Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να φλέγεται - Ξεπέρασαν τα 10,4 εκατ. οι κενές θέσεις

ΗΠΑ: Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να φλέγεται - Ξεπέρασαν τα 10,4 εκατ. οι κενές θέσεις
«Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να φλέγεται», δήλωσε ο Nick Bunker, επικεφαλής οικονομικής έρευνας για το Indeed Hiring Lab
Σχετικά Άρθρα
Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε σε 10,46 εκατομμύρια τον Νοέμβριο, έναντι εκτίμησης για 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και των 10,51 εκατομμυρίων θέσεων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το Υπουργείο Εργασίας.
«Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να φλέγεται», δήλωσε ο Nick Bunker, επικεφαλής οικονομικής έρευνας για το Indeed Hiring Lab, σε μια δήλωση σχετικά με την τελευταία Έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών, ή JOLTS.
«Οι φλόγες μπορεί να έχουν υποχωρήσει λίγο, αλλά η ζήτηση παραμένει ισχυρή και οι εργαζόμενοι εκμεταλλεύονται νέες ευκαιρίες».
Με άλλα λόγια, στις ΗΠΑ για κάθε άτομο που άτομο που αναζητά εργασία αντιστοιχούν 1,7 διαθέσιμες θέσεις… σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρακολουθεί στενά αυτόν τον δείκτη, καθώς η στενότητα στην αγορά εργασίας σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν μεγαλύτερη δυνατότητα μόχλευσης για να αναζητήσουν υψηλότερους μισθούς, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού.
Ο μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας παραμένει «απόδειξη της ανθεκτικότητας της ζήτησης για εργατικό δυναμικό στην Main Street, ακόμη και όταν οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν στη Wall Street», δήλωσε η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter, σε tweet που αναρτήθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.
Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις θέσεων εργασίας μειώθηκαν στα 6,06 εκατομμύρια τον Νοέμβριο από 6,11 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.
Οι απολύσεις μειώθηκαν στο 1,35 εκατομμύριο από 1,45 εκατομμύριο και ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους αυξήθηκε σε 4,17 εκατομμύρια από 4,05 εκατομμύρια.
«Η Μεγάλη Παραίτηση συνεχίζεται… – οι παραιτήσεις αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, στα 4,2 εκατομμύρια», είπε ο Pollak, προσθέτοντας: «Τώρα έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια για 18 συνεχόμενους μήνες, αφού έφτασαν τα 3,4 εκατομμύρια πριν από την πανδημία και κατά μέσο όρο τα 2,6 εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια».
Αν και οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, η έκθεση JOLTS πιθανότατα δεν θα προκαλέσει δραματική αλλαγή στις αποφάσεις της Fed, δήλωσαν οικονομολόγοι της εταιρείας αναλύσεων αγοράς εργασίας Lightcast κατά τη διάρκεια διαδικτυακής μετάδοσης την Τετάρτη το πρωί.
«Αυτή η έκθεση δείχνει θετικά σημάδια για την οικονομία…
Αυτή ήταν μια πολύ εκπληκτική έκθεση, αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι θετική για την οικονομία συνολικά.
Αυτή η έκθεση μάς κάνει από προσεκτικούς σε επιφυλακτικά αισιόδοξους.
Δεν περιμένω να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τη λέξη ύφεση σύντομα».
Τα στοιχεία έρχονται πριν από τη μηνιαία έκθεση της κυβέρνησης για τις θέσεις εργασίας, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί την Παρασκευή και αναμένεται να δείξει ότι 200.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν στην οικονομία των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.
Αν και αυτός ο αριθμός είναι ελαφρώς χαμηλότερος από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, κλείνει μια ασυνήθιστα ισχυρή χρονιά για την αγορά εργασίας – δεδομένων των προσπαθειών της Fed να επιβραδύνει την οικονομία προκειμένου να συγκρατήσει τη ζήτηση και τον πληθωρισμό…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης