όπως οι πύραυλοι εδάφους-αέρος S-300, οι οποίοι έχουν ήδη εξαντληθεί με ταχύτερους ρυθμούς, και τα ακριβά συστήματα που προμήθευσε η Δύση, όπως το IRIS-T και το NASAMS, κ.λπ.
IranDrone.webp
Επίγειο σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM

Αυτά τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία να παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της σε προηγμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αντ' αυτού, χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να αντιμετωπίσουν τα φτηνά ιρανικά drones καμικάζι.
Για παράδειγμα, ένα μέσο drone Shahed κοστίζει περίπου 20.000 δολάρια, ενώ ένας πύραυλος IRIS-T κοστίζει περίπου 430.000 δολάρια, δηλαδή 20 φορές περισσότερο από το κόστος του ιρανικού drone καμικάζι.
Η Ουκρανία λέγεται ότι ξόδεψε περίπου 28,14 εκατομμύρια δολάρια, από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Οκτωβρίου, για την άμυνα εναντίον αυτών των drones καμικάζι, σύμφωνα με εκτίμηση στρατιωτικών αναλυτών της ΜΚΟ Molfar, με βάση δεδομένα ανοιχτού κώδικα για εκτοξεύσεις drone καμικάζι από τη Ρωσία εκείνη την περίοδο.
IRIS-T-SLSneu-e1652585307967.jpg

Ενώ για τη Ρωσία, το κόστος των επιθέσεων με drone στην Ουκρανία για την ίδια περίοδο εκτιμάται από στρατιωτικούς αναλυτές της ΜΚΟ Molfar σε περίπου 11,66-17,9 εκατομμύρια δολάρια.
Για τη Ρωσία, αυτά τα drones καμικάζι προσφέρουν μια αναλώσιμη και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση σε ακριβά αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.
Ακόμη και αν καταρριφθούν, εξακολουθούν να εξαντλούν το ήδη φθίνον απόθεμα πυραύλων εδάφους-αέρος της Ουκρανίας.
Επίσης, αυτά τα drones καμικάζι υποτίθεται ότι καταστρέφονται στις αποστολές τους.
Ως εκ τούτου, οι καταρρίψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν απώλεια για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος τους εκτοξεύει για μια μονόδρομη αποστολή.
Επιπλέον, τα drones καμικάζι που καταρρίφθηκαν αφού φτάσουν σε πόλεις έχουν επίσης σημαντικές πιθανότητες να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας ζημιές από πτώση συντριμμιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης