Τελευταία Νέα
Διεθνή

QatarGate: Σχέδιο 14 σημείων του Eυρωκοινοβουλίου για την αποτροπή νέου σκανδάλου «Καϊλή» - Τι προβλέπεται

QatarGate: Σχέδιο 14 σημείων του Eυρωκοινοβουλίου για την αποτροπή νέου σκανδάλου «Καϊλή» - Τι προβλέπεται
Mέτρα κατά του lobbying από το Ευρωκοινοβούλιο...
Σχέδιο 14 σημείων για την αποφυγή νέων φαινομένων Καϊλή ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Βουλή, κατόπιν πρωτοβουλίας της προέδρου του Roberta Metsola… σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Politico.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανανέωση των κανονισμών περί λόμπι και διαφάνειας που πρόκειται να προταθούν αυτή την εβδομάδα από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Roberta Metsola, τα μέλη της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τα καθήκοντά τους για δύο χρόνια
Σύμφωνα με το Politico, η Metsola θα «προφέρει» συνολικά 14 προτάσεις.
Εκτός από την προσωρινή απαγόρευση περί λόμπι, οι προτάσεις, αν «περάσουν» θα υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές να δηλώνουν συναντά ποιους συναντούν σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, θα απαγορεύουν τις ανεπίσημες ομάδες φιλίας των ευρωβουλευτών με χώρες εκτός ΕΕ και θα απαιτούν από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν στοιχεία για τα εισοδήματά τους.
Υπενθυμίζεται πως η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου χτυπήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα εναντίον νυν και πρώην ευρωβουλευτών που κατηγορούνταν για δωροδοκίες από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με το Politico, η Metsola θα «προφέρει» συνολικά 14 προτάσεις.

- Θα απαγορεύεται σε πρώην ευρωβουλευτές να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια έπειτα από το τέλος της θητείας τους.

- Θα υποχρεούται επίσης όποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο να δηλώνει ποιον πρόκειται να συναντήσει.

- Παράλληλα, θα απαγορεύεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός ΕΕ.

- Επίσης, θα υποχρεούνται οι ευρωβουλευτές να δίνουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.

- Αξιωματούχοι της ΕΕ θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

- Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας προκειμένου να μπορεί να δρα ως λομπίστας.

- Όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.

- Οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Ευρωβουλή θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιους συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της Ευρωβουλής ή όχι.

Πολλές από τις προτάσεις της Μέτσολα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα τους επόμενους μήνες, εάν βέβαια εγκριθούν από την Ευρωβουλή. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.
Η αξιοπιστία της Ευρωβουλής υπέστη πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε νυν και πρώην ευρωβουλευτές που κατηγορούνται για δωροδοκία από Κατάρ και Μαρόκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης