Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti ζήτησε να ενισχυθεί η παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επικαλούμενος τον κίνδυνο μίας σερβικής εισβολής
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti ζήτησε να ενισχυθεί η παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επικαλούμενος τον κίνδυνο μίας σερβικής εισβολής.
«Μια μαζική ενίσχυση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Kurti σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt.
Μετά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της γειτονικής Σερβίας, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θέλει να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος από την παρούσα ανάπτυξη σχεδόν 3.800 στρατιωτών.
Η Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) είναι παρούσα στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999.
Συσσώρευση σερβικών στρατευμάτων
«Μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών στην παρεχόμενη από το ΝΑΤΟ ειρηνευτική δύναμη KFOR θα υποστήριζε τις προσπάθειές μας στην άμυνα», είπε ο Kurti, αναφέροντας τη συσσώρευση σερβικών δυνάμεων και πυροβολικού στα σύνορα, καθώς και την εντατικοποίηση της πολεμικής ρητορικής από τη Ρωσία και τη Σερβία.
Το Κοσσυφοπέδιο έχει πληθυσμό κυρίως Αλβανικής καταγωγής 1,8 εκατομμυρίων, αλλά περιλαμβάνει περισσότερους από 100.000 Σέρβους.
Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν τον Αύγουστο όταν οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο προσπάθησαν να επιβάλλουν στους Σέρβους πινακίδες αυτοκινήτων και προσωπικά έγγραφα που εκδίδονται από την κυβέρνηση της περιοχής.
Σερβία: Θα είμαστε μόνοι μας σε έναν πόλεμο
Το Βελιγράδι μπορεί να υπολογίζει μόνο στον εαυτό του σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Δυστυχώς, στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον εαυτό μας. Και δεν υπάρχει κανένας άλλος να μας βοηθήσει», είπε ο Vucic.
Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο τι θα μπορούσε να κάνουν οι Ρώσοι, εάν ξεσπούσε ένοπλη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ο Σέρβος ηγέτης απάντησε: «Τίποτα, τι μπορούν να κάνουν; Τους ευχαριστώ που υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Για αυτό, πραγματικά, τους ευχαριστώ άλλα πως μπορούν να μας βοηθήσουν;»
Ο Vucic είπε επίσης ότι οι δυτικές χώρες αλλάζουν την ιστορία και υιοθετούν την άποψη ότι ο Hitler δεν ήταν ναζιστής.
«Για αυτούς, ο Hitler δεν είναι πλέον Ναζί.
Οι ξένοι προσπαθούν να επιβάλλουν με μαεστρία αυτή την άποψη», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος.
Η κλιμάκωση στο Κόσοβο
Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κλιμακώθηκε δραματικά στις 6 Δεκεμβρίου, όταν ειδικές δυνάμεις της μη αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας, συνοδευόμενες από περιπολίες της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX), άρχισαν να καταλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις των εκλογικών επιτροπών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Ο σερβικός πληθυσμός αντέδρασε εναντίον των Κοσοβάρων, οι οποίοι αποσύρθηκαν πέρα από τον ποταμό Ibar.
Στις 26 Δεκεμβρίου, οι μη αναγνωρισμένες αρχές του Κοσσυφοπεδίου έθεσαν τις ένοπλες δυνάμεις τους σε πλήρη ετοιμότητα.
Σε αντίποινα, ο αντιπρόεδρος της Σερβίας και υπουργός Άμυνας Milos Vucevic και ο υπουργός Εσωτερικών Bratislav Gasic δήλωσαν ότι οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας τέθηκαν επίσης σε επιφυλακή κατόπιν εντολής του Γενικού Διοικητή της χώρας, προέδρου Aleksandar Vucic.
Ο Σέρβος ηγέτης, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων στη Ράσκα, είπε ότι τα οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας άρχισαν να αποσύρονται στις 29/12/2022.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών