Η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά των σπάνιων γαιών
Τα στοιχεία σπανίων γαιών (Rare Earth Elements - REE) είναι μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε πολλές από τις βασικές τεχνολογίες του σήμερα, όπως ανεμογεννήτριες, οθόνες τηλεφώνων και ακόμη και ηλεκτρικούς κινητήρες.
Όπως αποκαλύπτει αυτό το infographic από τον Martin Armstrong της Statista, όποιος χρειάζεται ένα από αυτά τα 17 χημικά στοιχεία θα έχει σκληρή δουλειά να τα προμηθευτεί από οπουδήποτε εκτός από την Κίνα.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο αυτών των όχι και τόσο σπάνιων μετάλλων.
Σύμφωνα με ανάλυση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, περίπου 44 εκατομμύρια τόνοι REO (οξείδια σπάνιων γαιών) βρίσκονται αδρανείς στο κινεζικό έδαφος.
Το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα βρίσκεται στο Βιετνάμ, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωλόγων, είναι μόνο το μισό μεγαλύτερο από αυτό της Κίνας, με 22 εκατομμύρια τόνους REO.
Ομοίως, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι πιστεύεται ότι βρίσκονται κρυμμένοι κάτω από το ρωσικό και το βραζιλιάνικο έδαφος.
Αν και δεν το εκτόξευσε σε μια υπερδύναμη σπάνιων γαιών, η Σουηδία μόλις ανακοίνωσε την ανακάλυψη αυτού που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στην Ευρώπη - μια περιοχή που εκτιμάται ότι περιέχει πάνω από ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους REO.
Επί του παρόντος, οι σπάνιες γαίες δεν εξορύσσονται πουθενά στην Ευρώπη, με το 98% των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ το 2021 να εισάγονται από την Κίνα.
Η Κίνα είναι υπεύθυνη για περίπου το 61% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων και επομένως εξορύσσει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο των στοιχείων που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, είναι σχετικά μικρός παίκτης με μερίδιο αγοράς περίπου 15,5%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών