Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος της έντασης – ΗΠΑ: Ολα τα σενάρια στο τραπέζι για την αποτροπή πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν

Άνοδος της έντασης – ΗΠΑ: Ολα τα σενάρια στο τραπέζι για την αποτροπή πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν
Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya
Η Ουάσιγκτον εξετάζει όλες τις επιλογές προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ο Blinken έφτασε στο Κάιρο , όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi.
Στις 30-31 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin  Netanyahu και τη Ραμάλα, όπου ο Μπλίνκεν θα γίνει δεκτός από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Mahmoud Abbas.
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο», δήλωσε ο Βlinken, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν τη διπλωματία ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «συνεχίζει να αναζητά τρόπους για να περιορίσει τις επιβλαβείς δραστηριότητες του Ιράν».

Το ιστορικό

Το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο , η Γερμανία , η Κίνα , η Ρωσία , οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ιράν υπέγραψαν μια πυρηνική συμφωνία - το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το οποίο περιελάμβανε την άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Τον Μάιο του 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το JCPOA υπό τον Donald Trump και επανέφεραν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης .
Σε απάντηση, το Ιράν ανακοίνωσε σταδιακή μείωση των υποχρεώσεών του βάσει της συμφωνίας, παραιτούμενος από περιορισμούς στην πυρηνική έρευνα, τις φυγόκεντρες και το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου.
Στη Βιέννη διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του JCPOA και την άρση των κυρώσεων της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης.
Τον Δεκέμβριο του 2021, τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για δύο προσχέδια συμφωνιών, στα οποία η ευρωπαϊκή πλευρά περιλάμβανε τις θέσεις του Ιράν.
Ο Ιρανός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι συνομιλίες πήγαιναν καλά, αλλά ο εκπρόσωπος του State Department των ΗΠΑ, Ned Price , εκτίμησε την πρόοδο στη Βιέννη ως μέτρια, προτρέποντας την Τεχεράνη να λάβει σοβαρά το θέμα.
Στις 22 Αυγούστου 2022, το Ιράν απέστειλε στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας , Josep Borrell, την απάντησή του σχετικά με το προτεινόμενο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας για την αποκατάσταση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας και εξέφρασε επίσης τη γνώμη του για τα «εναπομείναντα ζητήματα» των διαπραγματεύσεων. . Η ΕΕ χαρακτήρισε εποικοδομητική την απάντηση του Ιράν στην πρόταση για την πυρηνική συμφωνία και είπε ότι διαβουλεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω βήματα.
Η ιρανική πλευρά έλαβε απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 24 Αυγούστου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης