Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι επιβάλλουν στενό έλεγχο στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας λόγω συστημικής διαφθοράς του καθεστώτος Zelensky

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι επιβάλλουν στενό έλεγχο στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας λόγω συστημικής διαφθοράς του καθεστώτος Zelensky
Ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της χρήσης της βοήθειας που διατίθεται από την Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση της Ουκρανίας
Το κόμμα των Ρεπουμπλικανικών το οποίο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ελέγχει την Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ αναμένεται να θέσει υπό ασφυκτικό έλεγχο την παροχή βοήθειας στην Ουκρανίας μετά τη διαπίστωση περιστατικών «συστημικής διαφθοράς» από το καθεστώς του Κιέβου.
Σύμφωνα με δηλώσεις ισχυρών παραγόντων τους Ρεπουμπλικανικού κόμματος με βάση την εντολή που έχουν λάβει, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δώσουν «λευκή κάρτα» στην κυβέρνηση Biden για να δώσουν δισεκατομμύρια δολάρια.. στο τρύπιο βαρέλι της υπόθεσης της Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της χρήσης της βοήθειας που διατίθεται από την Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση της Ουκρανίας συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη επιθεωρητών από το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κίεβο, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Oleksandr Kubrakov.
«Αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου της αμερικανικής βοήθειας, επιθεωρητές από το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την USAID (Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή) βρέθηκαν στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν μηχανισμούς και διαδικασίες για διαφάνεια και λογοδοσία στη χρήση των κεφαλαίων και της βοήθειας που λαμβάνει η Ουκρανία», έγραψε ο Kubrakov στη σελίδα του στο Facebook την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023.
Διασφάλιση της διαφάνειας
Υπενθύμισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε να δημιουργήσει μια δημόσια υπηρεσία για την αποκατάσταση και ανάπτυξη της υποδομής της Ουκρανίας.
"Προτείναμε τη δημιουργία ενός κατάλληλου μηχανισμού για τον έλεγχο της βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών για έργα ανάκαμψης μαζί με το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (US GAO). Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει ένα πρόσθετο αποτελεσματικό εργαλείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρήση της βοήθειας από τους εταίρους» πρόσθεσε ο Kubrakov.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τον Δεκέμβριο τον προϋπολογισμό της για το οικονομικό έτος 2023 ύψους σχεδόν 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια υπεγράφη από τον Πρόεδρο Biden.
Ο προϋπολογισμός διαθέτει 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άμυνα και 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.
Περιπτώσεις διαφθοράς
Το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας παραδέχτηκε στις αρχές Ιουλίου ότι είχε εντοπίσει περιπτώσεις πώλησης ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατιωτικών προϊόντων που προέρχονταν από δυτικές χώρες.
Έχουν κινηθεί περίπου δέκα ποινικές υποθέσεις.
Αργότερα, η ουκρανικής καταγωγής Αμερικανίδα βουλευτής Victoria Spartz κάλεσε το Κογκρέσο να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τον έλεγχο της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov d;hlvse επίσης ότι ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας έστειλαν στρατιωτικούς εκπροσώπους στη χώρα για να παρακολουθήσουν τη ροή των όπλων που παρέχονται στο Κίεβο.

Οι καρατομήσεις

Ο Zelensky απομάκρυνε αρκετούς ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους από τις θέσεις τους νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες για καταγγελίες για διαφθορά και ως δημόσια απόδειξη στη Δύση ότι το Κίεβο δεν θα ανεχθεί τη δωροδοκία ως κυνερνητική πρακτική.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής υπόσχονται πρόσθετη επίβλεψη του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν και δαπανήθηκαν οι δεκάδες δισεκατομμύρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
Ο Λευκός Οίκος δεν ανησυχεί καθώς, σύμφωνα με τον John Kirby, εκπρόσωπο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ο οποίος είπε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 ότι ούτε η στρατιωτική ούτε η οικονομική βοήθεια «έπεσαν θύματα οποιουδήποτε είδους διαφθοράς στην Ουκρανία».
«Σωστά», απάντησε ο Kirby χωρίς επιφύλαξη όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η διοίκηση δεν είχε ακόμη εντοπίσει καμία προηγούμενη κατάχρηση εξοπλισμού ή κατάχρηση κεφαλαίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο δύσπιστοι και ήδη κάνουν πράξη την προειδοποίηση του προέδρου της Βουλής Kevin McCarthy πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ότι η Βουλή δεν θα έστελνε στην Ουκρανία «λευκή επιταγή».

Η ροή των κεφαλαίων 

Η κυβέρνηση Biden έχει ήδη παράσχει περίπου 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια καθώς και σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια και περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική υποστήριξη.
Ο Kevin McCarthy, ο Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι που τώρα προεδρεύει της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα εξετάσει σύντομα αυτούς τους αριθμούς για να εντοπίσει «απάτες ή κακή χρήση».
«Με οποιαδήποτε τεράστια κρατική δαπάνη έρχεται η ευκαιρία για σπατάλη, απάτη, κατάχρηση και κακοδιαχείριση.
Η βοήθεια της Ουκρανίας δεν είναι διαφορετική περίπτωση», είπε ο Comer προτού προσθέσει ότι το Κογκρέσο οφείλει «στον φορολογούμενο» να «διενεργήσει εποπτεία για τα δεκάδες δισεκατομμύρια των ΗΠΑ. δολάρια φορολογουμένων που αποστέλλονται στο εξωτερικό»
Η υποστήριξη στην Ουκρανία παραμένει δικομματική – προς το παρόν.
Το τελευταίο πακέτο βοήθειας πέρασε από τη Γερουσία με 88-11 και τη Βουλή με 368-57 τον Μάιο, αλλά ο βαθύς σκεπτικισμός παραμένει στα δεξιά.
Οι συγκρίσεις του Zelensky με τον.... Winston Churchill και της Ουκρανίας με τη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επηρεάζουν τους δημοσιονομικά συντηρητικούς όπως ο Ted Galen Carpenter.

Οι δείκτες διαφθοράς

«Η αντίληψη ότι η Ουκρανία ήταν ένα τόσο ελκυστικό δημοκρατικό μοντέλο στην Ανατολική Ευρώπη που η απλή ύπαρξη της χώρας τρομοκρατούσε τον Putin μπορεί να είναι ένας παρήγορος μύθος για τις ΗΠΑ, αλλά είναι μύθος.
Η Ουκρανία απέχει πολύ από το να είναι ένα δημοκρατικό καπιταλιστικό μοντέλο και ένας μαγνήτης για τις μάζες της Ρωσίας», έγραψε ο Carpenter στο American Conservative, προτού σημειώσει πώς η χώρα του πρώην Ανατολικού Μπλοκ κατατάσσεται τακτικά στον πάτο των διεθνών δεικτών διαφθοράς.
Η συστημική διαφθορά συνοδεύει την πολιτικής καριέρα του Zelensky πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή, όταν από κωμικός έγινε πρόεδρος.
Ο Mykhailo Podolyak, στενός σύμβουλος του Ουκρανού ηγέτη, έγραψε στο Twitter μετά τις πρόσφατες απολύσεις ότι οι κινήσεις «μαρτυρούν τις βασικές προτεραιότητες του κράτους» και πώς «όλοι πρέπει να κατανοήσουν την ευθύνη τους».
Η ανησυχία του Λευκού Οίκου
Η Victoria Nuland, υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, επισήμανε  στους βουλευτές ότι αν μη τι άλλο η αλλαγή των προσώπων στο Κίεβο «στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε άλλους που θα προσπαθήσουν να καταργήσουν αυτή την πολεμική προσπάθεια και είναι σημαντική για το μέλλον της Ουκρανίας».
Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για περισσότερη αυτού του είδους εποπτεία από το Κογκρέσο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, και ενώ η κυβέρνηση αναφέρει ότι η Ουκρανία κερδίζει υψηλούς βαθμούς στην εξάλειψη της διαφθοράς, ο Kirby σημείωσε ότι η διαφθορά παραμένει ένας διαρκώς παρών κίνδυνος σε όλες τις συγκρούσεις - και στην περίπτωση του καθεστώτος του Κιέβο ο κίνδυνος γίνεται βεβαιότητα!.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης