Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mίνι ράλι στη Wall, με ώθηση από Τεχνολογία και Fed – Στο +1,9% ο S&P 500, o Nasdaq +2,66%

Mίνι ράλι στη Wall, με ώθηση από Τεχνολογία και Fed – Στο +1,9% ο S&P 500, o Nasdaq +2,66%
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα εταιρικά αποτελέσματα... και στη νομισματική πολιτική
Ισχυρά άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, με τους επενδυτές να προσπαθούν να σταθμίσουν τα εταιρικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο, αλλά και από νέες δηλώσεις των αξιωματούχων της Federal Reserval, που προανήγγειλαν επιβράδυνση του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων.
Σημειώνεται πως προσδοκίες γέννησαν τα αποτελέσματα της πλατφόρμας παραγωγής streaming περιεχομένου Netflix, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενομένου, καθώς και οι προσπάθειες «εξυγίανσης» της Google.
Σε αυτό το πλαίσιο, δείκτης Dow σημείωσε αύξηση +1%, στις 33.375 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +1,9%, στις 3.972 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +2,66%, στις 11.140 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, σημείωσε πτώση 3,61%, στις 19,78μονάδες.
Καταγραφή_50.JPG
Στο ταμπλό, η Netflix, αφού είδε πως ο αριθμός των συνδρομητών στην πλατφόρμα της αυξήθηκε πέρα των προβλέψεων (ο καθαρός αριθμός των συνδρομητών σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκε κατά 7,66 εκατομμύρια χρήστες, έναντι προβλέψεων για 4,57 εκατομμύρια) έκλεισε με άνοδο 8,46%.
Αύξηση 5,34% σημείωσε όμως και η μετοχή της Alphabet (Google), η οποία ανακοίνωσε πως καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας, το 6% του εργατικού δυναμικού της.
Περικοπές προσωπικού, και συγκεκριμένα 1.000 ατόμων από το μεγαλύτερο εργοστάσιό της στην Κολωνία, εξετάζει και η Ford, η μετοχή της οποίας έκλεισε στο +1,81%, ενώ άλμα 20,28% σημείωσε η μετοχή της Wayfair, καθώς και αυτή ανακοίνωσε πως προχωρά σε απολύσεις 1.750 υπαλλήλων, του 10% του εργατικού της δυναμικού.
Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walt Disney (4,41%) – παίρνοντας ώθηση και από την άνοδο της ανταγωνίστριας Netflix – Microsoft (3,57%), Salesforce (3,31%) και American Express (3,25%), ενώ μόλις 4 από τις 30 μετοχές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.
Τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσε η Goldman Sachs κλείνοντας στο -2,52%, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ και του συνόλου των μετοχών του S&P 500.
Η πτώση της μετοχής της τράπεζας ήρθε μετά από δημοσίευμα της η Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η Federal Reserve ερευνά τις καταναλωτικές δραστηριότητες της τράπεζας για να προσδιορίσει εάν είχε λάβει τις απαραίτητες διασφαλίσεις καθώς ενίσχυε τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες.
Hπια ήταν η πτώση για τις Verizon (-0,12%), Boeing (-0,15%) και Johnson & Johnson (-0,50%).
Από τις μετοχές του S&P 500 ξεχώρισε το άλμα 16,56% της SVB Financial Group, χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το σύνολο του έτους.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 3,48% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,20%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,3% στα 81,64 δολ.

και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε για δεύτερη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,2% στα 1.928 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0857 δολ.

«Χαλάρωση από Fed»

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες οδεύαν προς απώλειες 2%, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 3,6%, με την επενδυτική ανησυχία για μια πιθανή υπέρ το δέον σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που θα έχει υφεσιακά αποτελέσματα, να εντείνεται, από τη στιγμή που τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη χώρα είναι μεγαλύτερα από εκείνα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
«Η αγορά ανησυχεί και δεν είμαι σίγουρος πώς θα αντιδράσει σε σχέση με την ανάλυση της Fed έναντι των μελλοντικών και κορυφαίων δεικτών» δήλωσε ο Tim Seymour, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Seymour Asset Management.
Αυτοί οι πρόδρομοι δείκτες περιλαμβάνουν οικονομικά στοιχεία όπως οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή.
«Αυτούς κοιτάζει η αγορά και αρχίζει να καταρρέει» είπε.
Στο μεταξύ, προς τη σωστή κατεύθυνση κλίνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διοικητή της Federal Reserve Christopher Waller.
Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, η Fed μπορεί να μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της.
Βέβαια, «δεν είναι ώρα να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό, συγκρίνοντας τη νομισματική πολιτική με ένα αεροπλάνο που ανέβηκε ψηλότερα γρήγορα και τώρα είναι έτοιμο για μια σταδιακή κάθοδο.
Πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2%».
«Επομένως επί του παρόντος υποστηρίζω μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC στο τέλος αυτού του μήνα» κατέληξε ο Waller, που εξακολουθεί να βλέπει μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία, σενάριο που θα έβλεπε «πρόοδο στον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει σοβαρά την αγορά εργασίας».

Αποτελέσματα...

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, εταιρείες που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500 αναμένεται να δημοσιεύσουν αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας των ΗΠΑ σε χρηματιστηριακή αξία, την Τρίτη, της Tesla και της IBM (IBM.N) του Elon Musk την Τετάρτη και της Intel (INTC.O) την Πέμπτη.
Η Apple, η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ σε χρηματιστηριακή αξία, και η μητρική Alphabet της Google δημοσιεύουν την επόμενη εβδομάδα.
Τα κέρδη του δ’ τριμήνου στον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 9,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι μείωσης 2,8% για τα συνολικά κέρδη του S&P 500, σύμφωνα με την Refinitiv IBES.
Ένα κρίσιμο ερώτημα για πολλές megacaps είναι εάν μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα και τα κέρδη, περιορίζοντας παράλληλα το κόστος ενόψει μιας πιθανής ύφεσης.
Υπενθυμίζεται πως η Alphabet Inc (GOOGL.O) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περικόπτει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, ή το 6% του εργατικού δυναμικού της.
Η Microsoft ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ η Amazon άρχισε να ειδοποιεί τους υπαλλήλους της για τις δικές της περικοπές (18.000 θέσεων εργασίας).
1_34.JPG
Σε κάθε περίπτωση, οι αποτιμήσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας μειώθηκαν μετά το selloff του περασμένου έτους, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από αυτές της ευρύτερης αγοράς.
Ο τομέας τεχνολογίας στον S&P 500 εξακολουθεί να τυγχάνει διαπραγμάτευσης με premium περίπου 19% σε σχέση με τον ευρύτερο δείκτη, πάνω από τον μέσο όρο του 7% των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με τη Refinitiv Datastream.
Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές είναι απρόθυμοι να στοιχηματίσουν εναντίον των μετοχών τεχνολογίας.
Το Ινστιτούτο Επενδύσεων Wells Fargo θεωρεί την τεχνολογία ως έναν από τους ευνοούμενους τομείς του στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία αναμένει οικονομική ύφεση και πιστεύει ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας είναι ανθεκτικές στην οικονομική αβεβαιότητα, δήλωσε ο Sameer Samana, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς εκεί.

Στα μάκρο, μείωση κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Δεκέμβριο του 2022 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Ένωση Μεσιτών.
Οι μεταπωλήσεις έκλεισαν το έτος με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 4,02 εκατομμυρίων μονάδων, ήτοι -34% από τον Δεκέμβριο του 2021.
Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2010, όταν η χώρα ήλθε αντιμέτωπη με μια στεγαστική κρίση, η οποία προκλήθηκε από στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου.
Οι συνολικές μεταπωλήσεις για το έτος μειώθηκαν κατά 17,8% από το 2021.
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώνονται για 11 συνεχείς μήνες, λόγω των πολύ υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία άρχισαν να αυξάνονται την περασμένη άνοιξη και υπερδιπλασιάστηκαν μέχρι το φθινόπωρο.

Επιφυλακτική άνοδος

Επιφυλακτική άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διατηρήσουν τον θετικό τόνο του Ιανουαρίου εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σφιχτή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,76%, στις 15.033 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3%, στις 7.770 μονάδες.
Στις 6.995 μονάδες με άνοδο 0,63% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,7%, στις 25.775 μονάδες.
Καταγραφή_49.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αύξηση 21,6% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων τον Δεκέμβρη του 2022 στη Γερμανία σε ετήσια βάση.
Η αύξηση των τιμών σε επίπεδο παραγωγού επιβραδύνθηκε για τρίτη διαδοχική φορά, σύμφωνα με τον Destatis.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης υποχώρησε 0,4% τον Δεκέμβριο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης