Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί τα καλά νέα για την οικονομία είναι κακά για τη Wall Street; - Το παράδοξο της Fed

Γιατί τα καλά νέα για την οικονομία είναι κακά για τη Wall Street; - Το παράδοξο της Fed
Οι πιθανές ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα αμβλύνεται θα μπορούσαν να φέρουν την αισιοδοξία ορισμένων επενδυτών ότι η Fed θα είναι διατεθειμένη να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων τη
Οι επενδυτές έχουν ακούσει συχνά το ρητό τον τελευταίο καιρό - τα καλά νέα είναι κακά νέα και το αντίστροφο.
Στη σημερινή οικονομία, τα θετικά στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης, τη μεταποίηση και τις καταναλωτικές δαπάνες έχουν εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει επιθετική στην αύξηση των επιτοκίων για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Και τα υψηλότερα επιτόκια είναι κακό για τους επενδυτές.
Δείτε τη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street για το πιο πρόσφατο παράδειγμα.
Αφού η έκθεση της ADP για την ιδιωτική μισθοδοσία έδειξε ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 235.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα και οι αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών την περασμένη εβδομάδα - φαινομενικά καλά νέα για την οικονομία - οι μετοχές βυθίστηκαν.
Από την άλλη πλευρά, οι πιθανές ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα αμβλύνεται θα μπορούσαν να φέρουν την αισιοδοξία ορισμένων επενδυτών ότι η Fed θα είναι διατεθειμένη να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της, κάτι θετικό για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές.

Κάτι αρχίζει να αλλάζει

Το 2023, ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές δεν βλέπουν αυτή τη δυναμική να διαρκεί, καθώς η πολυαναμενόμενη ύφεση στις ΗΠΑ πλησιάζει.
Ο Huw Roberts, διευθυντής ερευνών της QuantInsights, εξήγησε καλά αυτό το περιβάλλον σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance Live νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
"Η δυναμική που έχουμε παρατηρήσει στο παρελθόν, σύμφωνα με την οποία τα κακά οικονομικά νέα θεωρούνταν σχεδόν ως καλά νέα, με την έννοια ότι κρατούσαν το χέρι της Fed και ίσως έφερναν ένα χαμηλότερο τελικό επιτόκιο - αυτό αρχίζει να αλλάζει", δήλωσε ο Roberts.
"Και τα κακά νέα απλώς αντικατοπτρίζουν μια ύφεση, αντικατοπτρίζουν τα φτωχά κέρδη και είναι κακά νέα για τις χρηματιστηριακές αγορές, και υποψιάζομαι ότι υπάρχει ένας βαθμός αυτής της σκέψης".
Για πολλούς στρατηγικούς αναλυτές της Wall Street, το περίγραμμα του Roberts συμβαδίζει με τις προβλέψεις τους για το χρηματιστήριο για το 2023.
Η ιδέα της "συναίνεσης" της Wall Street για φέτος ήταν ότι οι μετοχές θα έπεφταν το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς θα ξεκινούσε μια ύφεση και θα ανέκαμπταν το δεύτερο εξάμηνο καθώς η Fed θα χαλάρωνε τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Αλλά το πόσο κοντά βρίσκεται στην πραγματικότητα η οικονομία σε αυτή την πολυαναμενόμενη ύφεση φαίνεται να απομακρύνεται διαρκώς περισσότερο από τα εισερχόμενα στοιχεία.
Η αγορά εργασίας είναι επίμονα ισχυρή, με τις ανοιχτές θέσεις εργασίας να παραμένουν υψηλές και την ανεργία χαμηλή.
Και η έκθεση για την απασχόληση δεν προβλέπεται να αποτελέσει εξαίρεση - σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα με το ποσοστό ανεργίας να διατηρείται στο 3,7%.
Goldman Sachs strategists see stocks lower in the first half of the year before finishing flat in 2023. (Source: Goldman Sachs)
Οι ρωγμές

Παρόλα αυτά, κάποιες ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται.
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την έναρξη του νέου έτους, ένας καταιγισμός εταιρειών, όπως η Amazon, η Salesforce και η Vimeo, ανακοίνωσαν νέες περικοπές θέσεων εργασίας.
Αν και όπως επισήμανε ο οικονομολόγος της Bank of America, Michael Gapen, οι απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας μπορεί να μην φαίνονται στα στοιχεία για την απασχόληση για όσο διάστημα οι απολυμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν αποζημίωση.
Αλλά όσο η οικονομία εμφανίζεται ισχυρή, κατά την άποψη του Roberts οι φόβοι των επενδυτών για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ύφεση είναι πιθανό να αυξηθούν.
"Αυτό που διαπιστώνουμε τώρα, είναι μεγαλύτερη ευαισθησία στην πραγματική οικονομία - μεγαλύτερη ευαισθησία στην ανάπτυξη, στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, στα βιομηχανικά μέταλλα και στον πιστωτικό κύκλο - και αυτό που μας λέει είναι ότι οι αγορές θα περάσουν τις αρχές του 2023 πραγματικά νευρικές για μια σκληρή προσγείωση", δήλωσε ο Roberts.
Μια σκληρή προσγείωση κατά την οποία τα κακά νέα για την οικονομία θα είναι κακά νέα για τους επενδυτές, ακόμη και αν η Fed προσπαθήσει να σώσει την κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης